Σελίδα 1 από 1

Κοινή αποχή από τις έρευνες στην Κύπρο προτείνει ο Ερογλου

Δημοσιεύτηκε: Δευ 26 Σεπ 2011, 23:41
από Airetikos
Δέσμη τεσσάρων προτάσεων με σκοπό να δείξει προς τη διεθνή κοινότητα το καλό του πρόσωπο και την ίδια στιγμή να επιρρίψει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών για το Κυπριακό κατέθεσε το περασμένο Σάββατο στον Μπαν Κι Μουν ο Ντερβίς Ερογλου.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης απηύθυνε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση των κκ. Δ. Χριστόφια, Ντ. Ερογλου και Μπαν. Την ίδια στιγμή διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που «υπέγραψαν» η Τουρκία και το ψευδοκράτος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους.

Κοινή αποχή από τις έρευνες

Ο κ. Ερογλου προτείνει αρχικά στον ΓΓ του ΟΗΕ να συμφωνηθεί κοινή αποχή των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι να βρεθεί συνολική λύση του Κυπριακού. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, ο κ. Ερογλου προτείνει τη δημιουργία μίας ad hoc επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους και των δύο πλευρών.

Σε αυτή την επιτροπή θα δοθούν αρμοδιότητες για θέματα ερευνών, γεωτρήσεων, υπογραφής συμφωνιών και παραχώρησης αδειών, ενώ στην ίδια επιτροπή θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το μοίρασμα των κερδών σε περίπτωση που βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Τρίτον, ο τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει να χρηματοδοτηθούν οι συνομιλίες από τα κέρδη, αλλά καταλήγει ότι η υιοθέτηση των προτάσεών του δεν θα βλάψει τις θέσεις των δύο πλευρών.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας για την υφαλοκηπίδα Τουρκίας-Ψευδοκράτους

Ολόκληρη τη βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου (δηλαδή τόσο αυτή των Κατεχόμενων όσο και αυτή των ελεύθερων περιοχών) περιλαμβάνει η «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - Ψευδοκράτους. Η συμφωνία καλύπτει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι την άλλη άκρη, δηλαδή το ακρωτήρι του Ακάμα. Αποτελείται από έξι συνολικά άρθρα.

Στην εφημερίδα «Χουριέτ» δημοσιεύεται και σχετικός χάρτης όπου φαίνονται καθαρά οι οριοθετημένες περιοχές στις οποίες θα γίνουν έρευνες της Τουρκίας, χωρίς να αποκλείεται αυτές να επεκταθούν και νοτιότερα (π.χ. προς την πλευρά της Πάφου). Υπάρχει επίσης χάρτης με τις 27 συντεταγμένες, οι οποίες ορίζουν τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους.

Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η υπογραφή της δεν συγκρούεται με τις διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν εγκαταλείπουν τα δικαιώματά τους σε ολόκληρη την Κύπρο, δηλαδή και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Σε ένα από τα άρθρα τονίζεται ότι αν τα κοιτάσματα που θα βρεθούν στο τέλος των ερευνών βρίσκονται στα όρια μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων, τότε θα γίνουν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών για να συμφωνήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα επωφεληθούν και οι δύο.