Σελίδα 1 από 1

Reuters: Στα 120 δις τελικά το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Παρ 10 Ιουν 2011, 00:55
από Agrafos
Στα 120 δις ευρώ θα ανέλθει τελικά το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το νέο δάνειο θα διαμορφωθεί στα 90 δισ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος του ποσού, ενώ το ΔΝΤ υπογράμμισε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι αντίθετα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κι ενώ η πρόταση Σόιμπλε για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά και την μεγαλύτερη των προβλέψεων ύφεση στο α’ τρίμηνο του 2011, τo κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα πενταετή ελληνικά κρατικά ομόλογα καταγράφει την Πέμπτη ιστορικό υψηλό.

Επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, το Reuters μεταδίδει πως το ποσό των 90 δισ. ευρώ, στο οποίο αναφέρθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφορούσε μόνο στους επίσημους δανειστές – Ε.Ε., ΔΝΤ και ιδιώτες επενδυτές.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο της Ελλάδας, και ένας από αυτούς είναι η ανταλλαγή ομολόγων. «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται αν ανέλθει στο ποσό των 30 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 60 δισ. θα προέλθουν από τους επίσημους πιστωτές της χώρας. Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει 30 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό του νέου πακέτου να ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάλι, έκρινε σήμερα ότι είναι αναπόφευκτο ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το ακριβές ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά των ιδιωτικών τραπεζών, οι οποίες διακρατούν ελληνικό χρέος. «Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο Γιούνκερ, εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου προγράμματος έγινε χθες, Τετάρτη, - μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πάντως, ο κ. Γιούνκερ δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το ακριβές ποσό της νέας οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα, που συμβαίνει μετά απ τα 110 δισ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ, που η τμηματική χορήγησή τους συμφωνήθηκε πέρυσι, με τμηματικές εκταμιεύσεις μέσα σε μία τριετία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαβουλεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού προς την Ελλάδα αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Υπάρχει τώρα μία διαβούλευση στο θέμα της χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, νομίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι οποιοσδήποτε τύπος ακούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους ή κάποιο πιστωτικό γεγονός... θα ήταν κάτι ανεπιθύμητο», σημείωσε η Άτκινσον.

Από την πλευρά του, ο προσωρινός πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζον Λίπσκι υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Λίπσκι επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει υιοθετήσει ένα «φιλόδοξο» πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι πηγές, που είναι οικείες με τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης της Γαλλίας ανέφεραν σήμερα, μιλώντας στο Reuters ότι, η Γαλλία θα μπορούσε να στηρίξει την ανταλλαγή εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών των ληγόντων ελληνικών ομολόγων, με νέα ως τμήμα ενός νέου δανεισμού της Ελλάδας απ το ΔΝΤ και την ΕΕ, στην περίπτωση που μπορεί να εξευρεθεί η εκούσια φόρμουλα, ώστε να αποφευχθεί μία ευρύτερη ζημιά στις χρηματαγορές της ευρωζώνης.

Moody’s: Δύσκολη η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών σε μία αναδιάρθρωση

Είναι «δύσκολο να φανταστεί» εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Μπαρτ Όστερβελντ, διευθύνων σύμβουλος για την πιστοληπτική αξιολόγηση κρατών του οίκου Moody's, προσθέτοντας ότι μία ενδεχόμενη χρεοκοπία θα αυξήσει τον κίνδυνο να μη μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο Όστερβελντ σημείωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να παρέχουν ενίσχυση ρευστότητας για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το ντόμινο.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. το αίτημα των χωρών με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση (ΑΑΑ), οι οποίες ζητούν ενέχυρο για τα δάνεια διάσωσης, τα οποία θα δίνουν σε άλλες χώρες.

«Μία νέα ιδέα που βλέπουμε τώρα είναι από τις χώρες με πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ -οι οποίες είχαν εγγυηθεί έως τώρα τα κεφάλαια για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία- να δηλώνουν ότι αν χρειασθούν επιπλέον χρήματα στο μέλλον θα βάλουν υποθήκη στη δημόσια περιουσία συγκεκριμένων χωρών, όπως ο διευθυντής της τράπεζας θα έβαζε υποθήκη ένα κτήμα για να δώσει δάνειο. Αυτή είναι η τελευταία τάση στην Ευρώπη και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Νούναν στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το αίτημα «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, προφανώς θα υπάρξει αντίσταση σε αυτό», πρόσθεσε ο Νούναν.

Ιστορικό υψηλό για τα CDS των πενταετών ελληνικών ομολόγων

Μετά και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση έναντι 4,8% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία, τo κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα πενταετή ελληνικά κρατικά ομόλογα κατέγραψε ιστορικό υψηλό.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν κατά 50 μονάδες βάσης στο ιστορικό υψηλό των 1.510, σύμφωνα με το Markit. Ιστορικό υψηλό κατέγραφαν και τα CDS των πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων.

Η πρόταση Σόιμπλε στο γερμανικό Τύπο

Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απασχολεί εκτενώς σήμερα και το γερμανικό Τύπο, με την Welt να γράφει πως «Αργά, πολύ αργά, ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε μια ξεκάθαρη γλώσσα για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση εξαρτά την βοήθεια από μια "ήπια" αναδιάρθρωση. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός θέλει να πετύχει μια οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Οι περισσότεροι εταίροι στην Ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θεωρούν ότι ο κ. Σόιμπλε ζητά πολλά».

«Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο μετά την επιστολή Σόιμπλε. Αντίθετα μάλιστα προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στις αγορές. Πολύ πιθανόν τώρα ακόμα και οι γερμανικές τράπεζες, όπως έκαναν ήδη άλλοι θεσμοί στην Ευρώπη, να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να μη συμμετάσχουν στο μέλλον στο σχέδιο διάσωσης ως ιδιώτες πιστωτές», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατά την Rhein-Zeitung, «πρόκειται για μια κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και η καγκελάριος, γνωρίζουν πολύ καλά πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας δεν θα περάσει στη βουλή χωρίς τη συμμετοχή και των ιδιωτών. Παράλληλα κάτι τέτοιο είναι και μια νίκη της κοινής λογικής. Από την άλλη πλευρά πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι η Ελλάδα σώζεται έστω και με μια "ήπια αναδιάρθρωση"».

Ενώ η αυστριακή Der Standard εκτιμά πως «Ο Σόιμπλε δεν ποντάρει έχοντας υπόψη του μόνο την Αθήνα, αλλά έχοντας στο μυαλό του και τη γερμανική βουλή. Η δυσφορία στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι όλο και μεγαλύτερη. Επιπλέον δις για την Ελλάδα μπορούν να δεχθούν ως λύση οι Φιλελεύθεροι, κυβερνητικοί εταίροι, μόνο εάν συμμετάσχουν οι τράπεζες και όχι μόνο οι φορολογούμενοι. Μια ήττα στο κοινοβούλιο στην αποφασιστική συνεδρίαση για βοήθεια προς την Ελλάδα θα ήταν για αυτόν ακόμα χειρότερη από ότι μια ήττα απέναντι στους Ευρωπαίους συναδέλφους του».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε, σχολιάζοντας το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών σε εθελοντική βάση, σημείωσε πως «Στην περίπτωση της Ελλάδας το κίνητρο για την ανταλλαγή παλαιοτέρων ομολόγων με νεότερα θα μπορούσε να έχει ως εξής: η αξία των παλαιοτέρων ομολόγων της Ελλάδας κυμαίνεται στο 60 % της ονομαστικής τους αξίας. Εάν εμείς δώσουμε το 65 % και προσφέρουμε εγγυήσεις για την καταβολή των χρημάτων, τότε ο επενδυτής θα δεχθεί την ανταλλαγή. Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο Μπρέιντι, κατά τον πρώην αμερικανό υπ. Οικονομικών, ο οποίος προχώρησε σε τέτοιου είδους αναδιαρθρώσεις στην Ουρουγουάη και άλλες χώρες».

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη πως «εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα προέκυπταν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να προβλέψει και να αξιολογήσει
κανείς. Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία».