Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα βγει από την κρίση και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, κληρονομιά από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία είναι το μόνο κόμμα που δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εμείς, τόνισε, θα τα καταφέρουμε και θα διαψεύσουμε όσους πιστεύουν το αντίθετο.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.
Έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Τόνισε, επίσης, ότι στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεισφέρουν και οι τράπεζες.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ευρωομόλογο θα μπορούσε να συμβάλει αν είχε εγκριθεί και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Η μονομερής πολιτική της αυστηρότητας και της λιτότητας, τόνισε, δεν πρόκειται να βοηθήσει αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους οίκους αξιολόγησης και ειδικά στην "Standard & Poor's", η οποία υποβάθμισε την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.
Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές και αυτό που έχει σημασία είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.
Και αυτό γιατί, όπως είπε, μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις δύσκολες ή και σκληρές και να προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε, πάντως, ότι το στον ελληνικό λαό υπάρχει ένα αίσθημα δικαίου και ότι καθένας πρέπει να συμβάλει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και πρέπει πρόσθεσε να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια και οι τράπεζες. Πρέπει ανέφερε επίσης, να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ώστε οι αγορές να αισθάνονται εμπιστοσύνη και για τη διαχείριση του χρέους.
Μ. Σουλτς: "Αλληλέγγυοι με το "ηράκλειο" έργο της κυβέρνησης"
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την "βαθιά αλληλεγγύη" των Σοσιαλδημοκρατών προς την Ελλάδα, τον πρωθυπουργό της και το κόμμα που κυβερνά. "Νιώθουμε, αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε ηράκλειο έργο".
Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται η οικονομία σε μία χώρα και σε άλλες να μην αναπτύσσεται. Καμία μεμονωμένη χώρα, πρόσθεσε, δεν θα κάνει μάθημα σε άλλες και καμία δεν θα επιχειρεί μονομερή ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε την κ. Μέρκελ καγκελάριο των τεσσάρων μηνών καταλογίζοντάς της ότι αλλάζει τις θέσεις της κάθε τέσσερις μήνες.
Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τη μάχη ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου έδειξαν ότι ακόμη και οι συντηρητικοί ηγέτες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ποια είναι η οδός εξόδου από την κρίση που δεν είναι άλλη από την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών.
Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις.
Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο κ. Σουλτς τόνισε ότι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση και ειδικά η γαλλική, όπως είπε, μετά τις πρόσφατες εκλογές έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους. Και απέδωσε τις εκλογικές τους ήττες στην λάθος οικονομική πολιτική που ακολούθησαν.
Επίσης τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν είναι αδύναμο, αδύναμες είναι κάποιες πολιτικές ηγεσίες ενώ πρόσθεσε ότι δεν χρειαζόμαστε στην Ευρώπη πολιτικές για την ενίσχυση των τραπεζών και των επενδυτικών σχημάτων.
Νέο Μοντέλο
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές ζυμώσεις ο κ.Παπανδρέου τόνισε πως "χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο στην Ευρώπη, αλλά και να ενδυναμώσουμε τα θεσμικά μας όργανα, ανάγκη που φάνηκε έντονα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει.
Σχετικά εξάλλου με το διαφορετικό μοντέλο που χρειάζεται η Ευρώπη, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Θέλουμε, είπε, τον ανταγωνισμό, ο οποίος θα βασίζεται στην ποιότητα και όχι στην ανισότητα.
Χρειαζόμαστε, πρόσθεσε, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας. Αντιμετωπίζουμε, συνέχισε, πολλές προκλήσεις και μια από τις μεγαλύτερες είναι ότι χωρίς τα πρότυπα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της δημοκρατικής κυβέρνησης θα εξακολουθήσουμε να ζούμε σε μια κατάσταση, όπου οι τράπεζες θα δανείζονται με 1% και θα δανείζουν με 10%.
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί ο,τιδήποτε και αν σημαίνει η ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να υλοποιηθεί, είπε, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη και να υπάρχουν σωστές συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν τμήματα της μάχης που δίνουμε ως σοσιαλιστές.
Σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της με βιώσιμο τρόπο αλλά όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε τα ευρωπαϊκά σύμφωνα να είναι ευθυγραμμισμένα με τις συνθήκες.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά κυβερνήθηκε φτωχά, με κατασπατάληση του πλούτου, με αναξιοκρατία και διαφθορά.
Παρ΄ όλα όσα κάναμε, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και ήταν αυτά που έπρεπε, είδαμε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται. Και ανέφερε ως έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο πανικοβάλλονται τη συνεχιζόμενη ύφεση και το γεγονός ότι οι αγορές δεν θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά προωθούν την ανάπτυξη.
Επίσης ανέφερε ότι διαπιστώνεται ότι το κοινό νόμισμα πρέπει να πλαισιωθεί από μέτρα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν και γι΄ αυτό οι Κασσάνδρες προδικάζουν δεινά. Γι΄ αυτό πρόσθεσε, είναι σημαντικό η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις και να μην εμφανιζόμαστε ως αδύναμοι γιατί δεν είμαστε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα διαφθοράς τόνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα ηθικό αλλά και θέμα δημοκρατίας. Πρόκειται, είπε, για θέμα ισχύος των θεσμών μας και πώς αντιμετωπίζεται ο πλούτος που πηγαίνει στα χέρια των λίγων.
Πρόσθεσε ότι το θέμα της δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι εν προκειμένω εξαιρετικά σημαντικό.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στην Ιαπωνία αυτοί που αυτοκτονούν, είναι τριπλάσιοι από αυτούς που σκοτώνονται σε τροχαία!
Γ.Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί άλλη βοήθεια"
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Γ.Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δε θα χρειαστεί άλλη βοήθεια"
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!