• Το Γνωρίζατε;
  • Η γυναίκα που έχει εμφανιστεί στα περισσότερα εξώφυλλα του γνωστού περιοδικού «ΤΙΜΕ» (10 φορές) είναι η Παναγία.

«Μεταρρυθμίσεις-σοκ» ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

«Μεταρρυθμίσεις-σοκ» ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank

Δημοσίευση από Agrafos »

Μεταρρυθμίσεις-σοκ, που θα αιφνιδιάσουν θετικά τις αγορές και τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες, χρειάζεται να προωθήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε κλίμα «μεγαλύτερης συναίνεσης ή τουλάχιστον ανοχής», όπως επεσήμανε απόψε, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Νικόλαος Νανόπουλος.

Πρόσθεσε ότι η 15η Απριλίου αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για επανεκκίνηση και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ελληνική οικονομία. Προειδοποίησε δε, ότι «επειδή ο χρόνος πιέζει και το παράθυρο της ευκαιρίας δεν θα είναι μονίμως ανοιχτό, χρειάζεται άμεσα μια εθνική συστράτευση στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας».

«Εναλλακτικές λύσεις και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν»

Κατά τον κ. Νανόπουλο, ομιλητή σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Eurobank, με την ευκαιρία του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας, είναι γεγονός ότι το τελευταίο 11μηνο έχουν γίνει στην Ελλάδα σημαντικές και συχνά επώδυνες αλλαγές, αλλά «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και είμαστε μόνο στη μέση του δρόμου».

Όπως είπε, εναλλακτικές ή ενδιάμεσες λύσεις και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, εκτός κι αν στόχος είναι η πλήρης οπισθοδρόμηση και περιθωριοποίηση. Καυτηρίασε δε, τις αντιδράσεις από «οργανωμένες συντεχνίες και συμφέροντα που θίγονται».

«Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν, οδηγώντας στην πλήρη στασιμότητα», υποστήριξε ο κ. Νανόπουλος και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πρέπει «να πείσουμε ότι έχουμε τη διάθεση να αντιπαρατεθούμε με τον “κακό μας εαυτό”, να απελευθερωθούμε από ένα υπερτροφικό, πελατειακό, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος, να ανατρέψουμε δομές, θεσμούς, αντιλήψεις και νοοτροπίες που μας οδήγησαν ως εδώ».

Πώς θα κάνουμε πιο διαλλακτικούς τους εταίρους μας στην ΕΕ

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα να καλύψει τις υστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή, να υλοποιήσει συνεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2015 και να συντάξει σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

«Η υλοποίηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου πακέτου μέτρων και πρωτοβουλιών, είναι πολύ πιθανόν να διευκολύνει τους εταίρους μας να φανούν πιο διαλλακτικοί και έτοιμοι να συναινέσουν σε ενέργειες με ευεργετικές επιπτώσεις στον έλεγχο του χρέους μας», υπογράμμισε.

Ζήτησε ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα εδράζεται -μεταξύ άλλων- στην εξωστρέφεια της οικονομίας και θα δίδει έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τη γνώση.

Χρυσοχοΐδης: Ενίσχυση καινοτομικής νεανικής επιχειρηματικότητας

Την ενίσχυση των καινοτόμων εγχειρημάτων νέων επιχειρηματιών, μέσω του ειδικού καθεστώτος του επενδυτικού νόμου για τη νεανική επιχειρηματικότητα (150 εκατ. ευρώ για το 2011), υπενθύμισε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την προώθηση της νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας, με σαφή προσανατολισμό στην υποστήριξη νέων καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη προδημοσιευτεί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικροδάνεια και βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα, στο πλαίσιο τόσο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης-ΕΤΕΑΝ (με στόχο τη γενική επιχειρηματικότητα), όσο και του ταμείου Jeremie (για τη δημιουργία end-to-εnd προϊόντων στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών).

