Σύγκρουση απόψεων ...κορυφής αναδείχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το ευρώ και το αίτημα για εκλογές.
Πλήρης διάσταση καταγράφεται ανάμεσα στις τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κ. Αλ. Τσίπρα, και στις προτάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος είναι υπέρμαχος της εξόδου από το ευρώ και της διάλυσης της ευρωζώνης.
Την ώρα που ο κ. Τσίπρας ζητούσε εκλογές, θέτοντας ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη Βουλή, «η σύνθεση της οποίας δεν ανταποκρίνεται πια στη λαϊκή επιθυμία», ο κ. Λαφαζάνης καλούσε την Αριστερά να εγκαταλείψει τη συναίνεση με το ευρώ, να αποδεχθεί δημοψήφισμα, ακόμα και με το ερώτημα "παραμονή ή όχι στο ευρώ", και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λαφαζάνης, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος (μειοψηφούσα τάση του ΣΥΝ), προβάλλει "αιρετικές" απόψεις. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση ότι οι παρεμβάσεις του γίνονται άμεσα, τη στιγμή που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί με επίσημες δηλώσεις τη γραμμή της, και ενώ το Σάββατο έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και την Κυριακή συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του κ. Λαφαζάνη εδράζεται στην πεποίθησή του ότι σε τόσο κρίσιμες ώρες για τη χώρα, πρέπει έγκαιρα να είναι κατατεθειμένες οι απόψεις του, τις οποίες θα καταθέσει και στις συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ .
Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας δήλωνε: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Τούτες τις ώρες, όμως, εξελίσσεται ένα απίστευτο παρασκήνιο στις πλάτες του ελληνικού λαού με μοναδικό στόχο και σκοπό να αποτραπεί η δυνατότητά του να παρέμβει στις εξελίξεις. Από τους κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί που, με μια πρωτοφανή κίνηση παρέμβασης σε ζητήματα κυριαρχίας, επιχείρησαν να θέσουν το ερώτημα στο πιθανό δημοψήφισμα, έως θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες που σχεδιάζουν ξεδιάντροπα νέες μνημονιακές κυβερνήσεις, που θα εφαρμόσουν τη δανειακή σύμβαση και όσα δεινά θα επιφέρει στον ελληνικό λαό, χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.
Ας το καταλάβουν καλά. Η μόνη εθνική σωτηρία τούτη την ώρα είναι να μιλήσει ο λαός.
Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ή κίνηση θα αποτελεί ωμή απόπειρα εκτροπής.
Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μόνο για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης υπάρχει και για την ίδια τη Βουλή, η σύνθεση της οποίας δεν ανταποκρίνεται πια στη λαϊκή επιθυμία.
Η μόνη διέξοδος, η μόνη λύση είναι στις 4 του Δεκέμβρη να στηθούν κάλπες εκλογών. Να μιλήσει ο λαός και να δώσει ελπίδα και προοπτική σε τούτο τον τόπο».
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης , τόσο μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Στο Κόκκινο" όσο και με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Ιskra», κινούνταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.
Με τίτλο «Εδώ και τώρα δημοψήφισμα για να σαρωθούν τρόικα, μνημόνια , δανειακές συμβάσεις, ευρώ και ευρω-κηδεμονίες» ο κ. Λαφαζάνης έδινε την δική του απάντηση «στην ιστορική τραγωδία», όπως σημειώνει, «που αντιμετωπίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε οι πραξικοπηματικές κυβερνήσεις εθνικής μνημονιακής συνεννόησης ούτε η παράταση ζωής της σημερινής κυβέρνησης ή μεταβατικής κυβέρνησης για να κυρωθεί από την παρούσα Βουλή η κατάπτυστη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου».
Και εξηγεί: «Καμία κυβέρνηση μνημονιακής συνεννόησης ούτε η παρούσα Βουλή νομιμοποιούνται να κυρώσουν την απαράδεκτη συμφωνία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η προτιμότερη επιλογή είναι δημοψήφισμα, εδώ και τώρα, με ερώτημα αν θέλει ο λαός ή όχι τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αλλά και αν το ερώτημα είναι παραμονή της χώρας μέσα στο ευρώ ή όχι, και με αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να γίνει δεκτή η πρόκληση του δημοψηφίσματος, αφού η δημοψηφισματική ακύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε να επισυμβεί χωρίς να έχει ως συνέπεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη συναίνεση, με οποιαδήποτε παραλλαγή, γύρω από το ευρώ το οποίο συνιστά παράγοντα αδιεξόδου και επιδείνωσης της κρίσης στη χώρα μας!».
Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης συμπληρώνει ότι «η διενέργεια εθνικών εκλογών ασφαλώς είναι ένα αίτημα, οι εκλογές όμως θα πρέπει να επακολουθήσουν του δημοψηφίσματος, στο οποίο ο λαός με την ψήφο του θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τρόικα, τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
Γιατί δεν είναι δυνατόν μέσα από εκλογές να βγει με επίπλαστο τρόπο μια νέα μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με άλλους εσωτερικούς συσχετισμούς την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι κατά της τρόικας, των μνημονίων, των συμφωνιών τύπου 26ης Οκτωβρίου και των τροϊκανών δανειακών συμβάσεων με όσα τις συνοδεύουν και τις καλύπτουν ως ομπρέλα».
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μεταξύ 1666 και 1766, 250.000 Αφρικανοί σκλάβοι πέθαναν διασχίζοντας τον Ατλαντικό κατά τη μεταφορά τους στις αποικίες της Αμερικής. Η θνησιμότητα του «φορτίου» σε κάθε ταξίδι ήταν 10-12%.
Διάσταση απόψεων μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Π. Λαφαζάνη
Συντονιστής: Agrafos
-
- Συντάκτης
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Τρί 07 Ιουν 2011, 12:54