• Το Γνωρίζατε;
  • Η παράνοια του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1876 - 1909) έφτασε σε τέτοιο σημείο που να διατάξει τους λογοκριτές του να σβήσουν κάθε αναφορά στο χημικό σύμβολο του νερού (H20) από τα επιστημονικά βιβλία, επειδή φοβόταν ότι θα διαβαζόταν ως: «Ο Χαμίντ ο 2ος είναι ένα μηδενικό».

Στα 241 δισ. $ η χρηματοδοτική τρύπα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Στα 241 δισ. $ η χρηματοδοτική τρύπα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Δημοσίευση από Agrafos »

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταφέρει να πουλήσουν φέτος τραπεζικά ομόλογα ύψους 413 δις ευρώ, δηλαδή ένα ποσό που αντιστοιχεί μόλις στα δύο τρίτα των 654 δις ευρώ που θα πρέπει κανονικά να επιστρέψουν στους επενδυτές ως το τέλος του 2011 όπου ωριμάζουν τα ομόλογά τους.

Αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 241 δις δολαρίων μέσα στο 2011. Πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καταφέρνουν να εκδώσουν νέα ομόλογα προς αντικατάσταση των εκδόσεων που ωριμάζουν.

Οι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραπέμποντας στη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη χρηματοπιστωτική υγεία κάποιων ιδρυμάτων, τη ρευστότητα σχετικά με την τύχη της Ευρωζώνης αλλά και στον αντίκτυπο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το χρηματοδοτικό κραχ έχει παράλληλα ενισχύσει και τους φόβους για πιθανές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που εξαρτώνται από την τραπεζική χρηματοδότηση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι αμερικανικές αλλά και για την ευρύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

«Ασφαλώς και χρειάζεται κάποια απομόχλευση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε πιστωτική … δίαιτα κι αυτό θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις», τόνισε σε σημείωμά της η Morgan Stanley. “Δεν έχουμε μόνο τον κίνδυνο ενός ευρωπαϊκού πιστωτικού κραχ, θα υπάρξουν επιπτώσεις και για την Ασία και για την Αμερική».

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,3 τρις δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρηματοδότησής τους. Οι δυσκολίες στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους απασχολούν έντονα και την ΕΚΤ που εξετάζει την εισαγωγή νέων ενισχυμένων μέτρων στήριξής τους με επέκταση της διάρκειας της χρηματοδότησης που τους παρέχει στα δύο ή και τρία χρόνια. Η κυρία πηγή ανησυχίας της ΕΚΤ αφορά βεβαίως τις πιθανές επιπτώσεις του χρηματοδοτικού αδιεξόδου των τραπεζών στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος καθώς και στο ενδεχόμενο να οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης σε μεγαλύτερη ύφεση.

Το 2012 οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να μετακυλίσουν ακόμα μεγαλύτερο χρέος, της τάξης των 720 δις δολαρίων.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”