Νέα αρνητικά ρεκόρ κατέγραψαν την Τετάρτη οι διεθνείς τραπεζικοί δείκτες με αυτόν της Ευρώπης να κλείνει χαμηλότερα κατά 2,04% και σε νέο χαμηλό 28 μηνών και αυτόν των ΗΠΑ να βουλιάζει το βράδυ στο χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να επιστρέψει διστακτικά στη συνέχεια ελαφρά πάνω από το μηδέν. Οι τιμές έχουν φτάσει σε ακραία αρνητικά επίπεδα και υπόκεινται ένα δυνατό μεσοπρόθεσμο κραχ, το οποίο θα πρέπει να αναχαιτιστεί άμεσα με ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις, ειδάλλως μπορεί να λάβει διαστάσεις μακροπρόθεσμης χρηματιστηριακής χιονοστιβάδας.
Δεν είναι μόνο οι διεθνείς τραπεζικοί δείκτες, όμως, που έχουν υποστεί βαριές απώλειες αλλά και οι βασικοί όπως ο S&P 500, που την Τετάρτη βρέθηκε σε νέο χαμηλό έτους πριν επιστρέψει πάνω από το μηδέν, σε μία πρώτη προσπάθεια να αποφύγει την απόλυτη κατάρρευση. Ταυτόχρονα με τον S&P 500, μία σειρά αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών δοκιμάζουν εξαιρετικά σημαντικές στηρίξεις τους με το χρηματιστηριακό ρολόι να δείχνει ώρα μηδέν για τις αγορές.
Στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι, η Τετάρτη ήταν σχετικά ήπια και παρά το γεγονός πως αρχικά καταγράφηκαν σημαντικές πιέσεις στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, στη συνέχεια αυτές υποχώρησαν. Παρόλα αυτά, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας παραμένουν πάνω από το μηδέν.
Στον αντίποδα, ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και άλλες αμυντικές επενδύσεις προτιμήθηκαν από τους επενδυτές ενώ το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντικές απώλειες.
Το επιτόκιο των αμερικανικών 10ετών ομολόγων κινήθηκε έντονα ανοδικά καταγράφοντας νέο χαμηλό για το 2011 σε μία τάση η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κατά τη διάρκεια της δριμείας οικονομικής επιδείνωσης και τελικά της ύφεσης και του χρηματιστηριακού κραχ, από τα μέσα του 2007 μέχρι τις αρχές του 2009, το επιτόκιο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων κατέγραφε μεγάλη πτώση, προβλέποντας και σηματοδοτώντας μία περίοδο συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας.
Από τα τέλη του 2008 με αρχές του 2009 το επιτόκιο κινήθηκε έντονα ανοδικά, μέχρι το Μάιο του 2010 όταν και κορύφωσε. Στο διάστημα αυτό οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν εντυπωσιακά κέρδη και η αμερικανική αλλά και η διεθνής οικονομίας ανάρρωσαν και επέστρεψαν στην ανάπτυξη.
Από το σημείο εκείνο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011 η αμερικανική οικονομία επιδεινώθηκε και η ευρωπαϊκή οικονομία άρχισε να ταλαιπωρείται από τη χρηματοπιστωτική / νομισματική κρίση με αποτέλεσμα το επιτόκιο των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να κινηθούν και πάλι πτωτικά, σηματοδοτώντας για ακόμη μία φορά σωστά την πορεία της οικονομίας. Ο τελευταίος κύκλος βελτίωσης της οικονομίας και των χρηματιστηριακών αγορών κράτησε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι το Μάρτιο του 2011 όταν και πάλι τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά ενώ ο τελευταίος και τρέχων κύκλος επιδείνωσης ξεκίνησε από το Μάρτιο και διαρκεί μέχρι σήμερα.
Με τις τιμές των επιτοκίων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να πλησιάζουν στο χαμηλό του Οκτωβρίου, θα περίμενε κανείς τα στοιχεία για την οικονομία να είναι αρνητικά και οι αγορές των μετοχών να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Και συμβαίνει ακριβώς αυτό.. Μόνο που φτάσαμε πάλι σε μία οριακή στιγμή καθώς είμαστε κοντά στα επίπεδα απ' όπου πριν 10, περίπου, μήνες υπήρξε μία συνολική ανοδική αντίδραση για οικονομία και αγορές.
Τί μας περιμένει, λοιπόν, τώρα; Το πιο πιθανό είναι πως τα επιτόκια των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα δείξουν και πάλι το δρόμο αρκετά έγκαιρα. Μέχρι τότε, όμως, η απάντηση στο μέλλον της οικονομίας και των αγορών, δυστυχώς, κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις των πολιτικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αν οι πολιτικοί επιθυμούν να αποτρέψουν μία διπλή ύφεση τότε φαίνεται να έχουν περίπου 1-3 μήνες για να λάβουν τις αποφάσεις μέσω των οποίων κάτι τέτοιο θα μπορέσει να επιτευχθεί. Αν, ωστόσο, στο διάστημα αυτό αποτύχουν να βρουν λύσεις, τότε οι τιμές του επιτοκίου των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα βρεθούν κάτω από το χαμηλό του Οκτωβρίου και αυτό θα ανοίξει τον επικίνδυνο δρόμο για το απόλυτο χαμηλό του 2008, κάτι που όλοι απεύχονται.
Έτσι, σύμφωνα με αυτό το μοντέλο πρόβλεψης, οικονομία και αγορές βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο από το οποίο στο παρελθόν είδαμε βελτίωση χάρη σε πολιτικές αποφάσεις, κάτι που ελπίζουμε να συμβεί και τώρα, ιδιαίτερα αν αυτό μπορεί να συμβεί με τρόπο που να δώσει μακροπρόθεσμη προοπτική στην ανάπτυξη.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η πιο ψηλή κατασκευή Lego στον κόσμο έχει ύψος 23,66 μέτρα και βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας.
Τί μπορεί να φέρει το χρηματιστηριακό μέλλον;
Συντονιστής: Agrafos