• Το Γνωρίζατε;
  • 15.763 Αγγλοι και Ουαλοί ονομάζονται Ντέιβιντ Τζόουνς!

Είναι η Ελλάδα η νέα χρηματιστηριακή Ιαπωνία;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Είναι η Ελλάδα η νέα χρηματιστηριακή Ιαπωνία;

Δημοσίευση από Admin »

Ο ΓΔ κατέρρευσε την Τρίτη βουλιάζοντας κατά 3,25% και περνώντας κάτω από τις 1150, στις 1144,29 μονάδες, με το Δείκτη Τραπεζών να χάνει 3,84% τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τραπεζών βυθιζόταν σε νέο χαμηλό 27 μηνών. Το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει ένα άνευ προηγουμένου κραχ που έχει στείλει το ΓΔ στη δοκιμασία του υψηλού του ... 1994 ως στήριξης.

Πρόκειται για μία απίστευτη και μοναδική στα χρηματιστηριακά χρονικά εξέλιξη, με εξαίρεση, ίσως, την Ιαπωνία, της οποίας το χρηματιστήριο ποτέ δε συνήλθε από το κραχ της δεκαετίας του ΄80 και εξακολουθεί να απέχει έτη φωτός από τα υψηλά στα οποία είχε βρεθεί πριν την κατάρρευση του, περισσότερα από 20 χρόνια πριν.

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε απολύτως απροστάτευτο από την ελληνική κρίση και το αποτέλεσμα είναι η δραματική απαξίωση του και πιθανώς η εξόντωση του, τουλάχιστον από πλευράς τιμών, κεφαλαιοποίησης και επενδυτικής συμμετοχής.

Την Τρίτη, η πτώση ήταν έντονη και στην Ευρώπη όπου όλοι οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν βαριές απώλειες ενώ στις ΗΠΑ η στιγμή της δοκιμασίας της πιο σημαντικής μακροπρόθεσμης στήριξης για τον S&P 500 έφτασε καθώς ο δείκτης έχει βουλιάξει στο χαμηλό του Μαρτίου και του Ιουνίου, το οποίο αποτελεί και χαμηλό για το 2011 και που πλέον δοκιμάζει ως στήριξη σε μία προσπάθεια να αποφύγει να μετατρέψει την πτώση σε κραχ. Επιπλέον, την Τρίτη ο S&P πέρασε κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών του για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2010, σε μία ένδειξη ότι η πτώση του απειλεί να λάβει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης τάσης.

Παρά την οριστική έγκριση για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, μέχρι αργά το βράδυ οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες σημείωναν μεγάλη πτώση ενώ ανοδικά κινούνταν το ελβετικό φράγκο και το γεν, προορισμοί που επιλέγονται όταν οι επενδυτές αναζητούν τοποθετήσεις μειωμένου ρίσκου.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές η εικόνα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη την Τρίτη, με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας να κλείνουν πάνω από το 6% και με το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων της Ιταλίας να ξεπερνά το 4,6%, γεγονός που συνεπάγεται πως η χώρα αυτή τη στιγμή δανείζεται για χρονικό ορίζοντα 2 ετών με μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ότι η Ελλάδα γι 7 χρόνια, με βάση τα επιτόκια από το πακέτο διάσωσης.

Αναλυτές από την Ισπανία αναφέρουν πως η χώρα δε θα αντέξει στα τρέχοντα επίπεδα δανεισμού για μεγάλο διάστημα και προβλέπουν ενδεχόμενη προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μέσα σε αυτό το καταστροφικό σκηνικό, τα μόνα θετικά στοιχεία είναι πως δοκιμάζονται σημαντικές στηρίξεις από κάποιους δείκτες με παγκόσμια πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο S&P και ότι οι μετοχές είναι σε πολύ υποτιμημένα επίπεδα τιμών κάτι που ισχύει ακόμη περισσότερο για τις τράπεζες.

Επιστροφή στο “Οικονομία”