• Το Γνωρίζατε;
  • Στην Ολυμπιάδα του Σεν Λούις, το 1904, το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για τους Ευρωπαίους κατέκτησε ο Έλληνας Περικλής Κακούσης, στην άρση βαρών.

Παγώνουν ακόμα και ενήμερα στεγαστικά!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Παγώνουν ακόμα και ενήμερα στεγαστικά!

Δημοσίευση από Admin »

Το «ψαλίδι» στις αποδοχές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναγκάζει πολλούς δανειολήπτες στο να ζητούν από τις τράπεζες να τους «παγώσουν» τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων. Μέχρι τώρα οι αναχρηματοδοτήσεις αφορούσαν οφειλές που ήταν σε καθυστέρηση, ωστόσο το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι αιτήσεις και για δάνεια που είναι απολύτως ενήμερα.

Οι δανειολήπτες φοβούμενοι πως τους επόμενους μήνες δεν θα καταφέρουν να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα, ζητούν εγκαίρως ρύθμιση στα στεγαστικά τους δάνεια, ώστε να μην μπουν σε καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να πληρώνει το μισό ποσό της δόσης ή να επεκτείνει τη διάρκεια αποπληρωμής (εάν του το επιτρέπει η ηλικία του) ή για έναν χρόνο να πληρώνει μόνο τόκους. Οι παραπάνω διευκολύνσεις στα στεγαστικά δάνεια δεν επιβαρύνονται με αύξηση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους από την αρχή του χρόνου έχουν ρυθμιστεί σχεδόν 230.000 στεγαστικά δάνεια, δηλαδή το 18% του συνολικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις στα ενήμερα καταναλωτικά δάνεια η εικόνα είναι ίδια και μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί 6,5 δισ. ευρώ τέτοιων δανείων.

Ενδεικτικό των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι το 1 στα 4 δάνεια εμφανίζει καθυστέρηση 1 μήνα, ενώ το 12% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι σε καθυστέρηση περίπου 3 μηνών.

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν πως το επόμενο διάστημα η τάση για ρυθμίσεις στα ενήμερα δάνεια θα είναι αυξητική, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για σημαντική ενίσχυση των υπό καθυστέρηση οφειλών.

Επιστροφή στο “Οικονομία”