• Το Γνωρίζατε;
  • Το 1967, το εσωτερικό σημείωμα της CIA που αναφερόταν στα σχέδια για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο περιλάμβανε 133 σελίδες.

Τι σταματάει το deal Εθνικής-Eurobank;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Τι σταματάει το deal Εθνικής-Eurobank;

Δημοσίευση από Agrafos »

Σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απ. Ταμβακάκης, με την εν Ελβετία εγκατεστημένη κεντρική διοίκηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Λάτση, παρότι η διοίκηση της Εθνικής διέψευσε μόλις πριν από λίγες ημέρες τις πληροφορίες του Τύπου για επικείμενο μεγάλο deal της τράπεζας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι, παρότι ο κ. Ταμβακάκης έχει άριστες σχέσεις με τον Όμιλο Λάτση και οι βασικές παράμετροι του deal, που θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών, έχουν συμφωνηθεί, η συμφωνία «παγώνει», για λόγους που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Ειδικότερα,

> Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές είναι αν θα έχει το νέο συγκρότημα που θα δημιουργηθεί και θα είναι από τα μεγάλα της ευρύτερης περιοχής της Αν. Ευρώπης, επάρκεια κεφαλαίων για να «σταθεί» χωρίς να χρειασθεί ενίσχυση από την αγορά, ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

> Οι περισσότερες αναλύσεις ξένων οίκων, ενόψει των ευρωπαϊκών τεστ κόπωσης που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους την Παρασκευή, αναφέρουν ότι η Εθνική, λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κρατικά ομόλογα, θα «φλερτάρει» με το κατώτατο όριο 6% στο δείκτη Tier 1, ενώ η Eurobank οριακά θα τον υπερβεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν η… Εθνική Eurobank θα μπορούσε να «αντέξει» τη δύσκολη τριετία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης, χωρίς ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.

> Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες το σενάριο της μερικής ή ολικής πώλησης της κερδοφόρας τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, της Finansbank, ώστε να αντλήσει μια σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση η τράπεζα και να ανοίξει ο δρόμος για το μεγάλο deal με την Eurobank. Όμως, αυτό προϋποθέτει ότι θα βρεθεί στις σημερινές συνθήκες αγοραστής που θα θελήσει να πληρώσει ένα σεβαστό τίμημα για μέρος ή ολόκληρη τη συμμετοχή της ΕΤΕ στην τουρκική τράπεζα και αυτό ως τώρα δεν φαίνεται πιθανό, παρότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες τουρκικές τράπεζες.

Σε αυτά τα εμπόδια θα πρέπει να προστεθεί και ένα σημαντικό εμπόδιο, πολιτικού χαρακτήρα, που θα κληθεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση, αν τελικά «ευλογήσει» μια συγχώνευση της ΕΤΕ με την Eurobank. Λόγω της μικρής συμμετοχής των Ταμείων στην Εθνική και της κυρίαρχης θέσης του ομίλου Λάτση στη μετοχική σύνθεση της Eurobank, μια συγχώνευση με ανταλλαγή μετοχών θα έφερνε τον ιδιωτικό όμιλο σε θέση κυρίαρχου μετόχου της νέας τράπεζας, δηλαδή σε μιας μορφής «δεύτερη ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής (η πρώτη ολοκληρώθηκε το 2004, όταν το Δημόσιο πούλησε και τις τελευταίες μετοχές της Εθνικής που κατείχε).

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη σε εξ αριστερών «βέλη», ακόμη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με επικρίσεις για εκχώρηση μιας στρατηγικής σημασίας επιρροή του Δημοσίου στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Αν τελικά οι διοικήσεις ΕΤΕ και Eurobank ξεπεράσουν τα υπόλοιπα εμπόδια, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχει το πολιτικό έδαφος για να εγκριθεί το μεγάλο deal…
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”