Για τις απολύσεις 27.000 υπαλλήλων αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης υπαλλήλων μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο Μνημόνιο. Επίσης έχει συμφωνήσει ότι αν οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες των αναγκαίων, θα γίνονται νέες απολύσεις.
Αναφέρεται συγκεκριμένα στο μνημόνιο: «Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό είναι αποτελεσματικές, θα λάβουμε μέτρα για να βελτιστοποιήσουμε τις προσλήψεις… Εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για μειώσεις προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, θα αυξήσουμε τις στοχευμένες απολύσεις».
Επίσης το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους. Δηλαδή, εάν οι απολυόμενοι έχουν 20 έτη υπηρεσίας, δεν θα λάβουν πλήρη σύνταξη, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά αν βρεθούν εκτός Δημοσίου, δεν θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πλην όμως θα αναζητήσουν εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησης.
Η τρόικα φέρεται να επιμένει ιδιαίτερα στην απόσπαση μιας συγκεκριμένης αριθμητικής δέσμευσης από την κυβέρνηση για το πόσοι εξ αυτών θα δουν τελικά την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αριθμούς, και εντείνοντας τις πιέσεις για απομάκρυνση εδώ και τώρα επίορκων και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά.
Oι επικεφαλής της τρόικας πάντως φέρεται να χαρακτηρίζουν ως καλή βάση των διαπραγματεύσεων το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που παράλληλα κάνει την κυβέρνηση να βλέπει τώρα απολύσεις στο δημόσιο με ορίζοντα το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση κ.λπ. ) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων, αλλά και στην κακή προετοιμασία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα.
Κρίσιμο ορόσημο είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος, οπότε βάσει του σχεδίου θα πρέπει να αρχίσει η πλήρης εφαρμογή της διαθεσιμότητας – κινητικότητας που προτάσσει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μέσω αυτής θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που πλεονάζουν και μέρος τους τελικά θα αποχωρήσει το 2014.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 4.500 διαφορετικά είδη ποντικοπαγίδας.
Οι τρεις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Συντονιστής: Agrafos