• Το Γνωρίζατε;
  • Επειδή ένας υπάλληλος στα Mc Donald's, έχυσε καφέ σε πελάτη, τα αμερικάνικα δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση 3 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τραπεζικές επισφάλειες και ύφεση «γκρεμίζουν» το ΧΑ

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 554
Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 15:47
Γένος:
Ελλάδα

Τραπεζικές επισφάλειες και ύφεση «γκρεμίζουν» το ΧΑ

Δημοσίευση από Admin »

Συνεχίστηκαν οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο και την προηγούμενη εβδομάδα, για 4η συνεχόμενη εβδομάδα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων που κατέγραψαν νέες απώλειες. Βασικοί παράγοντες ανησυχίας στις διεθνείς αγορές είναι η απειλή νέας παγκόσμιας ύφεσης και το μέλλον της Ευρωζώνης, αφού υπάρχουν ακόμα σθεναρές αντιστάσεις και όσον αφορά στην έκδοση Ευρωομολόγου και σχετικά με την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF. Επόμενο ήταν έτσι οι επενδυτές να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα αμερικάνικα και γερμανικά ομόλογα.

Αντίθετα, κατά την τρέχουσα εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να έχει περάσει σε μια εσωστρέφεια που οδηγεί το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά επίπεδα ενώ οι ξένες αγορές φαίνεται να βρίσκουν κάποιες ισχυρές στηρίξεις. Πέραν από την αστάθεια στις ξένες αγορές ο καταστροφικός Αύγουστος για το ελληνικό χρηματιστήριο (απώλειες περίπου 25% ως τώρα) οφείλεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα:

Α) Στον τομέα των μακροοικονομικών της χώρας το ένα άσχημο νέο διαδέχεται το άλλο. Η χώρα βυθίστηκε στο Α εξάμηνο του έτους σε μια πρωτοφανή ύφεση (-6,9% στο Β τρίμηνο, 8,1% στο Α τρίμηνο) που αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ύφεση στο 2011 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω ως αναμενόταν με εκτιμήσεις να κυμαίνονται τώρα γύρω από το 5%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία για την ανεργία, τη βιομηχανική παραγωγή, την οικοδομική δραστηριότητα, τις λιανικές πωλήσεις, και τις εισαγωγές. Αντίθετα, τα μόνα θετικά στοιχεία έρχονται από τον τουρισμό που επηρεάζει συγκεκριμένους όμως κλάδους και θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη στο Γ τρίμηνο. Στα δημοσιονομικά της χώρας μετά και τη δημοσίευση των στοιχείων για το έλλειμμα επταμήνου οι νέες προβλέψεις οδηγούν σε ένα έλλειμμα μεταξύ 8,5% και 9%. Επομένως, ίσως αναζητηθούν νέα μέτρα από το κυβερνητικό επιτελείο, τη στιγμή που η αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης βρίσκεται στον αέρα.

Β) Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης και η περιπλοκή της κατάστασης λόγω των εγγυήσεων που ζητούν ορισμένες χώρες, κυρίως η Φινλανδία. Άγνωστο παραμένει επίσης το αν η επιμήκυνση θα περιλαμβάνει ομόλογα λήξεως μέχρι και το 2014 και το ποσοστό που έχει φτάσει ως τώρα η συμμετοχή των ιδιωτών.

Γ) Φαίνεται να παγώνουν αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών που έχουν υποχωρήσει σε απαγορευτικά για την πώληση τους επίπεδα τιμών. Οι πωλήσεις μεριδίου των ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και ΟΛΠ ίσως μεταφερθούν για το 2012 αφού οι μετοχές τους έχουν χάσει σημαντικό μέρος της κεφαλαιοποίησης τους στο τελευταίο δίμηνο. Ερωτηματικό παραμένει η πώληση του ΤΤ του οποίου η μετοχή κατακρημνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένει αβέβαιο το αν θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή ομολόγων.

Δ) Πολλά ανοιχτά μέτωπα έχουν οι ελληνικές τράπεζες που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου. Η κερδοφορία τους περνά σε δεύτερη μοίρα αυτήν την περίοδο και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο αν θα καταγράψουν την επίπτωση στον ισολογισμό τους από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τους. Οι απώλειες με τα ως τώρα δεδομένα για τις τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο θα εγκαταλείψουν τη συντηρητική πολιτική τους στην καταγραφή επισφαλειών, εν’ όψει των επερχόμενων tests από τη Blackrock. Η διόγκωση της ύφεσης κάνει εύλογη τη δραστική αύξηση των προβλέψεων αφού τα επισφαλή δάνεια αναμένεται να αγγίξουν το 15% μέχρι το τέλος του έτους. Ενδεχομένως, οι συντελεστές κάλυψης των επισφαλών απαιτήσεων να έπρεπε να φτάσουν το 60% για τις μεγάλες τράπεζες. Αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν τα δυο παραπάνω θέματα στα αποτελέσματα εξαμήνου, αυτά δεν θα ανταποκρίνονται στο επικίνδυνο περιβάλλον που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στο μείζον θέμα της τραπεζικής ρευστότητας η ενεργοποίηση του ELA (Emergency Liquidity Assistance) θα αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο καταφύγιο για την κάλυψη της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας των τραπεζών. Κάποια δείγματα σταθεροποίησης των καταθέσεων μέσα στον Αύγουστο ίσως δώσουν μια ανάσα στις τράπεζες, έστω προσωρινά.

Με βάση τα παραπάνω το πρωτεύον ζήτημα είναι η αναζήτηση κάποιας σημαντικής στήριξης για τους δείκτες του Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 900 μονάδες σε επίπεδα Δεκεμβρίου του 1996. Πιθανότατα αυτή η στήριξη να βρεθεί αρκετά χαμηλότερα από τις 900 μονάδες και θα πρέπει να αναμένουμε μόνο τεχνικές ανοδικές αντιδράσεις βραχυπρόθεσμα, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο.

Σημαντικό γεγονός θεωρούμε επίσης τη σωτηρία της Proton Bank για την οποία επιλέχθηκε η λύση της κάλυψης του ΜΟΔ της και της επικείμενης ΑΜΚ από τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, αφού δεν προχώρησε το deal με την Τράπεζα Αττικής ή η εξαγορά της από κάποιο fund, ούτε προωθήθηκε κάποια άλλη λύση, όπως η ένταξη της στο ΤΧΣ.

Επιστροφή στο “Οικονομία”