Στα θύματα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια, πέραν του γενικού πληθυσμού, συγκαταλέγονται σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Λίγες στέκονται ακόμα στα πόδια τους με σιγουριά για το μέλλον, ενώ οι περισσότερες από αυτές που άντεξαν και δεν έβαλαν λουκέτο έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες σε μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιστροφή του κλίματος και στο πέρασμα στην ανάπτυξη. Ενας από τους κλάδους που έχει υποστεί ιδιαίτερα βαριά πλήγματα είναι και αυτός των media. Τεράστια κάμψη των τζίρων, λουκέτα και εκτόξευση των υποχρεώσεων είναι οι άμεσες επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου και, όπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στους «μεγάλους» του χώρου, καθώς μεγάλες είναι και οι υποχρεώσεις τους.
Τα σενάρια των εξαγορών-συγχωνεύσεων δίνουν και παίρνουν, όπως αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα και αφορούσε την εξαγορά του Πήγασου από τον ΔΟΛ.
«Ουδέν άλλο συμβαίνει που χρήζει σχετικής γνωστοποίησης». Με αυτή τη λιτή διατύπωση, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Πήγασος Εκδοτική, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα, προσπάθησε μόλις στις αρχές του μήνα (4 Φεβρουαρίου 2013) να αποκρούσει κάθε συζήτηση για τα σενάρια ενδεχόμενης εξαγοράς από την επίσης εισηγμένη εταιρεία Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, συμφερόντων του κ. Σταύρου Ψυχάρη.
Η ανακοίνωση της Πήγασος -τον πρώτο λόγο στα πράγματα της οποίας έχει ο κ. Φώτης Μπόμπολας που ελέγχει το 48% των μετοχών της-, που ήρθε ως απάντηση στο αίτημα των χρηματιστηριακών αρχών για ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σχετικά με το ενδεχόμενο εξαγοράς της “Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.” από τη “Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.” (“ΔΟΛ Α.Ε.”), σας ενημερώνουμε ότι πέραν της συμμετοχής της Εταιρίας μας σε κοινά εταιρικά σχήματα με τη “ΔΟΛ Α.Ε.” (“Εκτυπώσεις Ιris A.E.B.E.”, “Mέλλον Group A.E.”, “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε.”, “Τηλέτυπος Α.Ε.”), ουδέν άλλο συμβαίνει που χρήζει σχετικής γνωστοποίησης».
Τα δύο σενάρια Σε πείσμα όμως αυτής της ανακοίνωσης προς το επενδυτικό κοινό, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι τα σενάρια ενδεχόμενης εξαγοράς της Πήγασος από τον ΔΟΛ δεν στερούνται πραγματικής βάσης. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν δύο γεγονότα που δεν αμφισβητούνται – ασχέτως της γενικής εξέλιξης και της ευόδωσης ή μη των σεναρίων. Το πρώτο εξ αυτών έχει να κάνει με μια ιδιαιτέρως έντονη κινητικότητα μεταξύ αρμοδίων οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών των δύο εισηγμένων εκδοτικών εταιρειών. Οι κοινές συναντήσεις και συσκέψεις δίνουν και παίρνουν: για παράδειγμα, ο κ. Νίκος Πεφάνης, στέλεχος της διοίκησης του ΔΟΛ, είναι συχνός επισκέπτης των κτιρίων της διοίκησης της Πήγασος στο Χαλάνδρι και κατά τα φαινόμενα ο πλέον εξουσιοδοτημένος συνομιλητής με την πλευρά Μπόμπολα. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα στελέχη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΔΟΛ είδαν με έκπληξη να καταφτάνουν πλήθος εγγράφων με κρίσιμες πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και το μισθολόγιο της Πήγασος και των θυγατρικών της.
