• Το Γνωρίζατε;
  • Οι Μεσσήνιοι, όταν καινε τα δάκτυλα τους (από κάρβουνα ή αναπτήρα), το ακουμπούν στον λοβό του αυτιού τους αμέσως. Και παραδόξως πετυχαίνουν τον περιορισμό του πόνου!

ΕΣΕΕ:Ζητά απελευθέρωση εμπορίου από το παρεμπόριο

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

ΕΣΕΕ:Ζητά απελευθέρωση εμπορίου από το παρεμπόριο

Δημοσίευση από Agrafos »

Νομοθετική ρύθμιση για την άμεση κατάσχεση και καταστροφή των Προϊόντων του παραεμπορίου προωθεί το Υπουργείο περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας το οποίο καταθέτει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας ο οποίος σημείωσε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Με βάση τη νέα ρύθμιση η κατάσχεση των Προιόντων θα επιβάλλεται από τα κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου, ή από τη Δημοτική Αστυνομία ή από το ΣΔΟΕ. Επίσης προβλέπεται ότι η καταστροφή των εμπορευμάτων υπαίθριου εμπορίου θα γίνεται άμεσα και επί τόπου με κάθε πρόσφορο μέσο, περιλαμβανόμενης της ρίψης εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της εμπορικής αξίας του προϊόντος με ανεξίτηλο χρωματισμό.

Την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτησαν οι Φορείς της αγοράς αν και κάποιοι εξ αυτών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότειναν την Ίδρυση Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης αποκάλυψε ότι το παραεμπόριο δεν είναι μόνο στους δρόμους αλλά υπάρχει και στα ράφια των καταστημάτων χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος. Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι ο τζίρος του παράνομου εμπορίου αγγίζει τα 25 δις. ευρώ.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι εκτός από τα 25 δισ. ευρώ που αφαιρούνται από τη ρευστότητα της αγοράς η ζημιά για τα κρατικά έσοδα υπολογίζεται στα 6 δς ευρώ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Δημήτρης Ασημακόπουλος σημείωσε τη σημασία της ελεγκτικής διαδικασίας σε όλη τη χώρα διότι υπάρχουν καταγγελίες για ύπαρξη αποθηκών παρασκευής εμφιάλωσης ή μεταπράτησης σε Λάρισα, Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα κ.λπ.

Η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΣΕΕ
«…Μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναβάθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωήςστα επιβαρυμένα εμπορικά κέντρα των μεγαλουπόλεων, σειρά έχει η πάταξη του παρεμπορίου ως μίας παραβατικής δραστηριότητας που συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση και μέρα με τη μέρα υποβαθμίζει και αποδυναμώνει το νόμιμο και στεγασμένο εμπόριο στις ελληνικές πόλεις.

Η ΕΣΕΕ ανέκαθεν αντιλαμβανόταν και εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται το παραεμπόριο ως ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται λύσεις που θα είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς. Η πολιτεία δείχνει εμπράκτως σήμερα ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να βελτιώσει και να εφαρμόσει τους νόμους.

Επιπλέον, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα τολμηρό επιτελικό σχέδιο, από πλευράς αστυνομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα των πόλεων, αλλά και θα εκπαιδεύει αστυνομικούς ικανούς να διαχειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, με τη διαμόρφωση ενός «ειδικού τμήματος δίωξης παρεμπορίου» στο ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τα Τελωνεία της Ε.Ε.», η Ελλάδα δέσμευσε το 2009 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό είναι ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη δυναμική διεύρυνσής του εάν δεν προωθηθούν άμεσα μέτρα.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παρεμπόριο και η πάταξη της παραοικονομίας, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 3ο% του ΑΕΠ, δηλαδή 69 δις ευρώ,συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως πόρους. Από αυτά περίπου τα 25 δις αντιστοιχούν μόνο στο παρεμπόριο. Υπό αυτήν την έννοια, βασικός στόχος της Ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 8 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται.

Σχετικά με τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες:

• Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας.
• Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.
• Απλοποίηση των διαδικασιών και της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και χρήση ανεξίτηλου χρώματος από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ.

Η ΕΣΕΕ, εδώ και χρόνια, ζητά την «απελευθέρωση» του νόμιμου εμπορίου από την «ομηρεία» του παρεμπορίου. Συνιστά μία ακατάσχετη αιμορραγία για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα περισσότερα έσοδά του δεν παραμένουν εντός της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ και σύσσωμο το ελληνικό εμπόριο στηρίζει τα μέτρα πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, που ανακοινώθηκαν, και αναμένει μία αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η μάχη που ξεκινάει θα είναι σκληρή, αλλά η έκβασή της θα είναι επιτυχημένη…»
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”