Λίγο πριν την επιλεκτική χρεοκοπία και επισήμως φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα. Καθώς η σκόνη των κυβερνητικών πανηγυρισμών κατακάθεται η ομοβροντία αρνητικών εκθέσεων αλλά και της υποβάθμισης της Moody’s έρχεται να ξεθωριάσει σιγά σιγά την ευφορία για την πρόσφατη συμφωνία της ευρωζώνης για την χώρα μας.
Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική συμφωνία της Ευρώπης για την Ελλάδα η Moody’s υποβάθμισε την χώρα μόλις μια βαθμίδα πάνω από την επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Morgan Stanley τονίζει ότι και μετά από αυτήν η τροχιά του χρέους παραμένει μη διατηρήσιμη στα επόμενα επτά χρόνια ενώ η Nomura τονίζει ότι το νέο πακέτο δεν ελαφραίνει σημαντικά το χρέος που βαραίνει την Ελλάδα!
Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ήταν μια πύρρειος νίκη και συνεπώς η χώρα μας δεν θα αποφύγει τελικά την οριστική χρεοκοπία κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον με άμεση συνέπεια να επανέλθει στις αγορές σε κάποια από τις … επόμενες γενιές της…
Το δεύτερο πακέτο διάσωσης αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, αλλά δεν βελτιώνει πραγματικά τη φερεγγυότητα της χώρας, καταλήγουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Η τροχιά του χρέους παραμένει μη διατηρήσιμη στα επόμενα επτά χρόνια, υπολογίζουν, εκτιμώντας ότι για να αποφευχθεί ένα haircut στα ομόλογα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απαιτείται ένας συνδυασμός ομαλής εφαρμογής των προγραμμάτων λιτότητας και αποκρατικοποιήσεων με πολύ υψηλή ανάπτυξη, κάτι που σύμφωνα με τον οίκο συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες.
Η πιθανότητα haircut αυξάνεται μετά το 2013, επισημαίνει η Morgan Stanley και υπολογίζει ότι σε αυτή την περίπτωση, οι ομολογιούχοι θα πάρουν πίσω το 50% των χρημάτων τους. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το χρέος της Ελλάδας θα πέσει στο 90% του ΑΕΠ, επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως οικονομικά και πολιτικά ανεκτά.
Σε επενδυτικό επίπεδο, ο οίκος συστήνει στους πελάτες του να τηρήσουν long θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα λήξης Μαρτίου 2012 με κουπόνι 4,3% και στους τίτλους λήξης Μαΐου 2012 με κουπόνι 5,25%.
Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η Moody’s, σε Ca από Caa1, βυθίζοντάς την περαιτέρω σε junk status, καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές ζημιές.
Στην ανακοίνωσή της η Moody’s επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ουσιαστικά βρίσκεται στο 100%.
Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, ο συνδυασμός του προγράμματος που ανακοινώθηκε από την ΕΕ και οι προτάσεις ανταλλαγής χρέους από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, υποδηλώνει ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα καταγράψουν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την έκθεσή τους στο κρατικό ελληνικό χρέος.
Οι αναπτυσσόμενες προοπτικές της αξιολόγησης, αντανακλούν την τρέχουσα αβεβαιότητα για την ακριβή αξία των τίτλων που θα λάβουν οι πιστωτές στην ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή χρέους, η Moody’s θα επανεξετάσει το πιστωτικό risk profile των υφιστάμενων ή νέων τίτλων που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του IIF, υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα μιας αναγκαστικής ανταλλαγής (distressed exchange) και ως εκ τούτου μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, είναι ουσιαστικά 100%.
Το μέγεθος της ζημιάς των επενδυτές θα καθοριστεί από τη διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας του χρέους που ανταλλάσσεται και της αξίας της αγοράς του χρέους που έλαβε. Το IIF έχει δηλώσει πως οι απώλειες των επενδυτών θα κυμανθούν στο 20%.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη υποβάθμιση της Moody’s για την Ελλάδα, ήταν την 1η Ιουνίου, όταν είχε υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κατά τρεις βαθμίδες, σε Caa1 από το B1. Πριν από αυτό, στις 9 Μαΐου η Moody’s είχε τοποθετήσει τις αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
Κοιτάζοντας περαιτέρω μπροστά, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πρόγραμμα της ΕΕ και η προτεινόμενη ανταλλαγή χρέους, αυξάνουν τις πιθανότητες η Ελλάδα να κατορθώσει να σταθεροποιήσει και εν τέλει να μειώσει το χρέος της.
