• Το Γνωρίζατε;
  • Το ύψος του μεγαλύτερου γνωστού ηφαιστείου στο ηλιακό μας σύστημα είναι 27 χλμ. και βρίσκεται στον Αρη!

21% η... 51% το hair cut στα ελληνκά ομόλογα;

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

21% η... 51% το hair cut στα ελληνκά ομόλογα;

Δημοσίευση από Admin »

Κάποια ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές για τα ελληνικά ομόλογα τους, υπογράμμισε το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, (IASB), η αρχή που θέτει τους λογιστικούς κανόνες στην Ευρώπη.

Με επιστολή του προς την εποπτική αρχή των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Securities and Markets Authority), το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων άσκησε αυστηρή κριτική στις ‘ασυνέπειες’, όπως αναφέρει, των τρόπων με τους οποίους οι διάφορες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ξεκίνησαν τις διαγραφές μέρους της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

«Το ζήτημα μας ανησυχεί σοβαρά», σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χανς Χούγκερβοστ, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, μια μέρα αφότου η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε τις ανησυχίες του IASB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του IASB δεν έχει προηγούμενο και αντανακλά την πεποίθηση της αρχής ότι ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προχωρούν σε επαρκείς προβλέψεις για τις ζημιές τους από το ελληνικό δημόσιο χρέος, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για τη δεύτερη ελληνική διάσωση, με συμμετοχή και των ιδιωτών πιστωτών.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας τα ευρωπαϊκά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές αρκετών δις ευρώ από την αξία των ελληνικών κρατικών τίτλων που κατέχουν, όμως η έκταση των διαγραφών στις οποίες προχωρούν διαφέρει πολύ από τράπεζα σε τράπεζα, με ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές να διαγράφουν έως και το 50% της αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων τους και άλλες να διαγράφουν μόλις το 20%.

Η επιστολή του IASB δεν επισήμανε βεβαίως συγκεκριμένες χώρες ή τράπεζες. Αλλά σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο Συμβούλιο, αντανακλά ανησυχίες για την προσέγγιση που υιοθετούν η γαλλική τράπεζα BNP Paribas και η επίσης γαλλική ασφαλιστική CNP Assurances.

Η γαλλική τράπεζα και η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσαν διαγραφές της τάξης του 21%. Τα δύο ιδρύματα υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες τιμές αγοράς προκειμένου να αποδώσουν μια δίκαιη αξία στους ελληνικούς τίτλους επειδή δεν είναι ρευστοποιήσιμοι, και πώς γι’ αυτό χρησιμοποίησαν μια αποτίμηση με βάση τα εσωτερικά τους πρότυπα. Αντίθετα οι τράπεζες και ασφαλιστικές που χρησιμοποίησαν τις τιμές της αγοράς προχώρησαν σε μεγαλύτερες διαγραφές. Συγκεκριμένα η Royal Bank of Scotland διέγραψε 733 εκατομμύρια ευρώ από την αξία του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων ύψους 1,45 δις ευρώ που κατείχε – έκανε δηλαδή διαγραφή της τάξης του 51%.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Χούγκερβορστ αμφισβήτησε τη δικαιολογία των δύο γαλλικών ιδρυμάτων για την επιλογή μιας αποτίμησης με βάση τα εσωτερικά τους πρότυπα και τις τιμές που παρήγαγαν. «Είναι αλήθεια ότι έχει μειωθεί ο όγκος συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο λαμβάνουν ακόμα χώρα συναλλαγές και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν αγοραστές πρόθυμοι να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα στις τιμές που δηλώνονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου. «Είναι δύσκολο λοιπόν να αποδεχτούμε ότι αυτά τα πρότυπα ανταποκρίνονται στο στόχο του προσδιορισμού μιας δίκαιης αξίας για τους ελληνικούς τίτλους», κατέληξε.

Επιστροφή στο “Οικονομία”