• Το Γνωρίζατε;
  • Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!

Σπ. Λάτσης: Έλληνας κροίσος με… εγγύηση Δημοσίου

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Σπ. Λάτσης: Έλληνας κροίσος με… εγγύηση Δημοσίου

Δημοσίευση από Agrafos »

Έλληνας κροίσος με έξι γράμματα και… εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου: ο κ. Σπύρος Λάτσης είναι και φέτος πρώτος στην κατάταξη των πλουσιότερων Ελλήνων, σύμφωνα με το περιοδικό “Forbes”, ενώ ο τραπεζικός όμιλος της Eurobank, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων του στον τραπεζικό κλάδο, παραμένει κορυφαίος σε μια άλλη λίστα, που δεν παρακολουθείται από το “Forbes”, έχοντας εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη γνωστή λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, που συντάσσει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό, ο κ. Λάτσης είναι, μαζί με τον Φ. Νιάρχο, οι μοναδικοί ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχοι, που κερδίζουν φέτος μια θέση στην «αφρόκρεμα» των κορυφαίων μεγιστάνων, έστω και αρκετά χαμηλότερα από τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ, τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ.

Με μια περιουσία που έχει αποτιμηθεί από το Forbes, με βάση διαθέσιμα, δημοσιοποιημένα στοιχεία, σε 4,8 δις. δολ., ο κ. Λάτσης εμφανίζεται να έχει χάσει αρκετά σε σχέση με το 2007-2008, λόγω της κρίσης, αλλά να παραμένει σταθερά πλουσιότερος Έλληνας και στη θέση 219 της παγκόσμιας κατάταξης των μεγιστάνων, αρκετές θέσεις υψηλότερα από τον απόγονο του μυθικού εφοπλιστή Στ. Νιάρχου.

Όπως γράφει το “Forbes”, ο κ. Λάτσης συνεχίζει την κληρονομιά του πατέρα του στη ναυτιλία, ανοίγοντας παράλληλα τις δραστηριότητές του στον τραπεζικό κλάδο –και όχι μόνο. Ορισμένα από τα «διαμάντια» της αυτοκρατορίας του, όπως η EFG International, η EFG Eurobank, η Lamda Development και, βεβαίως, τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχασαν ένα σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής τους αξίας λόγω της κρίσης, αλλά αρκούν για να κατατάσσεται ο κ. Λάτσης στην κορυφή των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων. Το 2011 η αξία της περιουσίας του αποτιμήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι (4,8, έναντι 5,3 δις. δολ) και μειωμένη περισσότερο από 50% σε σχέση με τη διετία 2007-2008, όταν έφθανε τα 11 δισ. δολ.

Πάντως, ο κ. Λάτσης ίσως να μην είχε αντιμετωπίσει τόσο καλά τη διεθνή κρίση, ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο, αν η Eurobank δεν είχε υποστηριχθεί με μεγάλα ποσά εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας από τις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου, η Eurobank είχε λάβει εγγυήσεις δανεισμού ύψους 7,7 δις. ευρώ, με ίδια κεφάλαια 5,486 δις. ευρώ. Δηλαδή, οι εγγυήσεις δανεισμού έφθαναν σε ποσοστό σχεδόν 142% των ιδίων κεφαλαίων, που είναι και το υψηλότερο στο τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα έχει λάβει ελαφρώς υψηλότερες εγγυήσεις (8,7 δις. ευρώ), αλλά διαθέτει κεφάλαια 8,2 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα η σχέση εγγυήσεων-κεφαλαίων να είναι πολύ χαμηλότερη, στο 107%.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Eurobank είχε τα μεγαλύτερα οφέλη, μαζί με την Alpha Bank, και από το πρόγραμμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από το Δημόσιο, αντλώντας κεφάλαια σχεδόν 1 δις. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει, ούτε και έχει ανακοινώσει κάποιο πλάνο για την επιστροφή τους. «Τα λεφτά πηγαίνουν… στα λεφτά», σύμφωνα με μια παλιά ελληνική παροιμία, που η σχέση Σπ. Λάτση-Δημοσίου φαίνεται ότι επιβεβαιώνει απόλυτα.

Οι τραπεζικές δραστηριότητες της Eurobank υπήρχαν ορισμένες αμφιβολίες αν θα μπορούσαν να δεχθούν ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς, καθώς η απώτερη μητρική εταιρεία του ελληνικού ομίλου είχε την έδρα της στην Ελβετία. Αυτή η «τεχνική λεπτομέρεια» διευθετήθηκε έγκαιρα, ώστε να λάβει χωρίς προβλήματα τις κρατικές ενισχύσεις η Eurobank, με ενδοομιλικές μεταβιβάσεις μετοχών, δια των οποίων μεταφέρθηκε η έδρα της απώτερης μητρικής εταιρείας εντός ευρωπαϊκού εδάφους, στο Λουξεμβούργο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού του ομίλου βρίσκεται στην Ελλάδα, η εποπτεία της Eurobank αναλήφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και, έτσι, έγινε απόλυτα συμβατή με τους κοινοτικούς κανονισμούς η παροχή ενισχύσεων κεφαλαίου και ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”