• Το Γνωρίζατε;
  • Σε 250 εκατ. χρόνια από σήμερα η Μεσόγειος δεν θα υπάρχει και στη θέση της θα υψώνεται μια τεράστια οροσειρά, καθώς η Αφρική «σπρώχνει» προς την Ευρώπη. Η Αυστραλία θα μεταφερθεί πιο βόρεια και θα ενωθεί με την Ασία. Ο Ατλαντικός Ωκεανός, αφού μεγαλώσει για λίγο, θα εξαφανιστεί τελείως. Έτσι, δημιουργηθεί μια νέα Παγγαία!

Για χαμένη δεκαετία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Για χαμένη δεκαετία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Δημοσίευση από Admin »

Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 στο 4% το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ προειδοποίησε για "σοβαρές επιπτώσεις" στην παγκόσμια οικονομία χωρίς άμεση πολιτική δράση τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) ότι η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πιθανό να υποφέρουν από βαθιά ύφεση, οδηγώντας σε μια "χαμένη δεκαετία" σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το ΔΝΤ τοποθετούσε την παγκόσμια ανάπτυξη στο 4,5% για το επόμενο έτος.

"Χρειάζονται επειγόντως ισχυρές πολιτικές για να βελτιωθούν οι προοπτικές και να μειωθούν οι κίνδυνοι", αναφέρει στην έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για να προστατευτούν από τους αυξημένους κινδύνους που προκύπτουν από την κρίση του κρατικού χρέους. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει το ΔΝΤ, οι αρχές θα πρέπει να τους διαθέσουν δημόσια κεφάλαια. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει "η διαδικασία αναδιάρθρωσης ή να κλείσουν".

Το ΔΝΤ καλεί ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "να συνεχίσει να παρεμβαίνει ώστε να διατηρήσει ομαλές συνθήκες στις αγορές του κρατικού χρέους".

"Τσεκούρι" στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2012

Το Ταμείο κάνει επίσης λόγο για πολιτικό διχασμό στην Ουάσινγκτον με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τις προοπτικές της ανάπτυξης.

"Είναι επιτακτική ανάγκη μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για να τεθεί σε εφαρμογή ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας απότομης κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στις αγορές που θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά την παγκόσμια σταθερότητα", προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Προσθέτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει το κόστος των επιδομάτων και των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Και ενώ οι πολιτικοί καταρτίζουν ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η κυβέρνηση και η Federal Reserve θα πρέπει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη με βραχυπρόθεσμα νομισματικά μέτρα στήριξης.

Το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2012, κάνοντας λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% από 2,7% που είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο. Στους παράγοντες που είναι πιθανό να βλάψουν στην ανάπτυξη συγκαταλέγει την αδύναμη στεγαστική αγορά, τον κίνδυνο απότομης αύξησης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών αλλά και το επιδεινούμενο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Μάλιστα ο Οργανισμός εκτιμά πως αν η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να χειριστούν αποτελεσματικά την οικονομική κρίση, θα οδηγηθούν σε νέα ύφεση που θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές εμπορευμάτων, το παγκόσμιο εμπόριο και οι κεφαλαιακές ροές πιθανότατα θα συρρικνώνονταν απότομα, υπονομεύοντας την ανάπτυξη σε αναδυόμενο και αναπτυσσόμενο κόσμο.

Προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2012

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρώπης το 2012 καθώς η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη πλήττει την εμπιστοσύνη και τις χρηματοδοτήσεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΑΕΠ της Ευρώπης θα σημειώσει αύξηση 1,5% το επόμενο έτος έναντι 2% φέτος με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης να σημειώνει άνοδο 1,1% το 2012 έναντι 1,6% το 2011.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,3% το 2012 και 1,6% φέτος ενώ για τις αναδυόμενες 2,7% και 4,3% αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν άμεσα τις αποφάσεις της συνόδου της 21ης Ιουλίου για επέκταση του EFSF και για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζικών ισολογισμών σε μεγαλύτερο βαθμό από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επιπλέον, επισημαίνει πως η κρίση χρέους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις με συνέπεια την κάμψη των επενδύσεων.

“Η απάντηση των πολιτικών στην κρίση της Ευρωζώνης θα σχηματίσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ηπείρου,” αναφέρει το ΔΝΤ. “Συγκεκριμένα,, η γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που πάρθηκαν στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου θα αποτελέσει κλειδί για την απόκτηση αξιοπιστίας στις αγορές.”

Στη συνέχεια το ΔΝΤ, αν και καλωσορίζει τα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης στις περισσότερες χώρες, σημειώνει πως όποιες έχουν το περιθώριο κινήσεων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο καθυστέρησης της μείωσης του χρέους τους εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη των εκτιμήσεων. Σε αυτό το σημείο το ΔΝΤ αναφέρεται στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία όπου οι ισχυρότερες δημοσιονομικές προοπτικές επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να αφήσουν τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια εάν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη επιμείνουν και καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, την καλεί να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων χωρών με προβλήματα χρέους ώστε να μειωθεί η μεταβλητότητα στις αγορές.

Τέλος, απευθυνόμενο σε χώρες της Ευρωζώνης, τονίζει πως πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και η ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Επιστροφή στο “Κοινωνία”