Σελίδα 1 από 1

«Η στιγμή της αλήθειας στην Αθήνα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 16 Ιουν 2011, 16:41
από Arxontas
Η Ελλάδα και οι χθεσινές κινητοποιήσεις σήμερα στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων. Τα ρεπορτάζ καλύπτουν τα χθεσινά επεισόδια, ενώ οι αναλύσεις αναφέρονται στις πιθανές διεξόδους από την κρίση.

«Η στιγμή της αλήθειας στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung για τη σημασία της δήλωσης Παπανδρέου πως είναι έτοιμος να παραιτηθεί: «Το πιο συνετό σενάριο θα ήταν τώρα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αντί να δρομολογήσουν νέες εκλογές. Ασφαλώς θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, αλλά όχι αμέσως, διότι ο προεκλογικός αγώνας θα βαθύνει το χάσμα και τη διχόνοια και επιπλέον δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση της κρίσης.»

«Για την ΕΕ η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί: οι υπουργοί Οικονομικών φιλονικούν για τις ρήτρες της νέας ευρωβοήθειας και τώρα ο εταίρος τους στην Αθήνα μάλλον τα παρατάει. Ο Παπανδρέου ήξερε όμως ότι μπορεί να περάσει το πακέτο των περικοπών από το κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορεί να το εφαρμόσει, διότι ο λαός δεν το αποδέχεται. Αυτή η δραματική στιγμή της (ελληνικής) κρίσης συνιστά τη στιγμή της αλήθειας.»

Η κρίση έκανε τους Έλληνες λιγότερο ανεκτικούς

«Οι ανυπόμονοι Έλληνες», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη θετική επίδραση της κρίσης στην ελληνική νοοτροπία: «Παλιότερα οι Έλληνες ανέχονταν από διάφορες ομάδες να ασκούν πιέσεις στο κράτος για να επιβάλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των συμφερόντων τους. Τώρα φαίνεται ότι η ανοχή αυτή συρρικνώθηκε, και μάλλον πρόκειται για μία θετική συνέπεια της κρίσης. Προβληματίζει όμως το γεγονός ότι πολλοί νεαροί και μορφωμένοι Έλληνες κάθονται με τις βαλίτσες τους παρά πόδα και θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.»

«Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ανάλυσης (της Ινές Τσετλ) στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Η ανάλυση επικεντρώνεται στη θέση ότι η Ελλάδα και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες δεν χρειάζονται νέες περικοπές, αλλά οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη και καταλήγει:

«Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα οικονομική ανάκαμψη ή όπως λέει ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του γερμανικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος, χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ.

Ο κ. Φέρμπερ προτείνει μάλιστα να αρθεί η ρήτρα της συγχρηματοδότησης για την εκταμίευση πόρων της ΕΕ. Ασφαλώς αυτές οι λύσεις πονάνε και θα πονέσουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι, αλλά έτσι είναι τα προγράμματα αποκατάστασης. Η πορεία χαράσσεται μαζί με τον δράστη με τη συνοδεία του εκπαιδευτή και συνιστά κοινωνική επένδυση.»

«Η εναλλακτική λύση σε αυτό είναι ένα νέο ευρωπακέτο με δραστικές περικοπές. Θα ήταν η χαριστική βολή για την Ελλάδα και το ευρώ.»

«Με σύνεση, αλλά και με το χέρι στην καρδιά»

«Με σύνεση, αλλά και με το χέρι στην καρδιά», είναι ο τίτλος σχολίου του Νόρμπερτ Βάλτερ, πρών επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, στην Kölner Stadtanzeiger.

Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά πως η γελοιογραφία του Έλληνα που κυκλοφορεί στα γερμανικά κίτρινα φύλλα, του Έλληνα που πλαστογραφεί στατιστικά στοιχεία και συνταξιοδοτείται πριν την ώρα του, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα της Ελλάδας και σημειώνει:

«Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί. Πρόκειται για έναν ισχυρό πολιτικό ηγέτη, ισότιμο με κάθε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη αν όχι και καλύτερο με κριτήριο τον επαγγελματισμό και τη γνώση των κοινωνικών θεμάτων. Με δεδομένη τη σκληρή οικονομική του πολιτική ο βαθμός αποδοχής του εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Τι διδάχθηκαν από αυτό οι σοσιαλδημοκράτες συνάδελφοί του στην Ευρώπη; Τίποτε. Δεν τον στηρίζουν, ούτε τον ακούνε σχεδόν.

Και που είναι στη χώρα μου (στη Γερμανία) οι ουμανιστές και οι μορφωμένοι; Που είναι το ευχαριστώ στη μεγάλη ελληνική κληρονομιά του Ομήρου, του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα;»
Και ο Νόρμπερτ Βάλτερ, αφού απαριθμεί τις δεξιότητες των Ελλήνων και τις δυνατότητες της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, καταλήγει:

«Σταματήστε τα παράπονα, διαπραγματευθείτε με σύνεση αλλά και με το χέρι στην καρδιά για τα διμερή συμφέροντά μας…Ας βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανακτήσει την σταθερότητά της.»
Πηγή
dw-world.de