Σελίδα 1 από 1

Lagarde: Το ΔΝΤ θα στηρίξει την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί 02 Αύγ 2011, 11:20
από Agrafos
Ενιαία φωνή προκειμένου να έχει αποτελέσματα το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η κ. Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε συνέντευξή της στους "Financial Times", η κ. Lagarde επιβεβαίωσε παράλληλα ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος της χρηματοδότησης του ταμείου, που είναι και μία από τις γκρίζες ζώνες του νέου πακέτου για την Ελλάδα.

Πιο σημαντική, επιμένει, είναι η απόφαση να στηρίξουμε το νέο πρόγραμμα. Το ύψος της χρηματοδότησης του ΔΝΤ θα καθοριστεί από τους κανόνες του ταμείου, όχι από τις δικές της ικανότητες ούτε από την επιρροή που θα ασκήσει ως πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. "Δεν θα πρέπει να είμαι πιο σκληρή από όσο ορίζουν οι κανόνες και η πολιτική του ταμείου", αναφέρει και συμπληρώνει: "Δεν θα πρέπει να μεροληπτώ προς κάποια κατεύθυνση".

Η κ. Lagarde, πάντως, υποστήριξε πως η διάσταση απόψεων που εκφράστηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης δημιούργησε σύγχυση στις αγορές. "Αν λειτουργήσω για ένα δευτερόλεπτο ως Ευρωπαία πολιτικός, θα πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν επικοινωνήσαμε αρμονικά, ούτε μιλήσαμε με μία φωνή", είπε στη συνέντευξή της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει πως η αποτυχία του πρώτου πακέτου στήριξης αποδίδεται στην κόπωση των μεταρρυθμίσεων που καταγράφηκε στην Ελλάδα και απορρίπτει την κριτική που δέχεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ.

Εκφράζει, τέλος, βεβαιότητα ότι η Ευρώπη θα πετύχει. "Είναι σύνηθες για την Ευρώπη να αποδίδει στο τέλος της ημέρας γιατί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποδίδουν, αλλά μετά τον απαραίτητο δημοκρατικό χρόνο, γεγονός που δεν ευχαριστεί πάντα τις αγορές", αναφέρει στη συνέντευξή της και συμπληρώνει: "Όταν ενώνεις 17 δημοκρατίες σε ένα νόμισμα… είναι σαν έναν αγώνα ανάμεσα στη δημοκρατία και τις προσδοκίες των αγορών. Στο τέλος, όμως, επικρατεί η δημοκρατία".