• Το Γνωρίζατε;
  • Ένας στους πέντε Βρετανούς είναι παχύσαρκος!

Le Monde: «Ελλάδα: πρόσθετη βοήθεια με αντάλλαγμα πρόσθετη λιτότητα»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Le Monde: «Ελλάδα: πρόσθετη βοήθεια με αντάλλαγμα πρόσθετη λιτότητα»

Δημοσίευση από Arxontas »

Έντονος προβληματισμός και διαφορετικές προσεγγίσεις στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και μετά την ανακοίνωση της εκταμίευσης της 5ης δόσης και τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

WSJ: «Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Juncker άφησε να εννοηθεί ότι αξιωματούχοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν στο εξής πιο ενεργή ανάμειξη στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Yπήρξε, ωστόσο, προσεκτικός να μη δώσει λεπτομέρειες και είπε απλώς ότι είναι ικανοποιημένος που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να προσφέρουν τους απαραίτητους ανθρώπους, τη γνώση και το know –how στην Ελλάδα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Charles Forelle στο άρθρο του.

Le Figaro: Στο άρθρο με τίτλο: «Ο ελληνικός λογαριασμός» που υπογράφει ο Gaëtan de Capèle σημειώνει μεταξύ άλλων: «Παρά τις δυσκολίες και τα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να προσθέτει κανείς επιπλέον θυσίες σε έναν λαό που βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή καθώς η εναλλακτική που πολλοί προβάλλουν -αυτή της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης με κίνδυνο την έκρηξη του ενιαίου νομίσματος και της Ευρώπης- αποτελεί βουτιά στο άγνωστο, τις συνέπειες της οποίας κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Και της οποίας το κόστος, πολιτικό και χρηματοπιστωτικό ενέχει τον κίνδυνο να είναι πολύ πιο υψηλό από τη διάσωση της Ελλάδας».

Le Monde: «Ελλάδα: πρόσθετη βοήθεια με αντάλλαγμα πρόσθετη λιτότητα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο επισημαίνει: «Εάν ο κ. Παπανδρέου κατάφερε να διαβεβαιώσει τους διεθνείς πιστωτές πρέπει επίσης να πείσει τους Έλληνες για την αναγκαιότητα επιπλέον λιτότητας σε μία χώρα που γνωρίζει την τρίτη χρονιά ύφεσης. Η χώρα δεν πουλά ούτε τα μνημεία ούτε τα νησιά της αλλά είναι έτοιμη να παραχωρήσει ένα μέρος δημόσιας γης για τουριστική εκμετάλλευση».

Die Presse: Στο κύριο άρθρο του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας υποστηρίζει ότι: «Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν μόνο να κερδίσουν χρόνο, παρόλο που όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι το haircut είναι αναπόφευκτο. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό μόνο αν η Ελλάδα καταφέρει με τα χρήματα που θα εισρεύσουν τώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές, πράγμα αδύνατο».

Der Standard: Σε άρθρο του ο Αμερικανός οικονομολόγος Kenneth Rogoff υποστηρίζει: «Αντί οι αρμόδιοι της Ε.Ε. να δώσουν λύση στο πρόβλημα αναδιαρθρώνοντας τα χρέη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας εγκρίνουν όλο και μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης με όλο και λιγότερο ρεαλιστικούς όρους προκειμένου να προστατευτούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».

Kurier: «Ο ελληνικός λαός είναι και θα παραμείνει φτωχός. Τα νέα μέτρα στήριξης αποσκοπούν απλά στο να κερδίσουν χρόνο, έως ότου συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μόνο όταν σημειώσει οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει παγιδευτεί μόνο με διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Hannoversche Allgemeine: «Για τη δραματουργία περί τη διάσωση της Ελλάδας ακόμη και οι θεατρόφιλοι δεν έχουν παράπονο. Κάθε μέρα αυξανόταν η ένταση, κάθε μέρα εμφανιζόταν και ένας άλλος σωτήρας του ευρώ με αυστηρές απαιτήσεις προς τους Έλληνες. Μέχρι πρότινος είχε κανείς την αίσθηση ότι οι παιδαγωγοί κατέβαλαν ανυπέρβλητες προσπάθειες να συνετίσουν έναν ανεπίδεκτο μαθητή. Γι’ αυτό το όνειδος αποζημιώθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χθες με την εξής σκηνοθεσία: Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ τον αγκάλιασε, σαν να επέστρεφε ο χαμένος γιος – ήθελε να δείξει ότι τα κατάφεραν. Κι όμως, η Ελλάδα δεν πέτυχε τίποτα παραπάνω από το να φτάσει σε έναν ενδιάμεσο σταθμό του μαραθωνίου» σχολιάζει ο Stefan Winter.

Irish Times: «Για να καθησυχάσει το Βερολίνο, η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει βαρύτατες εγγυήσεις ότι θα επιτύχει τα αποτελέσματα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να επιταχυνθούν και να διασφαλιστεί ότι κάποιο βάρος θα φέρουν και οι επενδυτές. Πρόκειται για ένα τεράστιο φορτίο για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει πάντως λίγες επιλογές από το να υποχωρήσει στη βούληση «των διεθνών χορηγών του», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Επιστροφή στο “Διεθνή”