Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ, Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος έχει ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα, χαρακτηρίζει «συναρπαστική» τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ δεν διαψεύδει τις φήμες για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν, καθώς το όνομά του έχει αναφερθεί στον Τύπο, ο Φίσερ δεν διέψευσε τις φήμες αυτές και απάντησε: «έχω μια συναρπαστική δουλειά στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ. Όμως, η ηγεσία του Δ.Ν.Τ. είναι επίσης μια συναρπαστική θέση».
Ο Φίσερ ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Δ.Ν.Τ. στο διάστημα από το 1994 ως το 2001.
Προς το παρόν, μόνον η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού διευθυντή του Ταμείου, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, έχει προταθεί για τη θέση αυτή από την Κοινότητα των Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εκτός των χωρών της Βαλτικής και της Γεωργίας).
Την ελπίδα, ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του Δ.Ν.Τ. θα βασιστεί σε «δημοκρατικές διαβουλεύσεις», εξέφρασε σήμερα η Κίνα, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε Fax που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε απάντηση ερώτησής του, επισημαίνει ότι «χώρες παρουσίασαν υποψηφίους τους για τη θέση του γενικού διευθυντή του Δ.Ν.Τ.», χωρίς όμως να κάνει αναφορά στη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Το υπουργείο εκφράζει την ελπίδα ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος-Καν θα είναι «διαφανής, ανοιχτή, αξιοκρατική, ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας».
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουέν, δήλωσε χθες ότι η Κίνα «είναι υπέρ της υποψηφιότητας της Λαγκάρντ», ωστόσο από την πλευρά του Πεκίνου δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνηγορεί σ' αυτό.
Αντίθετα, οι χώρες του Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότια Αφρική) επέκριναν την Τρίτη την επιθυμία των Ευρωπαίων να παραμείνει στα χέρια τους η θέση του γενικού διευθυντή, την οποία μονοπωλούν εδώ και 65 χρόνια.
Όμως, οι χώρες του Brics δεν έχουν να παρουσιάσουν κοινό υποψήφιο και η Κίνα δεν έχει αναφέρει το όνομα κάποιου Κινέζου υποψηφίου για τη θέση αυτή, για την οποία οι υποψηφιότητες είναι ανοιχτές έως τις 10 Ιουνίου.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί είναι οι μοναδικοί ευρωπαίοι που τηρούν ευλαβικά την συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια να πέφτει η αρτηριακή πίεση και να μην έχουν πρόβλημα καρδιάς.
«Η ηγεσία του Δ.Ν.Τ. είναι επίσης μια συναρπαστική θέση»
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos