• Το Γνωρίζατε;
  • Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από την γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιό-οικολογίας!

FTD: «Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες παίζουν πόκερ»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

FTD: «Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες παίζουν πόκερ»

Δημοσίευση από Arxontas »

Με ένα παιχνίδι πόκερ με δύο παίκτες: την ΕΚΤ από τη μία και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την άλλη, παρομοιάζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με την διάσωση της Ελλάδας, η εφημερίδα Financial Times Deutschland, σε άρθρο της με τίτλο «Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες παίζουν πόκερ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί να μην επωμιστεί κόστος και να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κρίση. Οι 17 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την άλλη πλευρά, επιδιώκουν να εξαναγκάσουν την ΕΚΤ να συμμετάσχει στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο: όχι μόνον η αξιοπιστία και η οικονομική σταθερότητα της ΕΚΤ, αλλά σε τελική ανάλυση η επιβίωση της Ευρωζώνης.

Το παιχνίδι πόκερ αυτή την περίοδο εστιάζεται στο αν θα συμμετάσχουν και ιδιώτες πιστωτές στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η ΕΚΤ θεωρεί αυτή τη συμμετοχή περιττή - γιατί θα αποδώσει λίγο - και επικίνδυνη - γιατί θα ωθήσει τους οίκους αξιολόγησης να εκτιμήσουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι με τις μαζικές αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, στις οποίες προέβη, επέτρεψε στους πολιτικούς να κερδίσουν χρόνο με μία σειρά «τυχοδιωκτικών ενεργειών» και να κρατήσουν στην ζωή τη νομισματική ένωση. Επιπλέον, έδωσαν την ευκαιρία στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αποκρύψουν από τους ψηφοφόρους τους το πραγματικό και τεράστιο κόστος διάσωσης του Ευρώ και την αναπόφευκτη πορεία προς τη δημιουργία μίας οικονομικής ένωσης.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι και η ΕΚΤ υπερασπίζει και τα δικά της συμφέροντα. Πρώτα απ’ όλα την ύπαρξή της, καθώς αν πάψει να υπάρχει το Ευρώ, θα πάψει να υπάρχει και η ΕΚΤ. Επιπλέον, την αξιοπιστία της, η οποία έχει ήδη πληγεί από τις προσπάθειες διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρώ. Από αυτήν την άποψη, η διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης με παρόμοια προβλήματα.

Είναι, μάλιστα, πιο σημαντική από το κόστος που θα προκύψει για την ΕΚΤ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο, σε περίπτωση διλήμματος, η ΕΚΤ θα προτιμήσει να κρατήσει τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και αν αυτά έχουν υποβαθμιστεί σε επίπεδο «αδυναμίας πληρωμών», παρά να επιτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Επιστροφή στο “Διεθνή”