Ο υπουργός υπενθύμισε, τέλος, τον στόχο του υπουργείου του για τη δημιουργία του κινήματος «StartUp Greece», με στόχο να «βάλουμε μπροστά» την επιχειρηματικότητα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία με νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι, για να προσδώσει αξιοπιστία σε αυτό το κίνημα, η κυβέρνηση δημιούργησε πρωτοπόρα ψηφιακή πλατφόρμα, που περιέχει το σύνολο της δημόσιας πληροφορίας για το επιχειρείν, από προγράμματα μέχρι χρηστικές πληροφορίες, διαδραστική επαφή με τη δημόσια διοίκηση για απορίες και ερωτήματα, μηχανισμούς δικτύωσης μέσω των social media για τους νέους».

Σημείωσε τέλος, ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια στο να μηδενίσει το κοντέρ της ύφεσης και από το 2012 η Ελλάδα να προχωρήσει σε έστω χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόβλημα η ιδεοληψία κατά της επιχειρηματικότητας

Στην κυρίαρχη ιδεοληψία κατά της επιχειρηματικότητας, αλλά και στην κρατικοδίαιτη νοοτροπία, προσκρούει -μεταξύ άλλων- η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Χάρη Κυριαζή. Όπως είπε, «όταν το σύστημα είναι αδιαφανές, το νομικό καθεστώς δαιδαλώδες, η γραφειοκρατία πανίσχυρη και οι χρηματαγορές ανώριμες, όπως στην Ελλάδα, η καινοτομία δεν βρίσκει έδαφος να ανθίσει -όσοι πόροι και αν της παρασχεθούν».

Κατά τον κ. Κυριαζή, «η πραγματική καινοτομία στην Ελλάδα θα ήταν η δημιουργία ενός νέου “οικοσυστήματος”, που θα έφερνε στο προσκήνιο όλους εκείνους που είναι ακόμη σε θέση να σκεφτούν, να εμπνευστούν, να τολμήσουν. Πραγματική καινοτομία θα ήταν να δοθεί ελευθερία δράσης και ρόλος σε όλους όσοι διαθέτουν όχι τα μέσα, αλλά τη γνώση».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ υπενθύμισε ακόμη ότι, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Σύνδεσμος δημιουργεί δίκτυο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων σε βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και στην αγορά εργασίας της χώρας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, με στόχο να εντοπίσει έγκαιρα τις ανάγκες σε επενδύσεις/ανθρώπινες δεξιότητες, που επιβάλλουν οι επερχόμενες αλλαγές στην οικονομική γεωγραφία του τόπου».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, να μετατρέψει σε «δύναμη πυρός» τις δημιουργικές και παραγωγικές της δυνάμεις, με στόχο την έξοδο από την κρίση, εξέφρασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Νικόλαος Καραμούζης.

Όπως υπενθύμισε, ακαδημαϊκές εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι «μια αύξηση, κατά 3%, του ΑΕΠ των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας κατά 1% ετησίως». Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι δυστυχώς ενθαρρυντική, αφού οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη παραμένουν στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 0,6% του ΑΕΠ, με τον ιδιωτικό τομέα να συμβάλει μόνο το 27% του συνόλου, έναντι μέσου όρου 64% στην ΕΕ.

Δηλώσεις Ν. Καραμούζη για stress test και εκροή κεφαλαίων

Την πεποίθηση ότι, από τον Σεπτέμβριο και μετά, δεν υπήρξε εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, ούτε καν όταν κυκλοφόρησε το περίφημο e-mail για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο κ. Καραμούζης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Το λέω υπεύθυνα αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, η κατάσταση είναι σταθερή.

Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν νομίζει ότι «καμία ελληνική τράπεζα θα έχει πρόβλημα με τα stress tests (τεστ αντοχής)». Ερωτηθείς για τις συγχωνεύσεις τραπεζών, παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Νανόπουλου, τονίζοντας ότι «δεν είναι κατά των συγχωνεύσεων, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες «παλεύουν για να ξαναχτίσουν το άνοιγμα των αγορών».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”