Σελίδα 1 από 1

«Ψαρώ-στε» υγιεινά!

Δημοσιεύτηκε: Παρ 30 Σεπ 2011, 09:28
από Aris
Το ψάρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή και την παράδοση. Έχει σημαντική διατροφική αξία για τους παρακάτω λόγους.

* Οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο:
* Καρδιοπάθειας
* Καταγμάτων (σπασίματα)
* Κατάθλιψης
* Εγκεφαλικού επεισοδίου
* Ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην προφύλαξη – πρόληψη εμφάνισης αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το κύριο όφελος είναι πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από στεφανιαία νόσο (ΣΝ) ήταν 36% χαμηλότερη σε άτομα που ακολουθούν μια «μέτρια» λήψη λιπαρών τρώγοντας κάθε εβδομάδα ψάρια – που είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Εκτρεφόμενα τιλάπια περιέχουν μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ευεργετικά για την καρδιά. Σε αντίθεση ο σολομός, ο τόνος και η πέστροφα, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η American Heart Association συνιστά τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα – ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα οστρακοειδή (που δεν είναι στην πραγματικότητα ψάρια, αλλά μια άλλη ομάδα που ζει στο νερό), είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.

Είναι καλύτερα να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, παρά από συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι καλύτερο να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα.

Ωστόσο, εάν είστε ασθενής από καρδιακή νόσο ή αν για κάποιο άλλο λόγο και δεν μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής σας, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση για την πρόσληψή τους από τα συμπληρώματα ιχθυελαίων.

Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων.