O επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας, την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό αλλά και τη γερμανική στάση. Το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την 5η δόση για την Ελλάδα εντείνουν την ανησυχία και τροφοδοτούν νέα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Για τις τελευταίες εξελίξεις και το δέον γενέσθαι στην παρούσα φάση μίλησε στη ΝΒ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ:
"Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πάρα πολλά. Η δραστική μείωση του ελλείμματος πέρσι δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της Δύσης. Σε δυο σημεία όμως έδειξαν αμέλεια: αφενός στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και αφετέρου στις ιδιωτικοποιήσεις. Και στα δυο πεδία όμως γίνονται τώρα περισσότερα. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αυτές τότε θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει για εξυγίανση των δημοσιονομικών της και μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη έτσι ώστε να είναι αργότερα και πάλι σε θέση να εξυπηρετεί με τις δικές της δυνάμεις το χρέος της".
Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων
Η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και όχι νέες περικοπές θα πρέπει να είναι τώρα προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει ο ειδικός:
"Η αυστηρή πολιτική λιτότητας είναι ιδιαίτερα επίπονη. Η παρούσα κατάσταση οφείλεται εν μέρη στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, απόρροια της ύφεσης στην οποία περιήλθε η οικονομία λόγω του προγράμματος περικοπών. Στην παρούσα φάση, προτεραιότητα δεν θα πρέπει να έχουν νέες περικοπές. Ήδη γίνεται αρκετά σε αυτό το πεδίο, οι φόροι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Ίσως χρειάζονται ορισμένες αναπροσαρμογές, αυτό όμως που προέχει τώρα είναι η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. Ευτυχώς, όπως φαίνεται, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ πιέζουν τώρα κυρίως προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε βέβαια και από το γερμανικό παράδειγμα ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν χρόνο".
Για τα σενάρια εξόδου από την ΟΝΕ
Όσον αφορά την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο κ. Σμίντινγκ σημειώνει:
"Παντού συζητείται εάν η Ελλάδα θα τα καταφέρει ή όχι. Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που προτείνουν -και το θεωρώ ανεύθυνο- την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ. Είναι φυσικό ότι όταν διεξάγεται τέτοιου είδους συζήτηση, και εδώ στη Γερμανία, τότε ως ‘προσεκτικός’ Έλληνας, ανεξάρτητα από την εμπιστοσύνη που έχεις προς την κυβέρνηση, σκέφτεσαι το εξής: ‘ας μεταφέρω μέρος των χρημάτων μου σε ευρώ στην Ελβετία, ποτέ δεν ξέρεις’. Πολλές από τις δημόσιες συζητήσεις του πρόσφατου παρελθόντος δεν συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα".
Κερδισμένη η Γερμανία
Όσον αφορά, τέλος, τη γερμανική στάση, ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:
"Με τη βοήθεια που προσφέρουμε στην Ελλάδα προστατεύουμε και τους δικούς μας φορολογούμενους. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών και η οποία κόστισε 300 δις ευρώ στους γερμανούς φορολογούμενους. Το γεγονός ότι αποφύγαμε τώρα μια νέα ύφεση και το ότι έχουμε στη Γερμανία τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών οφείλεται και στο ότι με τη βοήθεια προς την Ελλάδα και το ευρωπακέτο προστατεύσαμε τη δική μας ανάπτυξη από τυχόν νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς θα αποτρέψεις ενδεχόμενη νέα ύφεση που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή εάν δεν αντιμετωπίσεις σωστά μια οικονομική κρίση. Βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων και δεδομένου ότι η Γερμανία είναι πολύ καλά, οφείλουμε να πούμε ότι το ευρωπακέτο βοήθειας ήταν μεγάλη επιτυχία".
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το έμμετρο μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» αποτελείται από 10.012 δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο.
Σμίντινγκ: Κερδισμένη η Γερμανία από τη βοήθεια στην Ελλάδα
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos