• Το Γνωρίζατε;
  • Η μαζική παραγωγή ρολογιών ξεκίνησε στις Η.Π.Α. το 1860. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ρολόγια ετησίως.

Υποσχέσεις επιτάχυνσης έδωσε η κυβέρνηση στη τηλεδιάσκεψη

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Υποσχέσεις επιτάχυνσης έδωσε η κυβέρνηση στη τηλεδιάσκεψη

Δημοσίευση από Airetikos »

Υποσχέσεις για fast track σε μεταρρυθμίσεις και χαράτσια έδωσε ο πρωθυπουργός σε Γερμανία και Γαλλία μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι πλέον οι κινήσεις θα είναι άμεσες. Επικαλέστηκε την επιβολή του τέλους στα ακίνητα που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τετάρτης αλλά και την εγκύκλιο που απέστειλε την Τρίτη σε 151 φορείς ζητώντας να στείλουν λίστες με το 10% του προσωπικού τους που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως τα επιπλέον μέτρα (μισθολόγιο, αποκρατικοποιήσεις, κλείσιμο φορέων) θα νομοθετηθούν το ταχύτερο δυνατό με ένα νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ηλ. Μόσιαλου, η Ελλάδα διαμήνυσε στους εταίρους της ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου αποτελεί κοινή βούληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Απέναντι στη μεγάλη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωζώνης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις έναντι των εταίρων της, διασφαλίζοντας, έτσι, την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης.

Οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργικό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί αυτό θα οχυρώσει την ελληνική οικονομία, θα ανακόψει τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας".

"Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη"

Από τις ανακοινώσεις της Γερμανίας προκύπτει ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί είπαν στον Παπανδρέου ότι είναι πεπεισμένοι ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην ευρωζώνη και ότι ο κ Παπανδρέου συμφώνησε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί παρακίνησαν τον Παπανδρέου να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις “αυστηρά και αποτελεσματικά”.

Οι αστοχίες

Οπως είναι γνωστό, στην τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα, η τρόικα κατέγραψε μεγάλες αστοχίες και ζήτησε την άμεση περικοπή των δαπανών, πέραν των νέων εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να τιθασευτεί η φετινή απόκλιση ως προς τον στόχο του ελλείμματος.

Η καθυστέρηση ψήφισης και εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο προγραμματιζόταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, σε συνδυασμό με την υπέρβαση σε προσλήψεις και υπερωρίες, είχε ως αποτέλεσμα οι δαπάνες στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου να ξεφύγουν, ανερχόμενες στα 47,8 δισ. ευρώ, έναντι 43,5 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε υπέρβαση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, που ίσχυε για πέρυσι, καθώς το 2010 αποχώρησαν από το Δημόσιο 34.000 υπάλληλοι και προσλήφθηκαν 14.700 νέοι. Επιπρόσθετα, φέτος μέχρι τον Ιούλιοπροσλήφθηκαν -χωρίς τις μετατάξεις- 6.550 νέοι υπάλληλοι και με δεδομένο ότι ισχύει ο κανόνας 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις θα πρέπει να φύγουν περίπου 65.000.

Εξ ου και η τρόικα απαίτησε την άμεση διεύρυνση και εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο και προοριζόταν αρχικά να ισχύσει για το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση - συγχώνευση φορέων ή οργανισμών του Δημοσίου.

Μεγάλο στοίχημα, όμως, για την κυβέρνηση αποτελεί ο περιορισμός κατά 30% του στενού πυρήνα του κράτους με την κατάργηση ή συγχώνευση σε πρώτη φάση 20 «διακριτών ομάδων φορέων». Πρόκειται για υπηρεσίες ή φορείς υπουργείων και εποπτευόμενων ΝΠΔΔ που οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται με άλλους φορείς ή, σε κάποιες περιπτώσεις, το αντικείμενό τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά.

Ενστάσεις έχει διατυπώσει η τρόικα και στο ασφαλιστικό. Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα ταμεία έχουν εισπράξει ήδη τουλάχιστον το 80% της φετινής κρατικής επιχορήγησης, λόγω της καθίζησης των εσόδων από την εκτίναξη της ανεργίας και της μη καταβολής βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας της όξυνσης των ταμειακών προβλημάτων στις επιχειρήσεις.

Με αυτούς τους ρυθμούς, η υπέρβαση δαπανών στα ταμεία αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικάτο 1,7 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να χρησιμοποιήσουν προθεσμιακές καταθέσεις για να καταβάλουν συντάξεις.

Στο μέτωπο των επικουρικών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα το σχετικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μαχαίρι στις καταβαλλόμενες συντάξεις ως και 50%.

Επιστροφή στο “Οικονομία”