Τι ώρα πρέπει να παίρνετε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Πότε να κοιμάστε και πότε να πηγαίνετε βόλτα αν θέλετε να έχετε μια ωραία και υγιεινή ζωή…
Το ημερήσιο πρόγραμμά μας μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας, φτάνει να είναι συγχρονισμένο με το βιολογικό ρολόϊ του οργανισμού. Νέες μελέτες αμερικανών ερευνητών υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν πράγματι αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία – ευεξία – ευτυχία. Το μυστικό είναι να κουρδίσουμε κατάλληλα το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ως προς τον συγχρονισμό, λοιπόν, οι επιστήμονες συνιστούν τα εξής:
8.00.
Πάρτε πρωινό
Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φάτε τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
9.30
Βγείτε έξω από το σπίτι
Πολλοί φεύγουν αξημέρωτα και δουλεύουν σε τεχνητό φως. Είναι ωστόσο απαραίτητη η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Μια βόλτα αυτή την ώρα είναι ιδανική, αλλά αρκεί και απλή έκθεση στο παράθυρο.
13.00
Φάτε μεσημεριανό
Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων που θα σας κρατήσουν ως το δείπνο. Ενα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο. Τα τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα βλάπτουν.
18.30
Ασκηθείτε
Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξία, κατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.
20.30
Ωρα για δείπνο
Ως τώρα πιστεύαμε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά τι τρώμε, εκτίμηση που αποδεικνύεται λανθασμένη. Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Οι γιατροί συνιστούν να τελειώνουμε το βραδινό δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε στο κρεβάτι.
22.30
Ξαπλώστε για ύπνο
Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικών εμφανίστηκε στο περιοδικό «Τάτλερ», στο τεύχος της 12ης Μαΐου του 1709. Η τότε ονομασία τους ήταν «μηχανές που προστατεύουν από τα τραύματα της αγάπης»!
Το σωστό ωράριο για μια υγιεινή ζωή!
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Το σωστό ωράριο για μια υγιεινή ζωή!
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!