• Το Γνωρίζατε;
  • Τον 3o αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων.

Τ.Τ.: Τι κρύβει το φιάσκο του «γάμου» με TBank

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Τ.Τ.: Τι κρύβει το φιάσκο του «γάμου» με TBank

Δημοσίευση από Agrafos »

Από τις 8 Ιουνίου «διέρρευσε» η πληροφορία περί επικείμενης απορρόφησης της προβληματικής TBank από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την επομένη οι μέτοχοι του Τ.Τ. είδαν τη μετοχή της τράπεζας να περνά σε αναστολή διαπραγμάτευσης, χωρίς ακόμη να έχουν ενημερωθεί επίσημα για τα σχέδια της διοίκησης Παπαδόπουλου και μόλις χθες, ύστερα από αλλεπάλληλα «βραχυκυκλώματα» στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, ανακοινώθηκε ότι ο «γάμος» αναβάλλεται για άγνωστο χρόνο!

Το φιάσκο με την απορρόφηση της προβληματικής τράπεζας, στην τελική ευθεία μάλιστα για την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ., που ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, προκαλεί έντονες συζητήσεις στους τραπεζικούς κύκλους. Ακόμη περισσότερες στους κύκλους των απελπισμένων μικρομετόχων του κρατικού πιστωτικού ιδρύματος, που βλέπουν ότι με ελάχιστη ενημέρωση προωθείται ένας «γάμος» αμφίβολης σκοπιμότητας, ενώ οι ίδιοι, με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της διοίκησης, μένουν «παγιδευμένοι» χωρίς τη δυνατότητα συναλλαγών επί των μετοχών τους, σε μια περίοδο όπου ο τραπεζικός δείκτης FTSE «ματώνει», με απώλειες της τάξεως του 7% από τις 8 Ιουνίου μέχρι χθες.

Πληροφορίες του “B” αναφέρουν ότι ο πρόχειρα και εσπευσμένα σχεδιασμένος «γάμος»... διάσωσης της TBank δημιουργεί σοβαρούς «πονοκεφάλους» στη διοίκηση του Τ.Τ. και είναι άγνωστο ακόμη και τώρα αν και πώς μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν προχωρήσει, όμως, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εξίσου αμφίβολο πόσο θα ανέχεται τη λειτουργία τη συνέχιση λειτουργίας της TBank, με την απελπιστικά χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια που έχει, την οποία η διοίκηση της πρώην Aspis Bank δεν τολμά καν να αποκαλύψει στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου 2011, μιλώντας μόνο για δείκτες που βρίσκονται κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια. Στο τέλος του 2010, παρά την αύξηση κεφαλαίου που καλύφθηκε εν μέρει από το Τ.Τ., ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είχε πέσει στο 2,25%!

Η διοίκηση Παπαδόπουλου, στην προσπάθειά της να προχωρήσει τη διάσωση της Tbank, που ουδέποτε εξηγήθηκε γιατί έπρεπε να αναληφθεί από το Τ.Τ., φαίνεται ότι δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς για τα μεγέθη του κρατικού πιστωτικού ιδρύματος μετά τη συγχώνευση, λαμβάνοντας υπόψη και τον αυξημένο βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι υποχρεωμένες να εμφανίζουν στο εξής οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις υποδείξεις της τρόικας (νέο ελάχιστο όριο 10%):

- Δεν είναι ίσως τυχαίο, όπως λένε στην τραπεζική αγορά, ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Τ.Τ. για να συζητηθεί η απορρόφηση της Tbank ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη. Την ίδια ημέρα ο κ. Παπαδόπουλος μετείχε στη σύσκεψη των τραπεζιτών με το διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, όπου παρουσιάσθηκε επίσημα και αναλυτικά η... λυπητερή της τρόικας: αύξηση του ελάχιστου δείκτη Tier 1 στο 10%, με παράλληλο έλεγχο των πραγματικών επισφαλειών στα χαρτοφυλάκια δανείων από ανεξάρτητο οίκο ελεγκτών. Όλως τυχαίως, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ. αναβλήθηκε.

- Στη νέα συνεδρίαση, που έγινε χθες, αποφασίσθηκε νέα αναβολή της συζήτησης, «λαμβάνοντας υπόψη και τις γενικότερες εξελίξεις», όπως ανακοίνωσε με χαρακτηριστική σαφήνεια η διοίκηση του Τ.Τ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταθέσει την εξέταση του εν λόγω επιχειρηματικού σχεδίου σε επικείμενη συνεδρίασή του, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος», προσθέτει η ανακοίνωση του δ.σ., συνεχίζοντας το... ρεσιτάλ σαφήνειας και αναλυτικής ενημέρωσης των μετόχων, με βάση τη γνωστή αρχή «όσο λιγότερα γνωρίζουν, τόσο το καλύτερο».

Το ερώτημα της αγοράς πλέον είναι αν το Τ.Τ. έχει επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσει την TBank, χωρίς ο βασικός δείκτης να υποχωρήσει στο τέλος του χρόνου κάτω από το 10%. Σε αυτή την περίπτωση η ΤτΕ θα είναι υποχρεωμένη να χτυπήσει την πόρτα της διοίκησης του Τ.Τ., υπενθυμίζοντας τις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Στο μεταξύ, όμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το Τ.Τ. θα πρέπει να έχει πουληθεί σε ιδιωτική τράπεζα! Σε ποια τιμή θα γίνει, άραγε, αυτή η ιδιωτικοποίηση, αν οι υποψήφιοι αγοραστές διαπιστώσουν ότι το Τ.Τ., μετά το γάμο με... πτωχή νύφη, χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για να συνεχίσει τη λειτουργία του;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι δύσκολο να δώσει κανείς απαντήσεις, ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις α’ τριμήνου της TBank. Η τράπεζα εμφανίζει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερη έφεση στο σχηματισμό νέων προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλειών, οι οποίες εμφανίζονται αυξημένες μόνο κατά 6,9 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια έχουν μειωθεί από τα 76,7 στα 66,7 εκατ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ χαμηλότερα: τα 39,7 εκατ. ευρώ είναι υβριδικά κεφάλαια, που δεν υπολογίζονται από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο δείκτη Tier 1. Έτσι, μένουν μόνο 27 εκατ. ευρώ κεφαλαίων, για να καλύψουν ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο είναι άγνωστο τι μπορεί να κρύβει, σε μια εποχή κατακόρυφης αύξησης των επισφαλειών.

Επιπλέον, η τράπεζα έχει ένα τεράστιο για τα μεγέθη της χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων (237,3 εκατ. ευρώ) και μάλιστα έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, κατά 8,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2011, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι τραπεζίτες ακούνε τις λέξεις «ελληνικά ομόλογα» και σπεύδουν να τραπούν σε φυγή, ενώ και το ίδιο το Τ.Τ. έχει τη μεγαλύτερη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έκθεση σε ομόλογα, σε σχέση με τα κεφάλαιά του.

Αυτά τα στοιχεία, αλλά κυρίως ό,τι μπορεί να κρύβεται πίσω τους, είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσουν σε μια «ασφαλή» απορρόφηση της TBank από το Τ.Τ. Όμως, η διοίκηση του κρατικού τραπεζικού ιδρύματος, που σε πολύ καλύτερες εποχές ανέλαβε να διεκπεραιώσει αυτή τη διάσωση, δεν είναι καθόλου εύκολο τώρα να κάνει πίσω. Οι μικρομέτοχοι του Τ.Τ. το μόνο που μπορούν να κάνουν προς το παρόν είναι να παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις, να εύχονται για το καλύτερο και να... φοβούνται για το χειρότερο.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”