Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το 2012 δηλώνει στην εφημερίδα Independent ο Andrew Lilico, διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics.
Πιστεύει ότι είναι αδύνατο να καταφέρει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της καθώς οι τόκοι θα πολλαπλασιάζονται και θα φτάσουν το 12% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι μία χώρα υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία...
Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να φθάσει περίπου 170% του ΑΕΠ. Το φθηνότερο χρέος που η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει προέρχεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να κοστίσει περίπου 5 έως 6%. "Έτσι, ακόμη και αν η ΕΕ ήταν πρόθυμη να αναλάβει το σύνολο των χρεών της , η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 10% του ΑΕΠ σε τοκοχρεολύσια. Φυσικά, η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Κανένα εύλογο επιτόκιο της αγοράς δεν θα είναι μικρότερο από το διπλάσιο του επιπέδου αυτού. Έτσι για να εξοφλήσει τα χρέη της, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόθυμη, για δεκαετίες, να αφιερώσει πολύ περισσότερο από το 10%, ίσως ακόμα και 20% του ΑΕΠ, απλά για να καταβάλλει τόκους".
Ο κανόνας των οικονομολόγων, αναφέρει η εφημερίδα, είναι ότι αν οι πληρωμές τόκων φτάσουν το 12% του ΑΕΠ, μια κανονική οικονομία θα χρεοκοπήσει. "Αλλά η Ελλάδα δεν αποτελεί φυσιολογική περίπτωση. Οι Έλληνες έχουν μια μακρά παράδοση αθέτησης πληρωμών, έχοντας χρεοκοπήσει σχεδόν το ήμισυ περίπου των χρόνων από τότε που υφίσταται το σύγχρονο ελληνικό κράτος, από το 1830".
" Ο δανεισμός στην Ελλάδα δεν θεωρείται επένδυση. Είναι μια πράξη πολιτιστικής φιλανθρωπίας, συμμετοχή σε μύθους της Αθήνας και της Σπάρτης. Οι Έλληνες έχουν πολύ καλό λόγο να πιστεύουν ότι εάν χρεοκοπήσουν, ένα μάτσο κορόιδα, θα είναι πρόθυμοι να κάνουν το καθήκον τους".
Οι Έλληνες επισημαίνει ο Andrew Lilico είναι απίθανο να αισθανθούν την ηθική υποχρέωση να εξοφλήσουν τα χρέη τους, λέγοντας ψέματα για το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, με τους εκατομμυριούχους να ψεύδονται για τα εισοδήματά τους, τη διαδεδομένη παθολογική μη τήρηση των φορολογικών κανόνων και με τους καλοπληρωμένους όρους εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η τάξη και ο πολιτικός σεβασμός μπορούν συχνά να φέρνουν συμπλοκή, όταν οι χώρες πρέπει να φέρουν τα βάρη και τις συνέπειες της αποπληρωμής του χρέους. Αλλά η ελληνική ενότητα και η τάξη δεν υφίστανται. Ανατρέχοντας στο παρελθόν ανακαλεί κανείς τους εμφύλιους πολέμους μεταξύ των κομμουνιστών και αντι-κομμουνιστών, πραξικοπήματα και αντι-πραξικοπήματα.
Το άρθρο επισημαίνει και τις συνεχείς διαδηλώσεις των "αγανακτισμένων" την τελευταία εβδομάδα, που έχουν καταλάβει ένα μεγάλο τετράγωνο στην Αθήνα, καταδικάζοντας τους πολιτικούς ως "κλέφτες" και ( χαριτολογώντας) απειλούν ότι θα τους "φάνε". "Δύο Ορθοδόξες εκκλησίες Επισκόπων απευθύνουν έκκληση για επανάσταση. Οι κομμουνιστές έχουν καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Οι ελληνικές συνομιλίες μεταξύ όλων των κομμάτων σχετικά με το πρόγραμμα λιτότητας δεν καταλήγουν σε συναίνεση . Και η CIA έχει προειδοποιήσει ότι τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν πραξικόπημα".
«Μάταια η αποπληρωμή των χρεών - Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το 2013»
Ο διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics, υποστηρίζει ότι ακόμα και αν επιλέξουν να προσπαθήσουν να πληρώσουν τα χρέη τους, θα ήταν μάταιο ούτως ή άλλως, γιατί οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα έχουν εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το 2013, αν δεν έχουν επιλέξει να το εγκαταλείψουν νωρίτερα.
"Από το 2013, θα υπάρξει μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική στην ΕΕ: ένας νέος, πιο επίσημος μηχανισμός διάσωσης, με ένα νέο ταμείο οικονομικής ενίσχυσης. Μια επίσημη διαδικασία για τους ιδιώτες κατόχους του δημόσιου χρέους για "κουρέματα" (δηλαδή να χάσουν μερικά από τα χρήματά τους). Ένα νέο σύστημα για τους ομολογιούχους τραπεζών, ευάλωτοι στα debt-equity swaps σε περίπτωση που οι τράπεζες εμπλακούν στο πρόβλημα. Επιπλέον, η αναθεώρηση της Συνθήκης που πρόκειται να επικυρωθεί από το τέλος του 2012, προορίζει να θέσει όλα αυτά σε μια πιο ασφαλή βάση.
Η Ελλάδα προφανώς δεν θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό. Οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Αυστριακοί φορολογούμενοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν να βάλουν κεφάλαια σε ένα νέο, πιο επίσημο ταμείο διάσωσης που προ-δεσμεύεται με χρήματα, αν αυτό σημαίνει αποστολή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ημι-ανεξάρτητη, ακόμα και στην ευρύτερη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2005, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αρνήθηκε να ακούσει μια υπόθεση που του υπέβαλε η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή η ελληνική Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιοδοτικό όργανο στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ - ιδίως λόγω του υπερβολικού πολιτικού ελέγχου. Χωρίς την κατάλληλη Αρχή Ανταγωνισμού, να παραπέμπει υποθέσεις στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Ελλάδα μόλις και μετά βίας, αποτελεί ακόμα πλήρως μέρος της ενιαίας αγοράς".
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι απλά αναβάλουν την χρεοκοπία
Το μόνο ζήτημα της αθέτησης πληρωμών, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Europe Economics, είναι κατά πόσο η Γερμανία και η Γαλλία θα αποφασίσει να πληρώσει τα χρέη στην Ελλάδα , ως ένας τρόπος διάσωσης των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Για μια στιγμή αυτό θα φαινόταν λογικό. Αλλά αυτό που φαίνεται πολύ πιο πιθανό τώρα, είναι ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα βοηθήσουν την Ελλάδα με τις πληρωμές τόκων για ένα διάστημα, έτσι ώστε να αναβάλλουν για ένα χρονικό διάστημα τη χρεοκοπία, μέχρι που οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ανταποδώσουν "το χτύπημα".
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.
Independent: Χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos