• Το Γνωρίζατε;
  • Πάνω από 2.500 αριστερόχειρες σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ενός έτους από τη χρήση προϊόντων για δεξιόχειρες!

«Ανοίγει παράθυρο» για μειώσεις επιτοκίων η ΕΚΤ

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

«Ανοίγει παράθυρο» για μειώσεις επιτοκίων η ΕΚΤ

Δημοσίευση από Argosxolos »

Αμετάβλητο στο 1,5% άφησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ χθες και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην προτελευταία του συνέντευξη Τύπου πιστοποίησε ότι ύστερα από δύο αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης εκάστη (Απρίλιο και Ιούλιο), ο τρέχων κύκλος αύξησης του κόστους του χρήματος έκλεισε.

Το ερώτημα για τους επενδυτές τώρα είναι πότε θα ανοίξει ο κύκλος των μειώσεων επιτοκίων, με ορισμένους να προβλέπουν την πρώτη κίνηση Νοέμβριο ή Δεκέμβριο και άλλους να κάνουν λόγο για αρχές του 2012 . Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές άρχισαν ήδη να προεξοφλούν τις εξελίξεις, με το ευρώ να δέχεται ισχυρή πίεση (υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το 1,39 δολ.) και το διατραπεζικό επιτόκιο euribor να κινείται πτωτικά.

Αλλαγή πλεύσης

Ο κ. Τρισέ προετοίμασε χθες το έδαφος για την επερχόμενη «αλλαγή πλεύσης», χαμηλώνοντας τους τόνους για τον κίνδυνο του πληθωρισμού (σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της τράπεζας θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% το επόμενο έτος) παραδέχθηκε ότι οι προοπτικές για την οικονομία έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, μην αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ύφεσης.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μετριοπαθώς και ακόμα και αυτή η πρόβλεψη υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ «χαμήλωσαν τον πήχυ» για την ανάπτυξη στο 1,4%-1,8% φέτος (από 1,5%-2,3% τον Ιούνιο) και στο 0,4%-2,2% (από 0,6%-2,8% προηγουμένως) για το 2012. Επισήμανε επίσης ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης των τραπεζών έχουν επιδεινωθεί, αν και επέμεινε ότι «ο κλάδος στο σύνολό του δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας».

Οργή

Ο κ. Τρισέ αντέδρασε με οργή σε ερώτηση σχετικά με τις φωνές που ακούγονται στη Γερμανία περί επιστροφής στο μάρκο και απάντησε ?υψώνοντας τον τόνο της φωνής του- ότι η ΕΚΤ στα 13 χρόνια της ύπαρξής της έχει να επιδείξει καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών από ό,τι η Bundesbank τα τελευταία 50 χρόνια. Εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επέτρεψαν τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας στο παρελθόν, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για τα σημερινά δημοσιονομικά δεινά της Ευρωζώνης που εξώθησαν την τράπεζα να «υπερβεί τα εσκαμμένα» προχωρώντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να μην καταστεί ανεξέλεγκτη η κρίση χρέους. «Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό, επειδή οι εν λόγω κυβερνήσεις δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιστροφή στο “Διεθνή”