Έπιασαν «πάτο» οι τραπεζικές μετοχές; Τελείωσαν τα κύματα πωλήσεων; Αποτελούν επενδυτική ευκαιρία; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν όσους επενδυτές αυτή την περίοδο αρχίζουν να δελεάζονται από τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ και η χθεσινή συμπεριφορά τους ίσως προσφέρεται για κάποια συμπεράσματα.
Σε μια συνεδρίαση, όπου το μόνο βέβαιο ήταν η δημοσιοποίηση αρνητικών ειδήσεων (η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε “junk”) και η αναμονή άλλων αρνητικών εξελίξεων (η επικείμενη στη διάρκεια της συνεδρίασης υποβάθμισης των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών από την Fitch, που τελικά ανακοινώθηκε το απόγευμα), είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι οι μετοχές του τραπεζικού δείκτη FTSE δεν παρασύρθηκαν σε ακραία πτώση, όπως συνέβαινε συνήθως σε τέτοιες συγκυρίες στο πρόσφατο παρελθόν.
Κλείνοντας με μικρή πτώση (-0,35%), στις 943,64 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης FTSE, που περιλαμβάνει τις μετοχές των εννέα μεγαλύτερων τραπεζών, παρέμεινε αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά του δωδεκαμήνου (838,38 μονάδες). Η σχετική «ψυχραιμία» που επικράτησε στις τάξεις των επενδυτών, η στάση αναμονής για την αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρωζώνη και στο «ελληνικό δράμα», ειδικότερα, δείχνει ότι ίσως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των τραπεζικών μετοχών η αγορά αρχίζει περισσότερο να κινείται από την προσδοκία για το καλύτερο, παρά από τον φόβο για το χειρότερο, ή –πολύ περισσότερο- από τον πανικό για μια επερχόμενη καταστροφή.
Θα μπορούσε, λοιπόν, ένας επενδυτής να αρχίσει να αναζητεί από σήμερα ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές; Από αρκετές απόψεις, τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ίσως έχει έλθει αυτή η στιγμή:
- Η Ευρώπη δείχνει να αντιμετωπίζει, έστω υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, με μεγαλύτερη σοβαρότητα την κρίση χρέους και να προσανατολίζεται σε αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Οι συζητήσεις για αναβάθμιση, ποιοτική και ποσοτική, του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας, αλλά και για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου και τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας από τους επίσημους πιστωτές, μπορεί να μετατέθηκαν από την Γερμανία στο τέλος Μαρτίου, αλλά για πρώτη φορά αφήνουν περιθώρια βάσιμης ελπίδας για «χάπι εντ» στο ελληνικό δράμα.
- Ιδιαίτερα αν συνδυασθούν με τις όλο και συχνότερες «διαρροές» για επιμήκυνση και του χρέους της χώρας προς τους ιδιώτες πιστωτές, που θα απέτρεπαν την επιβεβαίωση των σεναρίων για μια επώδυνη για το τραπεζικό σύστημα αναδιάρθρωση με «κούρεμα» πιστωτών. «Διαρροές», που από χθες το βράδυ πήραν μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, δήλωσε (στον ΣΚΑΙ) ότι εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο.
- Σε ό,τι αφορά τις ισχυρές πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες αυξάνονται μετά τις νέες υποβαθμίσεις από την Fitch και θα ενταθούν με τις αντίστοιχες κινήσεις της S&P και της Moody’s, όλα δείχνουν ότι παραμένουν υπό έλεγχο και μπορούν να αντιμετωπισθούν το προσεχές διάστημα, με τις συνεχείς «ενέσεις» εγγυήσεων δανεισμού από το Δημόσιο και τη στήριξη της ΕΚΤ. Παράλληλα, όμως, η «αποσυμπίεση» των spread δανεισμού της Ελλάδας, που βρίσκονται πλέον κοντά στις 800 μονάδες, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες θετικές ειδήσεις από την Ευρώπη, δημιουργούν και πάλι την προσδοκία, ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιστρέψουν φέτος στη διατραπεζική αγορά.
- Στο πεδίο της κεφαλαιακής επάρκειας, οι πιέσεις παραμένουν έντονες, αλλά το τραπεζικό σύστημα δείχνει να τις ξεπερνά χωρίς προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για τους μετόχους. Αν διαψευσθούν μάλιστα τα ακραία σενάρια «κουρέματος» πιστωτών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση, χωρίς να αναζητήσει τεράστια νέα κεφάλαια από την αγορά, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πίεζαν εκ νέου τις ήδη χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
Σε χθεσινή της έκθεση, η Marfin Analysis ξεχωρίζει, διατυπώνοντας σχετικές συστάσεις αγοράς, τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha και της Τρ. Κύπρου, δίνοντας τιμές-στόχους (9,70 ευρώ, 5,70 και 3,80 αντίστοιχα) που απέχουν αρκετά από τα σημερινά επίπεδα τιμών. Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αν η Ελλάδα αποφύγει τα επόμενα χρόνια το ακραίο σενάριο μιας «βαριάς» αναδιάρθρωσης χρέους, οι σημερινές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα ιστορικής επενδυτικής ευκαιρίας και θα δικαιώσουν με μεγάλες αποδόσεις, όσους έχουν την τόλμη να τοποθετηθούν, όσο ακόμη οι περισσότεροι διακατέχονται από το φόβο.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το έμμετρο μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» αποτελείται από 10.012 δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο.
Ευκαιρία για αγορά τραπεζικών μετοχών;
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ευκαιρία για αγορά τραπεζικών μετοχών;
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!