Το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί ακόμη όλη την ευρωζώνη, συγκρατώντας το «άγριο» βραχυπρόθεσμο ρίσκο μετάδοσης που πιθανότατα θα ακολουθούσε από μια άτακτη στάση πληρωμών ή από μεγάλα haircuts του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ακόμη να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας. Το μέγεθος του χρέους της θα παραμείνει υψηλότερα του 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και έχει ακόμη να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά ρίσκα εφαρμογής των δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Moody΄s: Καμία χώρα δεν έχει τα προβλήματα της Ελλάδας
Οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ανακοίνωσε η Moody’s Investors Service, προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις για μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ευρωζώνη σχετικά με την ευθυγράμμιση των δημοσιονομικών συνθηκών, ήταν θετικό σημάδι.
Άρθρο στο Weekly Credit Outlook report της, αναφέρει ότι η δέσμευση των ηγετών της ευρωζώνης να εμμείνει αποφασιστικά στους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους και να φέρει τα δημόσια ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, ήταν μια «ισχυρή θετικά κίνηση» που θα βελτιώσει την ευελιξία των κυβερνήσεων εάν επιτευχθεί.
Ωστόσο επισήμανε ότι αρκετές χώρες παραβίαζαν κανονικά το όριο μεταξύ του 1999-2007 και ότι το στόχος δεν θα αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα που δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο χρέους.
Υπογραμμίζει ακόμη τις εκκλήσεις για την άμεση ολοκλήρωση μιας νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βελτίωνε το πιστωτικό status των εκδοτριών-χωρών της περιοχής, αλλά αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για έναν κεντρικό συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
«Καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν έχει τόσο μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα άλλα προβλήματα δεν μπορούν κάποια ημέρα να εξελιχθούν ως εξίσου προβληματικά με της Ελλάδας», προειδοποιεί.
Ακόμη, ο οίκος επισημαίνει ότι η τελευταία αυτή διάσωση της χώρας, υποδηλώνει μια προσωρινή χρεοκοπία και δημιουργεί κακό προηγούμενο στην ευρωζώνη.
Η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος-επικεφαλής αναλύτρια του Sovereign Risk Group της Moody’s, τονίζει ότι μετά από την ανταλλαγή του χρέους, «θα κάνουμε μια θεμελιώδη ανάλυση των τίτλων της Ελλάδας, και θα εξετάσουμε το ρίσκο ενός re-default. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, εάν κοιτάξει κανείς πίσω στην ιστορία, τα κράτη που χρεοκοπούν, συχνά χρεοκοπούν ξανά».
Άλλες θετικές επιδράσεις περιλαμβάνουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στο κλίμα της αγοράς, νέα εργαλεία για τη βοήθεια σταθεροποίησης των τιμών χρέους και ένα χαμηλότερο επιτόκιο στη χρηματοδότηση του EFSF.
Ωστόσο, για τις χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν αξιολόγηση Aaa, «τα αρνητικά θα ξεπεράσουν τα θετικά και θα έχουν επίπτωση στις αξιολογήσεις στο μέλλον», αναφέρει η Moody’s.
Επισημαίνει ακόμη ότι το ελληνικό πακέτο αποτελεί καλά νέα τουλάχιστον κατά μία έννοια για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες θα πληρώνουν πλέον χαμηλότερα επιτόκια.
Ο οίκος προειδοποίησε ότι αυτές οι θετικές επιδράσεις εξισορροπούνται από τις μελλοντικές συμφωνίες χρέους για τις ασθενέστερες χώρες της ευρωζώνης.
Nomura
Ζημιά της τάξης του 30% υφίστανται οι κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως αποτέλεσμα της πρότασης του IIF για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, υπολογίζει η Nomura.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του IIF, η ζημιά είναι της τάξης του 21%, όμως, η Nomura υπολογίζει ότι αυτή είναι υψηλότερη, στο 30%.
Θεωρητικά, λοιπόν, όλα τα ελληνικά ομόλογα λήξης έως το 2020 θα έπρεπε να διαπραγματεύονται κοντά στα 70 σεντς ανά ευρώ, όμως, στην πράξη εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Όπως εξηγεί η Nomura, αυτή η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι δικαιολογημένη, αφού το ρίσκο εφαρμογής του προτεινόμενου προγράμματος είναι μεγάλο. Επιπλέον, ακόμα και εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί όπως προβλέπεται, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε διατηρήσιμη τροχιά.
Στην πραγματικότητα, το νέο πακέτο δεν ελαφραίνει σημαντικά το χρέος που βαραίνει την Ελλάδα, επισημαίνει η Nomura.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η κάρτα του διάσημου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε έγραφε πως είναι πωλητής επίπλων.
Ένα βήμα πριν την επιλεκτική χρεοκοπία : Moody’s , M.Stanley και Nomura σβήνουν τα φώτα..
Συντονιστής: Agrafos