• Το Γνωρίζατε;
  • Η μετάλλαξη ενός γονιδίου στον εγκέφαλο ενός και μόνου ανθρώπου, πριν 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ομιλία και στις ψυχικές νόσους!

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητά επενδυτές στο Βερολίνο

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναζητά επενδυτές στο Βερολίνο

Δημοσίευση από Agrafos »

Χθες την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες γινόταν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Βερολίνο ο υπ. Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίαζε σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Στην ημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας, Markus Kerber, έδωσε το στίγμα της συνάντησης λέγοντας «η ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι μεν αναγκαία προϋπόθεση, αλλά δεν αρκεί για την οικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίησή της.»

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει ένας ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, υπογράμμισε ο κ. Kerber, συμπληρώνοντας ότι σε αυτόν τον τομέα συμπεριλαμβάνονται και οι ξένοι επενδυτές.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πως θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια η Ελλάδα; Με επιχορηγήσεις;

Στο τελευταίο ερώτημα ο Γερμανός επιχειρηματίας απάντησε καταφατικά δηλώνοντας όμως παράλληλα ότι: «ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος δρα αυτή τη στιγμή, λόγω της ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας, από θέση ισχύος. Έτσι δεν συζητάμε αυτή τη στιγμή για επιχορηγήσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα. Στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε και για επενδυτικά κίνητρα.»

Βασικό κίνητρο για επενδύσεις η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα

Βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών είναι η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, ασφάλεια απονομής δικαιοσύνης, η εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων, η διευκόλυνση και η επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών.

Στο επίκεντρο του γερμανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ο τουρισμός, οι υποδομές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις σχεδόν 20 επιχειρήσεις που εκπροσωπήθηκαν στην ημερίδα του Βερολίνου ήταν ο τουριστικός οργανισμός TUI, ο κατασκευαστικός όμιλος HOCHTIEF, η μεγάλη εταιρεία παραγωγής συμβατικής ενέργειας EnBW, αλλά και η σημαντική στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές JUVI HOLDING.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης τόσο η TELEKOM και η BAYER όσο και η εταιρεία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TRANS-ADRIATIC PIPELINE. Απούσα ήταν η SIEMENS, μάλλον λόγω των αρνητικών για αυτήν εξελίξεων στην Ελλάδα.

Από τον τραπεζικό τομέα παρούσες ήταν τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με τον αντιπρόεδρο της, όσο και η κρατική γερμανική τράπεζα KFW, που είναι διαχειρίζεται την παροχή δανείων προς την Ελλάδα.

Για τις δυνατότητες που προκύπτουν από τις αποκρατικοποιήσεις μίλησε στους παρευρισκόμενους και ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χριστοδουλάκης: «Έχουμε πάρα πολλούς δυνατούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, το Real Estate ή οι μεταφορές. Οι Γερμανοί επενδυτές θα κρίνουν, που ακριβώς θα θέλουν να εστιάσουν την προσοχή τους.»


Οι επενδυτές δεν αποφασίζουν όμως μόνον με οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως βάσει της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που επικρατεί σε μια χώρα.

Όπως κατέστησαν σαφές οι Γερμανοί επιχειρηματίες στους Έλληνες συνομιλητές τους, σκηνές βίας και κοινωνικής αναταραχής δεν συνιστούν το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα.

Ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, Martin Knapp τόνισε ότι στην κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν συμβάλλουν μόνον τα γεγονότα, αλλά και ο τρόπος παρουσίασής τους από τα ξένα ΜΜΕ, αλλά ασφαλώς είπε ότι «όπως και να έχει, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη. Θέλει οι επενδύσεις του να είναι καλά τοποθετημένες, και στο τέλος να του αποδίδουν κέρδη.»

Το μεγάλο ζητούμενο η ανάπτυξη

Ο κ. Χρυσοχοίδης διαβεβαίωσε, τόσο στην ομιλία του στην ημερίδα, όσο και σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά ΜΜΕ, ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί ένα «φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα».

Στην ημερίδα δεν εκφράστηκαν συγκεκριμένες επενδυτικές προθέσεις από γερμανικής πλευράς. Ανακοινώθηκε όμως η σύσταση κοινής επιτροπής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών και του ΣΕΒ με στόχο τη διερεύνηση επενδυτικών δυνατοτήτων στην Ελλάδα. Ανάλογες πρωτοβουλίες αποφασίσθηκαν και αργότερα, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κ. Χρυσοχοΐδης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον υφυπουργό Οικονομίας, Μπερναρντ Χάϊτζερ.

Οι υπουργοί κατέληξαν σε ένα σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και την εξειδίκευση της πρότασης του κ. Σόιμπλε για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, όπως και την αποστολή εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κρατικής Επενδυτικής Τράπεζας KFW με στόχο τη δημιουργία μιας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα κατά το πρότυπο της KFW.

Τέλος ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε στο Βερολίνο την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας που ονομάζει «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» με στόχο, όπως δήλωσε, «να τονίσουμε προς όλους, προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς της ευρωπαϊκές ηγεσίες, ότι η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο, προκειμένου να υπάρξει στην Ευρώπη κοινωνική ειρήνη συνοχή.»
Πηγή
dw-world.de
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Πολιτική”