Tρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας προχώρησε στη σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα τις εκλογές της 12ης Μαΐου.
Σε ένα όμως φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι διαδηλωτές: στην ανάγκη να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα στη χώρα.
Επί της ουσίας, όμως, το κυριότερο πρόβλημα είναι η μαζική φτώχεια στη χώρα, την οποία αποδίδουν πολλοί στο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας των Βρυξελλών, που με τόσο σθένος υλοποίησε η πρώην κυβέρνηση. Τον Ιούλιο του 2009 ο Μπόικο Μπορίσοφ και το νεοσυσταθέν κεντροδεξιό κόμμα GERB κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η ξεκάθαρη τότε νίκη του κόμματος οφειλόταν ως επί το πλείστον στον χαρισματικό πρώην πυροσβέστη, πρώην σωματοφύλακα και πρώην δήμαρχο της Σόφιας Μπορίσοφ.
Εντούτοις η κυβέρνησή του απέτυχε να διορθώσει τα κακώς κείμενα στη Βουλγαρία και να φέρει την ευημερία στη χώρα. Υπό τις εντονότατες πιέσεις του «δρόμου» αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί.
Οι περικοπές έγιναν σε βάρος των φτωχών για να δαπανηθούν υπέρογκα ποσά σε άλλους τομείς, είναι ένα βασικό επιχείρημα των διαδηλωτών. Θα συνεχιστούν άραγε οι διαμαρτυρίες και υπό τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση; Ένα δύσκολο ερώτημα, παραδέχεται η Ρεγκίνε Σούμπερτ, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στη Σόφια.
Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι η σημαντικότερη αποστολή της μεταβατικής κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την ομαλότητα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως προηγείται το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπορίσοφ ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Σοσιαλιστές.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Το παλαιότερο κομμάτι τσίχλας έχει ηλικία 9.000 ετών.
Χρεοκοπημένη χώρα η Βουλγαρία
Συντονιστές: Arxontas, Agrafos