Το δεύτερο γεγονός έχει να κάνει με τις βολιδοσκοπήσεις που δέχτηκε ένας ευρύς, κατά τα φαινόμενα, κύκλος επιχειρηματιών από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα προκειμένου να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μιας ενδεχόμενης εξαγοράς της Πήγασος από τον ΔΟΛ. Μεταξύ των επιχειρηματιών που βολιδοσκοπήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΟΛ (κυρίως προερχόμενα από τις τάξεις των δημοσιογράφων) περιλαμβάνονται οι κύριοι Ανδρέας Βγενόπουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Βίκτωρας Ρέστης, Πάνος Γερμανός, ενώ ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο και για προσπάθεια προσέγγισης με τον κ. Ιβάν Σαββίδη.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις βολιδοσκοπήσεις με τους γνωστούς επιχειρηματίες η πλευρά του ΔΟΛ μιλούσε για το ενδεχόμενο εξαγοράς, και μάλιστα ανέβαζε το σχετικό τίμημα σε ένα λίγο πολύ συμφωνημένο ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά του λόφου, αυτή των τραπεζών -Εθνική και Alpha, κατά πρώτο λόγο, και Τράπεζα Πειραιώς δευτερευόντως-, η απάντηση φαντάζει στον έναν ή στον άλλο βαθμό προεξοφλημένη. Το πρωτεύον θέμα για τις τράπεζες, δεδομένων και των συνθηκών της αγοράς, δεν είναι η χρηματιστηριακή πλευρά του θέματος (εξαγορά, συγχώνευση ή οτιδήποτε άλλο), αλλά η μελλοντική συγκρότηση ενός κοινού σχήματος που να μπορεί να επιβιώσει και να σταθεί εκ νέου στα πόδια του μέσα από μια γενναία και ριζική αναδιάρθρωση λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Το στοίχημα της εξυγίανσης Οπως επισημαίνει ένας παλαιός και έμπειρος τραπεζικός, το ζήτημα δεν είναι ποιος θα εξαγοράσει τον άλλο και σε ποια τιμή, αλλά ποιος και με ποιον τρόπο θα βρεθεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του νέου ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος την επόμενη ακριβώς μέρα. Σε αυτό το ζήτημα επικεντρώνεται σήμερα όλη η σχετική προετοιμασία προκειμένου να κατατεθεί στις τράπεζες μια αξιόπιστη πρόταση αναδιάρθρωσης σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας. Ο ίδιος συνομιλητής πάντως θεωρεί χρήσιμη και αναγκαία μια τέτοιου τύπου διερεύνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι «βγαίνουν τα νούμερα»…
Με λίγα λόγια, το ζήτημα δεν είναι το ποσό του τιμήματος μιας ενδεχόμενης εξαγοράς, αλλά το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης ενός αξιόπιστου προγράμματος αναδιάρθρωσης που δεν θα προέλθει αποκλειστικά από ένα κονσόρτσιουμ τραπεζών, αντιθέτως, θα απαιτήσει την καταβολή φρέσκου χρήματος από υφιστάμενους και νέους μετόχους – κυρίως τους τελευταίους. Σε κάθε περίπτωση, προαπαιτούμενο μιας επιτυχούς κατάληξης ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι ένα γερό «κούρεμα» σε υφιστάμενες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις. Και το βασικό ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αντέξει το βάρος ενός τέτοιου «κουρέματος»… Το σύνολο των υποχρεώσεων των δύο εταιρειών προς τις τράπεζες φτάνει σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ!
Η εικόνα των δύο ομίλων Μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 42 εκατ. ευρώ, που ήταν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια στο 9μηνο, ο ΔΟΛ προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά δάνειά του ήταν 134 εκατ. ευρώ, με ζημίες 21 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 72 εκατ. ευρώ. Οι δύο βασικοί μέτοχοι είναι ο κ. Σταύρος Ψυχάρης με 78,517% και ο κ. Βίκτωρ Ρέστης με 5,892%.
Από την πλευρά του ο Πήγασος μείωσε κατά 44 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο και πρόσφατα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου κατά 9,3 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια της εταιρείας είναι 164 εκατ. ευρώ, οι ζημίες ήταν 26 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος ανήλθε σε 68 εκατ. ευρώ.
Βασικός μέτοχος της Πήγασος μετά την ολοκλήρωση της αύξησης της πρόσφατης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι ο κ. Φώτης Μπόμπολας με 48,85%, από 25,63% που κατείχε. Η αδελφή του, η κυρία Μαρία Μπόμπολα, κατέχει το 26,27 % από 34,40 % και ο αρχηγός της οικογένειας, ο κ. Γιώργος Μπόμπολας, το 5,62% από 11,23 %. Τέλος, η συμμετοχή της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. (ελέγχεται από τον κ. Πέτρο Κυριακίδη) από το 13,38% έπεσε στο 6,69%.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Ενώ ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει, 330 λίτρα καύσιμα το χρόνο, ο μέσος Αμερικάνος ξεπερνά τα 1.600 λίτρα!
Σενάρια εξαγορών στην εποχή της τρόικας
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Σενάρια εξαγορών στην εποχή της τρόικας
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!