Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος έχει μελετήσει διεθνής νομική εταιρεία, καθώς λόγω της φημολογίας που δεν λέει να κοπάσει έχουν “ανοίξει δουλειές” πάνω σε αυτό από εταιρείες που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο συμβούλου, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Πρόκειται για το γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton το οποίο έχει παρουσία στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ασίας και της Λ. Αμερικής. Στην έκθεσή τους εξετάζεται τόσο το καλό σενάριο δηλαδή η επιστροφή στις αγορές το 2013, αλλά και τα άλλα αν αυτό δεν καταστεί εφικτό.
Σύμφωνα με το Βήμα τα επτά σενάρια προβλέπουν:
1.Έξοδο στις αγορές στα τέλη του 2012 ή το 2013 οπότε λήγει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αγορές να έχουν πειστεί για τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αγκάθι εδώ είναι το δημόσιο χρέος που αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από το 150% του ΑΕΠ.
2.Το δεύτερο σενάριο, που προϋποθέτει συμφωνία με τους δανειστές, προβλεπει να προταθεί επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμης των ομολόγων που διαθέτουν ιδιώτες – κυρίως τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ - “κούρεμα” και δεν θα μεταβληθεί η αξία των ομολόγων που κατέχουν. Ο φόβος εδώ είναι μήπως οι αγορές εκλάβουν την συνεννόηση ως προάγγελο ευρύτερης αναδιάρθρωσης που θα περιέχει και “κούρεμα”.
3.Το τρίτο σενάριο -πάλι με συνεννόηση με τους δανειστές – προβλέπει πλήρη αναδιάρθρωση χρέους πριν το 2013 ώστε να γινει βιώσιμο. Βάσει του σεναρίου αυτού θα υπάρξει σημαντικό κούρεμα και ταυτόχρονα επιμήκυνση. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ωστόσο ότι θα έχει άσχημο αντίκτυπο στις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.
4.Το τέταρτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στο τέλος του μνημονίου αυτό θα συμβαίνει με το ένα τρίτο του ελληνικού χρέους. Ωστόσο αυτό θα συναντήσει την αντίσταση των πολιτών των χωρών που μας έχουν δανείσει.
5.Το πέμπτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα με σημαντικό “κούρεμα” στα ομόλογα των ιδιωτών. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ακόμη και η συνολική διαγραφή του χρέους των ιδιωτών δεν εγγυάται την επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς θα έχει δεχτεί πλήγμα στο οικονομικό της κύρος.
6.Το έκτο σενάριο προβλέπει αναδιάρθρωση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μία λύση που μπορεί να γίνει – σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα – αποδεκτή μόνο αν ισομοιραστούν τα βάρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
7.Το έβδομο σενάριο της εταιρείας και το πιο ακραίο, είναι η Ελλάδα να τεθεί σε διεθνή κηδεμονία, με νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και νέο μνημόνιο. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό από την Ελλάδα.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η θανατική ποινή θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στον Κώδικα του βαβυλώνιου βασιλιά Χαμουραμπί τον 18ο αιώνα π.Χ.
Τα επτά σενάρια για το χρέος της χώρας!!!
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Τα επτά σενάρια για το χρέος της χώρας!!!
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!