Θα έχετε ακούσει πολλοί για τα ορυχεία χρυσού που θέλουν κάποιοι να λειτουργήσουν στην Χαλκιδική, ότι θα καταστρέψουν το... περιβάλλον και θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας από τον τουρισμό λόγω του υποβιβασμού της περιοχής.
Τα παραπάνω όμως είναι ανούσια μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε το βασικότερο αγαθό: την υγεία μας!
Κατά την διαδικασία εξόρυξης και παραγωγής χρυσού, χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες υδραργύρου οι οποίες διαρρέουν στο περιβάλλον.
Ο υδράργυρος δεν είναι καθόλου αθώος. Κάνει σοβαρή ζημιά στο νευρικό σύστημα.
Πολλές φορές στα θύματα του υδραργύρου γίνεται διάγνωση ότι πάσχουν από αυτισμό καθώς έχουν κοινά συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μόλυνσης από υδράργυρο (mercury poisoning), δεν υπάρχει όμως καμία γνωστή θεραπεία χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Πρώτη φορά που έγιναν γνωστές οι δυσάρεστες συνέπειες του υδραργύρου στον άνθρωπο ήταν όταν εμφανίστηκε η «ασθένεια Μινιμάτα» (Minimata disease http://en.wikipedia.org/wiki/Minamata_disease).
Τα συμπτώματά της είναι σύγχυση, μυϊκή ατονία, περιορισμένο πεδίο όρασης, βλάβη στην ακοή και στην ομιλία και φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις στην παράνοια, παράλυση, κώμα και τέλος στον θάνατο.
Η ασθένεια αυτή σκότωσε χιλιάδες άτομα και επηρέασε πολύ περισσότερα. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό. Έχουν γεννηθεί μωρά με ποσότητα υδραργύρου στο αίμα πολύ μεγαλύτερο από το επιτρεπτό, γεγονός που δείχνει ότι περνάει η μόλυνση από την μάνα στο παιδί.
Η μόλυνση δεν θα μείνει μόνο στον τόπο του ορυχείου αλλά μέσω της τροφικής αλυσίδας θα μεταφερθεί όπου πηγαίνουν τα ψάρια. Στην περίπτωση της Ελλάδας η μόλυνση θα μεταφερθεί παντού, σε όλη την χώρα. Η μόλυνση από τον υδράργυρο δεν είναι ασθένεια των χρυσοχόων, είναι ασθένεια όλων.
Κοιτάξτε, ψάξτε και για επιπλέον πληροφορίες και σκεφτείτε τι θέλουν να μας κάνουν.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που έγινε το 1969, το άγχος των γονέων κατά τη διάρκεια της σύλληψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του φύλου του παιδιού. Το παιδί παίρνει τα φύλο του γονέα με το λιγότερο άγχος.
Πριν αποφασίσουμε για τα ορυχεία χρυσού, ας μάθουμε τις συνέπειες
Συντονιστής: Agrafos