Σελίδα 1 από 1

Διπλωματικός μαραθώνιος στον ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους

Δημοσιεύτηκε: Τρί 27 Σεπ 2011, 00:05
από Airetikos
Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου εξετάζεται το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τελικά το αίτημα θα απορριφθεί αλλά αυτό δεν βάζει τέλος στη φιλοδοξία της Παλαιστινιακής Αρχής για να αναβάθμιση του ρόλου της στο διεθνή οργανισμό.

Κατά τη πρώτη συνάντηση θα γίνει μία αρχική συζήτηση για το αίτημα ενώ την Τετάρτη το Συμβούλιο θα μεταβιβάσει το αίτημα σε επιτροπή για την ένταξη νέων μελών στον Οργανισμό. Η τελική απόφαση δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί, πολλά φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν και από τις παρασκηνιακές πολιτικές διεργασίες.

Το αίτημα των Παλαιστινίων αφορά την αναγνώριση του κράτους τους στα σύνορα του 1967 με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να επιμένει ότι πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός και το Ισραήλ να αποδεχτεί τα σύνορα πριν αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ (που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο) έχουν αντιταχθεί στο αίτημα και υπογράμμισαν ότι μόνο μέσα από συνομιλίες θα έλθει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Από την πλευρά του το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζητά επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους σε ένα μήνα στοχεύοντας σε τελική συμφωνία στο τέλος του 2012.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν υπάρξει στο Συμβούλιο ψήφισμα για αναγνώριση θα ασκήσουν βέτο ακυρώνοντας έτσι το παλαιστινιακό αίτημα. Η Ρωσία πάντως δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης. Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας πει το «ναι», η Γενική Συνέλευση πρέπει να εγκρίνει το αίτημα με πλειοψηφία δύο τρίτων (128 ψήφοι στις 193).

Στο περισσότερο πιθανό σενάριο της απόρριψης από το Συμβούλιο, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου έχουν αρκετές επιλογές. Μία από αυτές είναι να μεταβληθεί το καθεστώς τους από μόνιμοι παρατηρητές σε κράτος-παρατηρητής, μη μέλος του Οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται απλή πλειοψηφία (98 από τις 193 ψήφους) των μελών και δεν υπάρχουν βέτο. Ήδη τους έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 110 χώρες οπότε εκτιμούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής –όπως είναι και το τελικό ζητούμενο– θα της επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε φορείς και ανθρωπιστικές υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον ΟΗΕ αλλά και να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.