• Το Γνωρίζατε;
  • Δεν ήταν λίγοι οι φρενοβλαβείς που έφτασαν σε ανώτατα στρατιωτικά αξιώματα, κατά το παρελθόν. Κάποιοι απ' αυτούς, όμως, σίγουρα ξεχώρισαν: Ο Σερ Γουίλιαμ Έρσκιν, ένας από τους διοικητές στον πόλεμο της Ισπανικής Χερσονήσου (1808-9) είχε νοσηλευτεί δύο φορές σε ψυχιατρικό άσυλο. Αργότερα, αυτοκτόνησε πηδώντας από ένα παράθυρο. Ο Πρώσος Μπλούχερ πίστευε πως είχε μείνει έγκυος από έναν ελέφαντα, ενώ ο αμερικανός στρατηγός των Βορείων Ρίτσαρντ Ίγουελ νόμιζε πως είναι πουλί και προσπαθούσε να τσιμπήσει το φαγητό του με τη μύτη.

Πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κατά Σαχινίδη

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Πυρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κατά Σαχινίδη

Δημοσίευση από Airetikos »

Αντιμέτωπος με την κριτική και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού της Βουλής, μία μόλις ημέρα μετά την ανοιχτή αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαχινίδης παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία του πρώτου τετραμήνου του 2011 στην Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού, προκαλώντας την αντίδραση αρχικά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος παρατήρησε πως «αν η μείωση του ελλείμματος προϋπέθετε έσοδα 6,5 δισ. και η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6,5 δισ. πρόσθετα μέτρα για το 2011, αναγνωρίζει πως είναι εκτός στόχων 100%».

Για «αλχημιστές της αριθμητικής» και «αλχημιστικές μεθόδους» έκανε λόγο, απαντώντας, ο Φ. Σαχινίδης, επισημαίνοντας πως «όποιος βλέπει απόκλιση στόχων 100%, θα πρέπει να αποδείξει πως αντί για έλλειμμα 7,5% έχουμε έλλειμμα 15%».

«Θυμάστε που έγραψα βιβλίο με τίτλο «Ζητούνται αλχημιστές»!» παρενέβη σαρκαστικά ο Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ).

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας παρατήρησε από την πελυρά του πως «Είκοσι ένα δισ. ευρώ θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δισ. Αυτό σημαίνει πως τα 2/3 των θυσιών πάνε χαμένα. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν έναντι προβλέψεων για 8,5% αύξηση. Οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και νοικοκυριά, ανέρχονταν στα 5,35 δισ. στο τέλος του 2010 και τώρα υπολογίζονται στα 6 δισ. Είναι προφανές πως εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων, έχετε κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών».

«Ο συλλογισμός Σαμαρά λέει πως η οικονομική πολιτική αυτή, καταστρέφει τη χώρα. Μα αν είναι έτσι, ζημιώνει και αυτούς που δίνουν τα χρήματα, δηλαδή την Μέρκελ και την Γερμανία!», απάντησε αργότερα ο υφυπουργός Οικονομικών. «Οι δανειστές μας ωθούνε τη χώρα στην καταστροφή και ρίχνουν τα χρήματά τους στο πιθάρι των Δαναΐδων, για να μην τα πάρουν ποτέ πίσω;».

«Αυτοί έχουν εξασφαλίσει την δική σας παραίτηση από κάθε μορφής δημόσια περιουσία», απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Η Μέρκελ και ο Ομπάμα, φοβούνται πως αν δεν δανείσουν την Ελλάδα, αυτή θα κάνει στάση πληρωμών, όπως έκανε ο Βενιζέλος το 1932. Ξέρουν πως η στάση πληρωμών της Ελλάδας σημαίνει κατάρρευση τραπεζών και ντόμινο στην ευρωζώνη».

«Την ώρα που η Ελλάδα εισάγει ακόμα και ντομάτες, θέτουμε ακόμα και ενδεχόμενα χρεοκοπίας στο τραπέζι - και τα βάζουμε και σε δημόσιο διάλογο! Είναι επικίνδυνα θέματα αυτά, λαϊκισμοί επικίνδυνοι!», παρενέβη η Αφροδίτη Παπαθανάση (ΠΑΣΟΚ).

«Εκτός απ’ τη δύναμη του δανειστή, υπάρχει και η δύναμη του δανειζόμενου, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στον δανειστή, πως δεν είναι δυνατόν να πάρει τα λεφτά του, αν δεν υπάρξουν αλλαγές», υποστήριξε ο Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ).

«Ελάτε να διαπραγματευτούμε μαζί», απάντησε ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Δεν θεωρούμε την δανειακή σύμβαση σταθερό και δεδομένο - και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε για το καλύτερο. Ελάτε λοιπόν...», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ζήτημα «πολιτικής επάρκειας και νομιμοποίησης» έθεσε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας πως η υποχώρηση των δημοσιονομικών, δεν μπορεί να ευθύνεται και για την υποχώρηση της Ελλάδας στους δείκτες ανταγωνιστικότητας κατά δέκα θέσεις, ή την αποτυχία εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών. «Αν δεν επιτυγχάνεις, όταν εισηγείσαι ένα οποιοδήποτε σχέδιο, δεν μπορείς να ζητάς και άλλα, γιατί απονομιμοποιείται η όλη διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

«Υπάρχει ένα θέμα μέχρι ποιου σημείου μπορεί να αποκλίνει κάποιος» παρατήρησε ο Κώστας Κιλτίδης (ανεξάρτητος, μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Από τους αριθμούς, αναδεικνύεται πως η χώρα δεν βγαίνει. Οι αριθμοί είναι τραγικοί». «Όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε, πως δεν μπορεί ένα κόμμα να χρεωθεί αυτήν την ευθύνη, τόσο πιο χρήσιμη θα είναι η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε ο κ. Κιλτίδης.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία, είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση αστικού χαρακτήρα, που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εγγενείς ανισομετρίες και αντιφάσεις, που υπάρχουν στο καπιταλιστικό σύστημα». «Ο όλος προβληματισμός των λαϊκών δυνάμεων που κινητοποιούνται, θα πρέπει να ξεφύγει απ’ τα στενά δεδομένα και πλαίσια, μιας λογικής διαχειριστικής, αντίληψης, ειδικά όταν αξιοποιείται από διάφορους μηχανισμούς, για να δεχθεί ο λαός μέτρα βάρβαρα» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης εξήρε την στάση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, κατά τις πρόσφατες δηλώσεις της, σε σχέση με την προοπτική επιστροφής στη δραχμή. «Μου προκάλεσε θετική έκπληξη η στάση του ΚΚΕ», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης. «Το ΚΚΕ λέει πως «είμαι εναντίον της Ευρώπης και όλων των επιλογών που έχουν γίνει, αλλά στην παρούσα φάση και συγκυρία, αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, που τυχόν έξοδος απ’ το ευρώ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και το λαό». Αυτό δείχνει, πως μια πολιτική δύναμη με ξεκάθαρες θέσεις, δεν τυφλώνεται από το συγκυριακό», παρατήρησε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Βέβαιη ότι θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση

Βέβαιος ότι το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα θα υπερψηφιστεί εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

«Δεν βγήκε προς τα έξω και δεν το είδαμε πουθενά ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση για το μεσοπρόθεσμο και για την ψήφισή του», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι όσα ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τις τοποθετήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης ήταν «αυτά που είναι πολύ ευχάριστα, που είναι πολύ πιπεράτα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το Μεσοπρόθεσμο θα έχει και «έντονο» αναπτυξιακό χαρακτήρα και επανέλαβε ότι θα περιλαμβάνει και μέτρα που έχει προτείνει η ΝΔ. Δεν απέκλεισε συνάντηση, σε τεχνικό επίπεδο κυβερνητικών στελεχών με εμπειρογνώμονες που θα προτείνει η Ν.Δ. για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του Μεσοπρόθεσμού. Διέψευσε όμως το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Επιστροφή στο “Πολιτική”