Με νέα οράματα και υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις συνόδευσε πρόσφατα ο κ. Α. Βγενόπουλος τη νέα άντληση κεφαλαίων, της τάξεως του 1 δις. ευρώ, από την Marfin Investment Group, με έκδοση μετοχών και μετατρέψιμου ομολογιακού. Ξέχασε, όμως, να πει, ότι με αυτή την άντληση κεφαλαίων η MIG απέφυγε την οδυνηρή, για λόγους εντυπώσεων αλλά και ουσίας, υπαγωγή της από το ΧΑ στην κατηγορία των μετοχών που διαπραγματεύονται υπό επιτήρηση.
Η περίπτωση του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου» θα ενέπιπτε, αν δεν είχε έγκαιρα αναγγελθεί η άντληση κεφαλαίων, σε έναν από τους κανόνες του ΧΑ, που μπορεί να οδηγήσουν μια εισηγμένη εταιρεία σε υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση της μετοχής της:
- Σύμφωνα με τον κανόνα, όταν μια εταιρεία έχει καταγράψει ζημιές μεγαλύτερες από το 30% των κεφαλαίων, με τα οποία άρχισε την ίδια χρήση, τίθεται υπό επιτήρηση, εκτός εάν έχει ήδη προγραμματίσει αύξηση κεφαλαίου.
- Η διοίκηση του ΧΑ, προς τιμήν της, παρότι δέχθηκε πιέσεις από πολλές εισηγμένες να «νερώσει» τα κριτήρια υπαγωγής εταιρειών σε υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση, με πρόσχημα την κακή συγκυρία, τελικά θα εφαρμόσει τους κανόνες κανονικά και θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις αποφάσεις της.
- Οι ζημιές-μαμούθ, ύψους 1,9 δις. ευρώ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η MIG, κάλυπταν με… άνεση το όριο του 30% που προβλέπει το κριτήριο του ΧΑ. Ο όμιλος είχε τερματίσει τη χρήση του 2009 με κεφάλαια 4,3 δις. ευρώ και οι ζημιές στο τέλος του 2010 αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 45% των κεφαλαίων.
- Η διοίκηση Βγενόπουλου έσπευσε μια εβδομάδα πριν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα να αναγγείλει σχέδιο άντλησης κεφαλαίων, για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες ευκαιρίες που θα προσφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και οι πωλήσεις μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, αν και παρέλειψε να το αναφέρει, με αυτή την αύξηση κεφαλαίου η MIG απέφυγε και το δυσάρεστο ενδεχόμενο να γίνει η μοναδική εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που θα διαπραγματευόταν η μετοχή της σε καθεστώς επιτήρησης.
Πάντως, η «επιθετική» επενδυτική πολιτική που εξήγγειλε ο κ. Βγενόπουλος, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερα ενθουσιώδη σχόλια από την Standard & Poor’s. Ο οίκος ανακοίνωσε χθες την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της MIG, από «ΒΒ» σε «Β+», με αρνητικό outlook, το οποίο προοιωνίζεται και νέα υποβάθμιση στο προσεχές μέλλον.
Έχει ενδιαφέρον, ότι η S&P, αφού σημειώνει ότι η υποβάθμιση συνδέεται με την αντίστοιχη υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, προχωρά σε ορισμένες ειδικότερες παρατηρήσεις για την MIG, κρίνοντας αρνητικά για το προφίλ χρηματοοικονομικού κινδύνου της εταιρείας τα σχέδιά της για σημαντική έκδοση ομολόγων και αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας.
«Πιστεύουμε ότι η υποβάθμιση της χώρας, σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, θα επηρεάσουν αρνητικά τις λειτουργίες της MIG καθώς και τις αποτιμήσεις των συμμετοχών της», τόνισε αναλυτές της S&P. Και πρόσθεσε, ότι υπάρχει κίνδυνος η MIG να χρειασθεί να στηρίξει τις αδύναμες συμμετοχές της με κεφαλαιακές ενέσεις το 2011 αυξάνοντας το καθαρό χρέος σε επίπεδο ομίλου. Η υποβάθμιση, επισημαίνει ο αναλυτής της S&P, αντανακλά επίσης την εκτίμηση του οίκου, ότι η MIG σχεδιάζει να υιοθετήσει μία πολύ πιο επιθετική οικονομική πολιτική και γενικότερη στρατηγική.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η MIG, παρά τις συνεχείς αναφορές της διοίκησης Βγενόπουλου-Μαλαματίνα στη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει, έκλεισε το 2010 με υποχρεώσεις ύψους 3,128 δις. ευρώ, αρκετά υψηλότερες από τα ίδια κεφάλαια του ομίλου (2,283 δις. ευρώ). Έτσι, ο δείκτης Χρέος/Συνολικό Ενεργητικό διαμορφώνεται σε 0,58, δηλαδή ο όμιλος χρηματοδοτεί κατά 58% το ενεργητικό του με δανεισμό.
Κατόπιν τούτων, απορίας άξιο είναι αν θα συνεχίσει και φέτος η διοίκηση της MIG την πολιτική της «ανταμοιβής» των μετόχων με επιστροφές κεφαλαίων. Όλα δείχνουν, ότι οι μέτοχοι θα πρέπει φέτος να ξεχάσουν την επιστροφή. Εκτός εάν η διοίκηση προχωρήσει στην παγκοσμίως πρωτότυπη κίνηση, να αντλεί νέα κεφάλαια, για να προχωρήσει σχεδόν ταυτόχρονα σε επιστροφή κεφαλαίου!
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Θύμα της μεγαλύτερης επίθεσης λόξιγκα στην ιστορία υπήρξε ο κ. Τάρλι Όσμπορν. Δέχτηκε συνολικά 435.000.098 «χτυπήματα» ως τις 13 Ιουνίου 1922 και πέθανε 11 μήνες αργότερα.
MIG:H αύξηση που την γλίτωσε από την επιτήρηση και ηS&P!
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
MIG:H αύξηση που την γλίτωσε από την επιτήρηση και ηS&P!
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!