• Το Γνωρίζατε;
  • Όταν αποκαλούμε μια κοπέλα «Σουσουράδα», κυριολεκτικά σημαίνει αυτή που κουνά τα οπίσθιά της!

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας-κλειδί για το default

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας-κλειδί για το default

Δημοσίευση από Agrafos »

Πληρωμές ομολόγων του Δεκεμβρίου 2011 που αγγίζουν συνολικά τα 2 δις ευρώ και λήξεις εντόκων ύψους 3 δις ευρώ : Θα μπορέσουν τότε η Ελλάδα και –πιο σημαντικά-οι τράπεζες, να ανταπεξέλθουν;

Oι αποδόσεις του ελληνικού κρατικού ομολόγου 1 έτους, ξεπερνούν το… 130%, και συγκεκριμένα χθες διαμορφώθηκαν στο 137,8%. Το κόστος ασφάλισης στα CDS εξαμήνου για την Ελλάδα πλησιάζει τις… 11.000 μονάδες!

Είναι ξεκάθαρο πως η αγορά ομολόγων συνεχίζει να εκτιμά το ελληνικό default με απόλυτη βεβαιότητα και να υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει διέξοδος από αυτό. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα είναι πιθανό η ΕΕ να… κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο για την Ελλάδα, για μερικούς ακόμη μήνες με μία ακόμη διάσωση ίσως, όμως το κόστος αυτού πλέον θα είναι εξαιρετικά υψηλό λόγω του πολύ χαμηλού πλέον ο βαθμού ανάκτησης (recovery rate) για τους ομολογιούχους. Ίσως λοιπόν, εξηγούν οι αναλυτές, και να είναι πολύ καλύτερο να δοθεί χρηματοδήτηση στην Ελλάδα μετά το default, ή να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος μετά τις ζημιές που είναι πια αναπόφευκτες.

Το πρόγραμμα των υποχρεώσεων της Ελλάδας (σε ότι αφορά τις πληρωμές που σχετίζονται με τα ομόλογα), φαίνεται διαχειρίσιμο για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δεκέμβριος όμως αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Επίσης, και σε ότι φορά την χρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, η δοκιμασία είναι μεγάλη, αφού το ελληνικό δημόσιο εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τις εγχώριες και τις ξένες τράπεζες,με την ικανότητα αυτών να μετακυλήσουν τα έντοκα πλέον να αμφισβητείται έντονα.

Χθες πληρώθηκε το κουπόνι για τα ομόλογα του 2040 και του 2037, τα οποία και τα δύο διαπραγματεύονται στο 30% της ονομαστικής τους αξίας. Εάν δεν πληρωνόντουσαν πάντως αυτές οι υποχρεώσεις που άγγιζαν τα 769 εκατ. ευρώ, δεν θα σήμανε άμεσο default, καθώς συνήθως δίδεται περίοδος χάριτος εώς και έναν μήνα, για την πληρωμή των κουπονιών. Ωστόσο, η καθυστέρηση της πληρωμής σίγουρα θα προκαλούσε τεράστια αναταραχή στις αγορές.

Η 22η Οκτωβρίου αποτελεί άλλη μία κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα, αφού είναι η ημερομηνία πληρωμής των ετήσιων κουπονιών για τα ομόλογα του Οκτωβρίου 2019 και του Οκτωβρίου 2022, ύψους 1 δις ευρώ και 58 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για μία ακόμη φορά θα είναι σημαντικό το να γίνει η πληρωμή στην ώρα της, αλλά η καθυστέρησή της δεν θα ενεργοποιήσει το default από την πλευρά της αγοράς των CDS.

O Δεκέμβριος όμως είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας αφού η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει απλά κουπόνια ομολόγων. Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με δύο σημαντικές πληρωμές ονοµαστικής αξίας στη λήξη, αλλά και τοκοµεριδίων που αγγίζουν συνολικά τα 2 δις ευρώ περίπου. Σε αυτή την περίπτωση το default είναι πολύ πιο απειλητικό, αφού είναι δύσκολο να δοθεί περίοδος χάριτος σε πληρωμές που αφορούν την ονομαστική αξίας στη λήξη. Επιπλέον, πολύ μεγαλύτερη πρόκληση αποτελούν οι υποχρεώσεις των εντόκων γραμματίων ( στις 16/12 και τις 22/12) που αγγίζουν τα 3 δις ευρώ. Αν και συνήθως υποτιμάται η σημαντικότητα των εντόκων, ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος αυτή τη φορά εάν δεν μπορέσουν να πληρωθούν, αφού η υποχρέωση είναι ουσιαστικά πληρωμή ονομαστικής αξίας λήξης και η περίοδος χάριτος είναι σχεδόν μηδενική.

Την προσεχή Παρασκευή πάντως, 23 Σεπτεμβρίου, λήγουν έντοκα γραμμάτια 2 δις ευρώ και η μετακύλισή τους θα δώσει σίγουρα μία γεύση του πόσο «γερή» είναι η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αξίζει να σημειώσουμε δε, πως μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, οι υποχρεώσεις των εντόκων γραμματίων αγγίζουν συνολικά τα 12,57 δις ευρώ, γεγονός που σίγουρα θα δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”