• Το Γνωρίζατε;
  • Τον 3o αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων.

Προαναγγελία νέων μέτρων κι αλλαγές στο φορολογικό

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Προαναγγελία νέων μέτρων κι αλλαγές στο φορολογικό

Δημοσίευση από Airetikos »

Τα νέα θα παρουσιαστούν σήμερα από τον νέο υπουργό Οικονομικών, Ε Βενιζέλο στου υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 16:00 αναφορικά με την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου. Ήδη η τρόικα βρίσκεται από χθες σε εκτεταμένες συσκέψεις με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα μέτρα αυτά.

Παράλληλα, χθες κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης που διεξήχθη στη Βουλή προαναγγέλθηκαν αρκετά νέα μέτρα από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Αλλαγές στα φορολογικά μέτρα

Ελάχιστος φόρος σχεδιάζεται για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ. Εκτός από τα δύο ανωτέρω μέτρα εξετάζεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση της έκπτωσης από τις επιπλέον αποδείξεις που συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου, κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων, ενώ όπως φαίνεται αναστέλλεται το τέλος ακινήτων.

Tα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος προβλέπουν:

Εισφορά αλληλεγγύης. Για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα καταβληθεί ο κεφαλικός φόρος. Οσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 24.000 ευρώ θα καταβάλουν για το σύνολο του εισοδήματος φόρο με συντελεστή 1%. Ο φόρος για παράδειγμα σε κάποιον που έχει εισοδήματα 24.000 θα ανέλθει στα 240 ευρώ (24.000 Χ 1%). Από το ποσό αυτό και μέχρι τα 65.000 ευρώ θα υπάρχει συντελεστής 2% και άνω των 65.000 ευρώ συντελεστής 3%.

Ελάχιστος φόρος επιτηδευματιών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες που έχουν εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, και γλιτώνουν επί της ουσίας την έκτακτη εισφορά, θα πληρώνουν τον ελάχιστο φόρο επιτηδεύματος. Ο ελάχιστος φόρος θα φθάνει τα 300 ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξάνεται o Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 39 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από από 21 ευρώ που είναι τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από την αναπροσαρμογή του ΕΦΚ θα αυξηθεί η λιανική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο.

Ακίνητα. Το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να ακυρώνεται. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή έκτακτης εισφoράς στα ακίνητα. Το πώς θα γίνει δεν έχει εξειδικευτεί προς το παρόν. Επίσης, εξετάζεται η μείωση του αφορολογήτου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων. Θα δοθεί για μία ακόμη φορά η δυνατότητα σε όσους «έβγαλαν» τα χρήματα τους στο εξωτερικό να τα επαναπατρίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Νέο χάρτη στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε ο Ρέππας

Για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, που θα την καταστήσουν από μέρος της κρίσης, σε εργαλείο για την επίλυσή της, έκανε λόγο, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δ. Ρέππας, από το Βήμα της Βουλής. Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό περιβάλλον του δημόσιου τομέα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε:

- Τη θεσμοθέτηση της εργασιακής εφεδρείας με καταβολή μέρους του μισθού για την υποστήριξη εργαζομένων προβληματικών οργανισμών, προκειμένου να μεταβούν ομαλά είτε σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου είτε στον ιδιωτικό τομέα.

- Την αξιολόγηση των προϊσταμένων με προσωπική συνέντευξη και εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ.

- Την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης.

- Τη θεσμοθέτηση μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών με κανόνες ελέγχου και ασυμβίβαστα, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

- Ενιαίο μισθολογίο, στις αποδοχές υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Τόνισε δε, την ανάγκη της σύνδεσης των αποδοχών με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του προσωπικού. Προανήγγειλε επίσης την αξιολόγηση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, της αποδοτικότητας οργανικών μονάδων στη βάση στόχων που θα προσδιοριστούν.

Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων

Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων και την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε κάποιου είδους περαίωση των αυθαιρέτων. Ανακοίνωσε πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές “με τρόπο κοινωνικά δίκαιο”, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης και της μείωσης των προστίμων. Εξαίρεσε, ωστόσο, από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη θέσπιση Πιστοποιητικού Πολεοδομικής Νομιμότητας, χωρίς το οποίο θα απαγορεύεται αυστηρά η οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου. Δεν αποκλείεται πάντως μέσω του πιστοποιητικού τα αυθαίρετα, για τα οποία θα πληρωθούν τα πρόστιμα, να “νομιμοποιηθούν” και να μπορούν να μεταβιβαστούν.

Μαχαίρι στις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Μαχαίρι στις προσλήψεις εκπαιδευτικών προανήγγειλε από τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στον υπό διαµόρφωση νέο νόµο - πλαίσιο για την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση θα υπάρχουν αλλαγές και στο πανεπιστηµιακό άσυλο µε στόχο «τον σεβασµό της δηµόσιας περιουσίας». «Στον χώρο της Παιδείας τα προβλήµατα, όπως και σε όλους τους χώρους, είναι τεράστια. Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουµε 23.000 συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δεν θα είναι παραπάνω από τρεισήµισι χιλιάδες. Θα µειωθεί κατά ένα πολύ µεγάλο αριθµό, περισσότερο από το 50%, ο αριθµός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Στα πανεπιστήµια και στα ΤΕΙ έχουµε µείωση των προϋπολογισµών που φθάνει µέχρι και το 50% υποστήριξε η υπουργός Παιδείας.

Επίσης η Άννα Διαμαντοπούλου ενηµέρωσε τη Βουλή ότι σύντοµα θα φέρει προς ψήφιση «µετά από εννέα µήνες διαβούλευσης, ένα πραγµατικά ριζοσπαστικό νοµοσχέδιο, που αφορά και το µοντέλο διοίκησης των πανεπιστηµίων και την οργάνωση των σπουδών. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράµµατα ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν τη σύνδεση της έρευνας των πανεπιστηµίων και της παραγωγής.

Επιστροφή στο “Οικονομία”