• Το Γνωρίζατε;
  • Η «ρόδα» του λούνα παρκ κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893, από τον Γκέιλ Φέρις, και παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Κολόμβου στο Σικάγο. Η διάμετρός της ήταν 80 μέτρα και χωρούσε 2.160 άτομα.

«Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Argosxolos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54

«Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων

Δημοσίευση από Argosxolos »

Σε μια προσπάθεια ελέγχου της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία και η Γερμανία σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες Κυριακή, επανέλαβαν την δέσμευσή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, μετά από απόφαση του Ζαν-Κλoντ Τρισέ, προκειμένου να ληφθεί άμεσα απόφαση για την επαναγορά των ιταλικών ομολόγων και το μήνυμα που θα σταλεί στις χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα να είναι θετικό.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου, η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα. Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο κ. Τρισέ, μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.

Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Προβληματισμένοι οι αναλυτές

Σύμφωνα πάντως με ισχυρισμούς αναλυτών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι τόσο εύκολο να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, πρωτίστως, και της Ισπανίας, όπως πολλοί νομίζουν, επειδή εκεί τα ποσά είναι τεράστια.

Όπως αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου «δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προχθές κατηγόρησαν την ΕΚΤ επειδή δεν προχώρησε άμεσα σε αγορές ομολόγων των δύο αυτών χωρών, οδηγώντας σε βουτιά τα χρηματιστήρια».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα, με τη φράση των πέντε λέξεων «θα δείτε τι θα κάνουμε» προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές όταν ρωτήθηκε αν θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Έδειξε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αγορές ομολόγων πραγματοποιώντας την πρώτη παρέμβαση από τον προηγούμενο Μάιο. Πράγματι η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Οι επενδυτές όμως περίμεναν να πραγματοποιηθούν αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα η παρέμβαση της Πέμπτης να χειροτερέψει την ανησυχία που υπήρχε στις αγορές εκείνη την ημέρα διευρύνοντας την πτώση.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας δείχνει επίσης κάτι άλλο. Όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο η κρίση δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις περιφερειακές οικονομίες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία αλλά απειλεί την καρδιά της Ευρώπης. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν φύγει για διακοπές χωρίς όμως να έχουν εγκρίνει τα εθνικά κοινοβούλια τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Επίσης η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σημαίνει ότι οι χώρες αυτές ίσως να μην μπορούν να παράσχουν άλλα κεφάλαια στο EFSF, αφήνοντας τη Γαλλία και τη Γερμανία να αναλάβουν όλο το βάρος της χρηματοδότησης - αν και η Γαλλία δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό εύκολα, σύμφωνα με τους «Times». Εκείνο που συμβαίνει τώρα είναι ότι η κρίση στη Νότια Ευρώπη αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να βυθιστούν αυτές οι χώρες σε μεγάλη ύφεση, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του «Der Spiegel» αναφέρουν πως «δεν επαρκούν οι πόροι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλυφθούν δανειακές ανάγκες, όπως αυτές της Ιταλίας».

Σημειώνεται πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισ. ευρώ, περίπου το 25% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο οποίος έχει σήμερα στη διάθεσή του 440 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες χωρών μικρού ως μεσαίου μεγέθους.

Επίσπευση από Γερμανία και Γαλλία

Γαλλία και Γερμανία πάντως, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Και οι δύο κυβερνήσεις δηλώνουν ότι επιθυμούν «να δουν ταχέως υλοποιούμενες τις αποφάσεις» στον οικονομικό τομέα, που ανακοίνωσαν προσφάτως η ιταλική κι η ισπανική κυβέρνηση.

Ο γαλλογερμανικός άξονας επαινεί στην ανακοίνωσή τους τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουν να περάσουν, ενώ τονίζουν πως ο στόχος της Ιταλίας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ένα χρόνο νωρίτερα είναι ζωτικής σημασίας.Τονίζουν παράλληλα πως η γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των ισπανικών και ιταλικών μεταρρυθμίσεων είναι το «κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Εντός συνόρων, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είχε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στη συνομιλία με τον κ. βαν Ρομπάι, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, πάντως, να ανησυχεί σε ότι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων για τη χώρα, καθώς θεωρείται πολύ πιθανή η παρέμβαση της ΕΚΤ και η λήψη νέων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων.

Επιστροφή στο “Διεθνή”