• Το Γνωρίζατε;
  • Η χαμηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στη γη είναι -89,2 βαθμούς Κελσίου, στην Ανταρκτική το 1983.

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τις κυπριακές τράπεζες

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Δύσκολη η επόμενη μέρα για τις κυπριακές τράπεζες

Δημοσίευση από Agrafos »

Την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να διαχειριστούν τα τραπεζικά επιτελεία τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει να βρουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων για να αναπληρώσουν τις ζημιές από την Ελλάδα και να αποφύγουν την κρατικοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών υπολογίζει ότι οι επενδύσεις των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα κρατών της ευρωζώνης δημιουργούν κεφαλαιακό άνοιγμα €3,6 δισ. που οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το άνοιγμα που θα προκύψει από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρότερο. Τα κεφάλαια είναι όμως πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες την τελευταία τριετία.

Από την Παρασκευή το πρωί τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης το επόμενο οκτάμηνο επικεντρώνοντας τις ενέργειες τους σε υφιστάμενους και νέους μετόχους, αλλά και στη διαχείριση του ενεργητικού τους.

Η Marfin υπολογίζεται ότι χρειάζεται €2,1 δισ. για να πετύχει το στόχο έναντι €1,4 δισ. που χρειάζεται η Τράπεζα Κύπρου.

Η Τρ. Κύπρου θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια με την αξιοποίηση των μετατρέψιμων αξιογράφων μετατρέψιμου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) που φθάνουν τα €887 εκ. Τα co co bonds εκδόθηκαν το Μάιο και είναι συμβατά με τη Βασιλεία ΙΙΙ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμα αν θα μετατραπούν σε μετοχές ή όχι.

Για τα υπόλοιπα €585 εκ. η Τράπεζα θα στηριχθεί εν μέρει στην οργανική κερδοφορία των επόμενων 12 μηνών και θα καλύψει τα υπόλοιπα με την αποτελεσματική διαχείριση σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Η κερδοφορία της Τράπεζας φθάνει τα €300 εκ. ετησίως αφήνοντας άλλα τόσα για να καλυφθούν μέσω της διάθεσης στοιχείων ενεργητικού (π.χ. διάθεσης ακινήτων, πώλησης θυγατρικών).

Η επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (core tier 1) 9% θα είναι πιο δύσκολη για τη Marfin.

Η Marfin υπολογίζει να αξιοποιήσει τα co co bonds ύψους €738 εκ. που ενέκρινε πρόσφατα η έκτακτη συνέλευση των μετόχων αλλά δεν έχουν ακόμη εκδοθεί. Τα co co bonds θα αντικαταστήσουν υφιστάμενα χρεόγραφα που εκδόθηκαν την προηγούμενη τριετία. Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι οι πλείστοι κάτοχοι χρεογράφων της τελευταίας τριετίας θα προτιμήσουν τα co co bonds που προσφέρουν επιτόκιο 7,5%, παρόλο που η τιμή μετατροπής σε μετοχές δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Marfin υπολογίζει επίσης να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά €600 εκ. από την οργανική κερδοφορία και από την απομόχλευση σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού. Το ποσό που ανακοινώθηκε ως στόχος απομόχλευσης μέχρι τον Ιούνιο του 2012 είναι χαμηλότερο από τα €2 δισ. που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο του 2011, μετά τη διενέργεια του stress test.

Το τρίτο σημαντικό σκέλος των προσπαθειών ενίσχυσης των κεφαλαίων της Marfin αποτελεί καινούργιο στοιχείο. Η τράπεζα επιδιώκει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους €660 εκ., εκ των οποίων τα €65 εκ. έχουν ήδη εκδοθεί. Αν και η τράπεζα δεν έδωσε λεπτομέρειες, η έκδοση του δανείου έδωσε τροφή σε σενάρια εισδοχής νέων μετόχων στην τράπεζα.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης για πρώτη φορά την αναγνώριση ποσού €165 εκ. από αναβαλλόμενη φορολογία.

Η ΚΤ έδωσε την Πέμπτη το στίγμα των άμεσων κινήσεων που θα κάνουν οι τράπεζες δίνοντας έμφαση στη δική της ανακοίνωση στην ανάγκη ανεύρεσης ιδιωτικών κεφαλαιακών πόρων.

Οι τράπεζες αναμένεται ότι θα ζητήσουν πρώτα τη στήριξη των δικών τους μετόχων, και αργότερα άλλων ιδιωτών επενδυτών, προτού χρειαστούν τη στήριξη του κράτους.

Πρώτοι στη σειρά αναμένεται να είναι οι ομολογιούχοι των τραπεζών, αφού η ΚΤ δίνει έμφαση στην «αναδιάρθρωση και μετατροπή του χρέους σε μετοχικούς τίτλους».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”