• Το Γνωρίζατε;
  • Ο Έλβις Πρίσλεϊ, στην προσπάθειά του να δείξει πολιτικοποιημένος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίξον στις 21 Δεκεμβρίου του 1970. Ο Πρίσλεϊ, αφού αγκάλιασε τον πρόεδρο, του χάρισε ένα όπλο, λέγοντάς του πως τα τελευταία 10 χρόνια μελετάει την κουλτούρα των ναρκωτικών. Τότε, ο Νίξον του πρόσφερε το σήμα της Δίωξης Ναρκωτικών!

Σε «ανταρσία» μετόχων «ποντάρει» η Εθνική!

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Σε «ανταρσία» μετόχων «ποντάρει» η Εθνική!

Δημοσίευση από Agrafos »

Αποφασισμένη να αφήσει στο τραπέζι την πρότασή της για συγχώνευση με την Alpha, πιθανότατα με ελαφρά βελτίωση, εμφανίσθηκε το Σαββατοκύριακο η διοίκηση της Εθνικής, που φαίνεται να «ποντάρει» σε μια «ανταρσία» των μετόχων της Alpha, ώστε να προχωρήσει η συγχώνευση ακόμη και κόντρα στις αντιρρήσεις της διοίκησης και της ομάδας μετόχων περί τον Γ. Κωστόπουλο, που εκτιμάται ότι ελέγχει περί το 25-30% του μετοχικού κεφαλαίου.

Μετά την απόρριψη της αρχικής της πρότασης από τη διοίκηση της Alpha Bank, η διοίκηση της Εθνικής διαμήνυσε το Σαββατοκύριακο, με αλλεπάλληλες «διαρροές» από κορυφαία στελέχη της στα κύρια ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι εξακολουθεί να θεωρεί ελκυστική για τους μετόχους της Alpha την πρότασή της και πιθανότατα θα την επαναφέρει σε μια ελαφρώς βελτιωμένη εκδοχή, περιμένοντας τις αντιδράσεις των μετόχων.

Ουσιαστικά, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η διοίκηση της Εθνικής διατηρεί και επαυξάνει την πίεσή της στη διοίκηση της Alpha, η οποία είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να δέχεται τα επόμενα 24ωρα όλο παραινέσεις από θεσμικούς επενδυτές – μετόχους, για επανεξέταση της στάσης της. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ορισμένοι μέτοχοι προβληματίζονται σοβαρά για το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις θέσεις της διοίκησης και να έχουν τη δυνατότητα να εκφρασθούν δια της ψήφου τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό –και δεν έχει προσεχθεί αρκούντως από πολλούς αναλυτές-, ότι στο σημερινό περιβάλλον υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση ακόμη και με το πρόσφατο παρελθόν: με νομοθετική ρύθμιση που ενσωμάτωσε σχετική κοινοτική οδηγία, οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών εισηγμένων έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να μετέχουν σε συνελεύσεις χωρίς να δεσμεύουν τις μετοχές τους και να ψηφίζουν εξ αποστάσεως στις συνελεύσεις.

Αυτό σημαίνει, ότι ακόμη και ξένα fund, που ως τώρα είχαν «παθητικό» ρόλο στη μετοχική σύνθεση της Alpha, χωρίς να μετέχουν καν σε συνελεύσεις, με το νέο θεσμικό πλαίσιο μπορούν να έχουν «φωνή». Αυτό εξασθενίζει σοβαρά τη θέση της διοίκησης, που μέχρι τώρα κυριαρχούσε στις συνελεύσεις, συσπειρώνοντας σταθερά τη βασική ομάδα μετόχων και με την απουσία των ξένων θεσμικών, που είχαν μεγάλες θέσεις στη μετοχική σύνθεση, αλλά δεν εκφράζονταν στις συνελεύσεις.

Η διοίκηση της Εθνικής φαίνεται να «ποντάρει» ακριβώς σε αυτούς τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται και με μια μικρή βελτίωση της προσφοράς της θα περιμένει από τους μετόχους να πάρουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν πίεση στη διοίκηση για την αποδοχή της. Μάλιστα, «ντύνει» την πρότασή της με επιχειρήματα ελκυστικά για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς υπόσχεται να τους απαλλάξει από νέες «αφαιμάξεις» κεφαλαίων και «πονοκεφάλους» για την πορεία της Alpha:

> Ένα στοιχείο που τονίζεται ιδιαίτερα στις «διαρροές» της Εθνικής είναι ότι το premium του 18% που προσφέρεται είναι υψηλό με τα διεθνή δεδομένα και ίσως να γίνει ακόμη υψηλότερο, πλησιάζοντας το 25%, τις επόμενες ημέρες, με μια βελτιωμένη προσφορά. Σε «χαλεπούς» καιρούς, οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν παρά να πάρουν πολύ σοβαρά μια προσφορά άμεσης αύξησης της περιουσίας τους, χωρίς μάλιστα να θέτουν τους εξαιρετικά υψηλούς στόχους που θέτει, για δικούς της λόγους, η διοίκηση.

> Πέραν του premium, η προσφορά της Εθνικής απαντά σε μια βασική ανησυχία των θεσμικών επενδυτών, που δεν είναι άλλη από τη διαφαινόμενη νέα «αφαίμαξη» και αραίωση (dilution) που θα υποστούν από μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, καθώς η Alpha εκτιμάται ότι θα πρέπει το προσεχές διάστημα να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1 δις. ευρώ, για να περάσει τα επόμενα τεστ αντοχής, αλλά και για να επιστρέψει στο Δημόσιο τα 940 εκατ. ευρώ των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έχει λάβει.

> Με την πρόταση της Εθνικής, οι μέτοχοι της Alpha θα μπορούν πλέον να παραμείνουν στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας χωρίς να ανησυχούν για τις απώλειες από ενδεχόμενο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων ή τις επισφάλειες, αλλά ούτε και για τα ζητήματα ρευστότητας. Η «νέα» Εθνική θα έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να επιστρέψει στη διατραπεζική, να απορροφήσει ακόμη και μεγάλες ζημιές λόγω κρίσης. Επιπλέον , με ενεργητικό 200 δις. ευρώ, θα ελέγχει πλέον το 40% του ενεργητικού της ελληνικής αγοράς, ενώ θα έχει μεγάλη συμμετοχή και σε αγορές γειτονικών χωρών και, λόγω του μεγέθους της, θα έχει την υποστήριξη των αρχών σε οποιαδήποτε μελλοντική «κακοτοπιά».

Το «πακέτο» της Εθνικής είναι αρκετά ελκυστικό για τους θεσμικούς που μετέχουν στην Alpha. Πολλοί μιλούν για «μάννα εξ ουρανού» μέσα στην κρίση, για τους διαχειριστές που αποφασίζουν με ψυχρά, ορθολογικά κριτήρια κόστους-οφέλους. Μένει να φανεί αν οι ισχυροί θεσμικοί επενδυτές, ιδίως οι ξένοι, θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να επιβάλουν στη διοίκηση Κωστόπουλου να προχωρήσει στη συμφωνία…
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”