Ο ύπνος, ύστερα από ένα δυσάρεστο ή τραυματικό γεγονός, καταστέλλει μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα και οξύνει μία άλλη που σχετίζεται με τη λογική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.
Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, οι οποίοι έδειξαν 150 φωτογραφίες δυσάρεστων γεγονότων σε 35 εθελοντές.
Το επόμενο πρωί, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) εγκεφάλου εν όσω ξαναέβλεπαν τις φωτογραφίες. Η fMRI είναι μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας που καταγράφει την δραστηριότητα σε κάθε τμήμα του εγκεφάλου, εν όσω ασχολείται κανείς με κάποια δραστηριότητα.
Άλλοι από τους εθελοντές είχαν μπει για ύπνο το βράδυ και άλλοι είχαν μείνει ξύπνιοι. Όσοι είχαν κοιμηθεί, είχαν τη δεύτερη φορά χαμηλότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα και εντονότερη στον προμετωπιαίο φλοιό, που σχετίζεται με τη λογική σκέψη. Όσοι εθελοντές δεν είχαν κοιμηθεί, αντέδρασαν πολύ πιο συναισθηματικά όταν είδαν για δεύτερη φορά τις φωτογραφίες.
Οι ερευνητές γράφουν στην επιθεώρηση «Current Biology», πως τα ευρήματά τους αποκαλύπτουν πόσο ισχυρά συσχετίζεται ο ύπνος με τη μνήμη και εκτιμούν πως για τις παρατηρούμενες αλλαγές ευθύνονται οι χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο στη διάρκεια του ύπνου.
«Ξέρουμε λ.χ. ότι στη διάρκεια του ύπνου μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή της νορεπινεφρίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Γουώκερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
«Έτσι, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αποθηκευμένες, θλιβερές αναμνήσεις σε ένα περιβάλλον δίχως αυτή τη στρεσογόνο ορμόνη, με συνέπεια το επόμενο πρωί να τις αντιμετωπίζει κανείς λιγότερο συναισθηματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεται καλύτερα και πιο δυνατός», συμπληρώνει.
Φαίνεται ότι βρέθηκε ένας ακόμα λόγος να σας κάνει να επιδιώξετε να κοιμάστε φυσιολογικά.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ο Ντεκάρτ ανακάλυψε το «Σύστημα Συντεταγμένων», παρατηρώντας μια μύγα να περπατάει σ' ένα ταβάνι με πλακάκια.
Ο ύπνος «γλυκαίνει» τις επώδυνες αναμνήσεις
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ο ύπνος «γλυκαίνει» τις επώδυνες αναμνήσεις
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!