Κοινή γραμμή ακολουθούν Γερμανία και Γαλλία στο ζήτημα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel με το Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy. Οριστικοποιείται η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών.
Η Angela Merkel και ο Nicolas Sarkozy συμφώνησαν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνει την "αμιγώς εθελοντική" συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν να κερδίσουν τη συναίνεση της ΕΚΤ για τη δομή του νέου πακέτου.
Ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι απαραίτητο, δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Η Merkel υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει το έργο του Έλληνα πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι επικοινώνησε μαζί του την Πέμπτη. «Θα κάνουμε τα πάντα για την προστασία και τη σταθερότητα του ευρώ».
Αναφορικά με την προτεινόμενη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, η Merkel σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ και επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε συμφωνία για την Ελλάδα και έχουν δεσμευτεί πλήρως να υπερασπιστούν το ευρώ.
Επανέλαβε ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν μια άμεση λύση για την Ελλάδα, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι καθαρά εθελοντική και να μην προκαλεί ένα πιστωτικό επεισόδιο. Τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει να έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε εξάλλου ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να σχεδιαστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι "μακάρι η ελληνική αντιπολίτευση να στήριζε την κυβέρνηση".
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (τέλη του '60), υπήρχαν 78.000 πυρηνικά όπλα ισχύος 12,5 δισεκατομμυρίων τόνων TNT. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχούσε σε δυόμισι τόνους TNT ανά έναν κάτοικο του πλανήτη.
Συμφωνία Merkel - Sarkozy για το νέο πακέτο προς την Ελλάδα
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos