Ο κ. Ζου Σιαντσουάν είναι ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και θεωρείται µια από τις προσωπικότητες µε µεγάλη επιρροή στην παγκόσµια οικονοµία. Τις ηµέρες που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ∆ΝΤ ο κ. Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε µαζί του, όπως και µε εκπροσώπους αναπτυσσοµένων χωρών οι οποίες αντιδρούν στη µεγάλη χρηµατοδότηση που λαµβάνει η Ελλάδα από το Ταµείο.
«Καλά είναι αυτά που µας λέτε» απάντησε στον έλληνα οµόλογό του όταν εκείνος του ανέλυσε τα µέτρα που λαµβάνει η κυβέρνηση. «Αλλά εµείς σας δίνουµε τα λεφτά µας και ανησυχούµε όταν ακούµε τον κ. Σαµαρά να λέει τα αντίθετα. Γιατί να σας εµπιστευθούµε;». ∆ύο ηµέρες αργότερα στο Βερολίνο ο κ. Γ. Παπανδρέου ελάµβανε ανάλογα µηνύµατα: «Θα σας στηρίξουµε µόνο αν πετύχετε τους στόχους σας και ακόµη δεν παρουσιάσατε πρωτογενή πλεονάσµατα».
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης βρίσκονται ενώπιον µιας νέας κρίσης αξιοπιστίας εξίσου σφοδρής µε αυτήν που αντιµετώπισε η κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2009. Το αίτηµα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να αναλάβει εγγράφως όχι µόνο ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο κ. Παπανδρέου τη δέσµευση ότι το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα θα υλοποιηθεί είναι ενδεικτικό του κλίµατος που επικρατεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Το «κούρεμα»
Από τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου µε την κυρία Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ελάχιστα διέρρευσαν, παρά το γεγονός ότι εκείνες τις ηµέρες ο διεθνής Τύπος έβριθε σεναρίων «κουρέµατος» του ελληνικού χρέους ως 50%. Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν καλά την οικονοµική διπλωµατία επιµένουν ότι αποκλείεται να τέθηκε σε επίσηµη συζήτηση τέτοιο θέµα και µάλιστα παρουσία του κ. Τρισέ, του οποίου οι αντιστάσεις κάµφθηκαν µε µεγάλη δυσκολία για την εθελοντική ανταλλαγή οµολόγων σε ποσοστό 21%.
Στην καγκελαρία όπου δείπνησε την Τρίτη το βράδυ ο κ. Παπανδρέου µε την κυρία Ανγκελα Μέρκελ η ατµόσφαιρα ήταν φιλόξενη και η ελληνική πλευρά αναθάρρησε καθώς ήταν νωπά ακόµη τα µηνύµατα του Eurogroup, όπου η Ελλάδα απειλήθηκε ακόµη και µε έξοδο από το ευρώ. Στην εικοσάλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο κ. Παπανδρέου και η κυρία Μέρκελ κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς διηµείφθη. Την ίδια ώρα οι κκ. Ηλ. Μόσιαλος και Φ. Σαχινίδης συνοµιλούσαν µε τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, στον οποίο παρέδωσαν ένα ενηµερωτικό σηµείωµα µε όσα έχουν γίνει και µε όσα σκοπεύει να κάνει ακόµη η κυβέρνηση. Ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών εξέτασε ένα προς ένα τα µέτρα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και είπε στους συνοµιλητές του: «Εχετε κάνει µεγάλη προσπάθεια. Κάντε τώρα όλα αυτά που πρέπει για να ολοκληρώσετε την προσπάθεια γιατί βρισκόσαστε πολύ κοντά στον στόχο».
H κυρία Μέρκελ ενδιαφέρθηκε και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. «Εσείς πόσα χρήµατα θα φέρετε στο τέλος του Σεπτεµβρίου από τις αποκρατικοποιήσεις;» ρώτησε τον κ. Κ. Μητρόπουλο, ο οποίος ήταν παρών στο δείπνο. «Μηδέν! Αλλά είµαστε κοντά στον στόχο» της απάντησε εκείνος. «Και τον Οκτώβριο; τον Νοέµβριο;» συνέχισε να ρωτά σαστισµένη η καγκελάριος. Ο διευθύνων σύµβουλος του Ταµείου Αποκρατικοποιήσεων της ανέπτυξε όλο το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο κρατά επτασφράγιστο µυστικό από όλους εκτός του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονοµικών, και η κυρία Μέρκελ έδειξε να τον ακούει µε ενδιαφέρον. «Θα µάθετε σύντοµα νέα µας» τη διαβεβαίωσε ο κ. Μητρόπουλος. Η γερµανική πλευρά πρότεινε να δηµιουργηθεί µια διακρατική οµάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα σε τοµείς όπως η φορολογία, το κτηµατολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση και η ενέργεια. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτή την ιδέα καθώς επιδιώκει να αναπτύξει µια στρατηγική συµµαχία µε τη Γερµανία.
Παρά τη διαφαινόµενη διάθεση της γερµανικής κυβέρνησης να στηρίξει την Ελλάδα, η υλοποίηση της 21ης Ιουλίου δεν έχει µπει στο τελικό στάδιο και οι επόµενοι τρεις µήνες για την κυβέρνηση παραµένουν θολοί. Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Πέερ Στάινµπρουκ, ο οποίος προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδηµοκρατικού Κόµµατος (SPD), δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτηµένη από τη διεθνή οικονοµική βοήθεια. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µιλούν σχεδόν ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας και πιέζουν για άµεσα και απτά αποτελέσµατα. Σε αυτό το κλίµα η ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία ∆αµανάκη επανέφερε το θέµα του ευρωοµολόγου, το οποίο φαίνεται να υποστηρίζεται πλέον και από ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία.
Ζητούν εκλογές
Οι υπουργοί σε αυτή τη ρευστή φάση αποφεύγουν να εκδηλώνονται, αρκετοί όµως πλέον υποστηρίζουν ότι, όταν διασφαλιστεί το νέο πακέτο βοήθειας και αποµακρυνθεί ο άµεσος κίνδυνος της πτώχευσης, ενδέχεται να απελευθερωθούν δυνάµεις οι οποίες µπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Οι υπουργοί αυτοί, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές τάσεις, αλλά και µεγάλη µερίδα βουλευτών, θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές σύντοµα ώστε να αναζητηθεί νοµιµοποίηση για την πολιτική της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου αισθάνεται την πίεση από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης και αναγνωρίζει ότι τίθεται ζήτηµα νοµιµοποίησης των µέτρων αλλά δεν επιθυµεί εκλογές. Αντιθέτως, το επιτελείο του επεξεργάζεται άλλες λύσεις, όπως π.χ. η διενέργεια δηµοψηφίσµατος, αλλά, σύµφωνα µε ασφαλείς πηγές, µελετάται ακόµη και το ενδεχόµενο ενός δοµικού ανασχηµατισµού µε προσωπικότητες κύρους ακόµη και εκτός ΠΑΣΟΚ. Το ερώτηµα είναι αν θα δεχθούν τέτοια πρόσωπα να συµµετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήµα το οποίο ενδέχεται να γράψει τον επίλογο της χρεοκοπίας.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ
Η καγκελάριος κέρασε... καρότο
Στη διάρκεια του δείπνου η κυρία Μέρκελ διηύθυνε όλη τη συζήτηση, η οποία δεν ξέφυγε ούτε λεπτό από την οικονοµία. «Μακάρι να είχατε πετύχει εφέτος πρωτογενή πλεονάσµατα» επεσήµανε κάποια στιγµή η καγκελάριος. «Το 2009 είχαµε έλλειµµα 36 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 24 δισ. ευρώ ήταν πρωτογενή ελλείµµατα. Εφέτος τα πρωτογενή ελλείµµατά µας είναι λιγότερα από 2 δισ. ευρώ. Πόσο άλλο να τα µειώσουµε!» απάντησε ο κ. Παπανδρέου. «Τα µειώσατε τόσο πολύ;» απόρησε η κυρία Μέρκελ.
Η κυρία Μέρκελ διαβεβαίωσε τους έλληνες συνοµιλητές της ότι η χώρα µας δεν θα φύγει από το ευρώ. «Oι λόγοι για να σας προσφέρουµε τη στήριξή µας δεν είναι συναισθηµατικοί. Είναι πολιτικοί και οικονοµικοί» προσγείωσε αµέσως τη συζήτηση η καγκελάριος. «∆εν πιστεύουµε ότι το να φύγει µια χώρα από το οικοδόµηµα που πασχίζαµε τόσα χρόνια να φτιάξουµε θα είναι ένα καλό µήνυµα». Η απαγορευµένη λέξη «κούρεµα», σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν αναφέρθηκε ούτε από τη µία ούτε από την άλλη πλευρά. «Ολοι έχουν γνώµη αυτή την περίοδο» είπε ο κ. Σόιµπλε σε µία από τις λίγες παρεµβάσεις που έκανε στη συζήτηση. «Εµείς όµως γνωρίζουµε πολύ καλά τι σηµαίνει Ευρώπη» συµπλήρωσε.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η κάρτα του διάσημου γκάνγκστερ Αλ Καπόνε έγραφε πως είναι πωλητής επίπλων.
Τα μυστήρια του Βερολίνου και οι απορίες του Κινέζου
Συντονιστής: Agrafos