Την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σε κομμάτιαφαίνεται πως εισηγούνται ορισμένοι στην κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει το φαραωνικό έργο το οποίο σχεδιάζεται και ξανασχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια.
Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση έργο, που υποτίθεται πως θα έφερνε πέντε δισ. ευρώ στο δημόσιο, βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες στη γωνία. Από το περασμένο καλοκαίρι, που αφαιρέθηκε η επίβλεψη του Ελληνικού από τον προσφάτως παραιτηθέντα αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Χ. Παμπούκη, το project έχει χάσει το βηματισμό του.
Ενώ στις αρχές Ιουνίου ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο μας έλεγε πως μέσω του πρώην αεροδρομίου η Ελλάδα μπορεί να γίνει κάτι ανάμεσα σε Ζυρίχη και Σιγκαπούρη, στη συνέχεια μάθαμε πως η έκταση θα αξιοποιηθεί κατά το πρότυπο του Μονακό!
Ενώ είχαμε ακούσει τόσες φορές για το ενδιαφέρον του Κατάρ και για το μνημόνιο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με το εμιράτο, είναι πλέον κοινό μυστικό πως οι Αραβες χάθηκαν κάπου στο δρόμο. Ενδεχομένως, περιμένουν ώστε να κατασταλλάξει η ελληνική πλευρά για το τι θέλει να κάνει με το Ελληνικό.
Ισως υπαναχώρησαν γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι (και δανειστές μας) πιέζουν για την αξιοποίηση της έκτασης – φιλέτου μέσω διαγωνισμού και όχι μέσω διακρατικής συμφωνίας. Οι Αραβες, όμως, σίγουρα δε θέλουν να μπλέξουν με διαγωνισμούς.
Προτού ο επικεφαλής της εταιρείας που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση της έκτασης (Ελληνικό ΑΕ) Σπ. Πολλάλης μιλήσει για το μοντέλο του Μονακό, ο Χ. Αθεμπίγιο μιλούσε για οικιστικό τμήμα που θα καταλάμβανε 980.000 τετραγωνικά μέτρα, για κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ενώ θα μεταφέρονταν και υπουργεία / κυβερνητικές υπηρεσίες.
Τι ακριβώς εννοεί η διοίκηση της «Ελληνικό ΑΕ» όταν μιλάει για «μοντέλο Μονακό»; Λίγοι έχουν καταλάβει πραγματικά: Σίγουρα μιλάει για οικιστικό έργο, για τουριστικές εγκαταστάσεις (καζίνο, μαρίνα, κλπ) και γενικά εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούν ανθρώπους με σχετικά βαρύ πορτοφόλι.
Η κυβέρνηση είχε αρχικά εξαγγείλει πως ο διαγωνισμός για το Ελληνικό θα προκηρύσσονταν στα τέλη Ιουνίου – μέσα Ιουλίου. Στη συνέχεια μάθαμε πως πάει για τέλη Σεπτεμβρίου (υποτίθεται πως στο τέλος του μήνα θα τελείωνε και η μελέτη του κ. Αθεμπίγιο), αλλά τώρα θα περιμένουμε να βελτιωθεί το κλίμα.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις, αλλά και οι σοβαρές αντιδράσεις από δήμους της περιοχής(ήδη υπάρχουν δικαστικές προσφυγές κατά της αξιοποίησης) έχουν προκαλέσει και τις εισηγήσεις για τεμαχισμό της έκτασης και σταδιακή αξιοποίηση.
Το θέμα του Ελληνικού ήταν στην ατζέντα της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.
Τελικώς δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικό και η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στις 3 επενδύσεις φωτοβολταϊκών που εντάχθηκαν στη διαδικασία «fast track».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Όταν αποκαλούμε μια κοπέλα «Σουσουράδα», κυριολεκτικά σημαίνει αυτή που κουνά τα οπίσθιά της!
Σενάρια για τεμαχισμό του Ελληνικού
Συντονιστής: Agrafos