Σελίδα 1 από 1

Χρέη 145 εκατ. ευρώ για το δήμο Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύτηκε: Παρ 18 Μαρ 2011, 09:28
από Agrafos
Στα 145 εκ. ευρώ φτάνουν τα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Μπουτάρης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής τού Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για διαφθορά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, αδιαφορία στη διαχείριση και από έλλειψη πρόθεσης να αλλαχθεί το σκηνικό από την παρελθούσα διοίκηση, ενώ προανήγγειλε ότι η νέα δημοτική αρχή θα διεκδικήσει τις απώλεις από την κακοδιαχείριση.

Πέπλο μυστηρίου στα οικονομικά του δήμου

Ο κ. Καπόν μίλησε για τρανταχτά λάθη στην οικονομική διαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση, τα οποία προκαλούν έκπληξη και προβληματισμό. Μεταξύ των θεμάτων οικονομικής δυσλειτουργίας που παρατηρήθηκαν: δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το ταμείο του δήμου έκλεινε κάθε χρόνο με «καρφωτές» λογιστικές εγγραφές, βρέθηκαν τιμολόγια που δεν είχαν καταχωριστεί, δεν υπήρχε μητρώο και σύστημα παρακολούθησης παγίων στοιχείων, ούτε μηχανογραφημένο σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών.

Επίσης, δίνονταν «σε ημέτερους» πλήθος πλασματικών υπερωριών, με αποτέλεσμα το 2010 να ανέρχονται οι υπερωρίες συνολικά σε 9 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο μισθοδοσίας 90 εκατ. Στην δε εταιρεία που έχει τα δημοτικά ΜΜΕ δόθηκαν υπερωρίες ύψους 390.000 ευρώ το 2010.

Επιπλέον, όπως είπαν δήμαρχος και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο δήμος δεν απέδιδε ΦΠΑ για προσφορά υπηρεσιών (γυμναστήρια, ωδεία κ.λπ.), με αποτέλεσμα να απελείται πλέον με επιβολή προστίμων, στην Κοινωφελή Επιχείρηση Τεχνών και Άθλησης (ΚΕΤΑ) υπάλληλοι είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘΕ) δεν υπέβαλε δηλώσεις ΦΠΑ 80.000 ευρώ στο τέλος του 2010, ενώ στα ΚΑΠΗ του δήμου υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς προμηθευτές.

Αναφορικά με τα χρέη του δήμου που φτάνου τα 145,4 εκ. ευρώ, ο κ. Καπόν ανέλυσε τη μακρά λίστα, με μεγαλύτερο «αγκάθι» την υπεξαίρεση που αγγίζει το ποσό των 51,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα 42 εκατ. ευρώ χρέη προς τράπεζες (22 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 19 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα στην Εμπορική Τράπεζα), 35 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές και 17 εκατ. ευρώ για διάφορα πρόστιμα που προέκυψαν από αμέλειες της προηγούμενης διοίκησης. Άγνωστο είναι σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ποσό για τη μη καταβολή ΦΠΑ, καθώς και το ποσό που οφείλεται στους μουσικούς που είχαν προσληφθεί στο δήμο.

Ο δήμος θα διεκδικήσει τις απώλειες από κακοδιαχείριση

Ωστόσο, η νέα δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, δε θα μείνει άπραγη στην όλη οικονομική κατάσταση του δήμου, που παρέλαβε από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Έτσι, προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή υπερωριών που καταβλήθηκαν παράνομα, θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στις δίκες που θα γίνουν και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον προσώπων σε βάρος των οποίων θα ασκηθούν διώξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ή άλλες παράνομες πράξεις, ενώ θα προσφύγει και εναντίον της εταιρείας ορκωτών λογιστών, που είχε την ευθύνη ελέγχου των οικονομικών του δήμου.

Ο φετινός προϋπολογισμός του δήμου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, και όχι φουσκωμένο και πλασματικό, που θα βοηθήσει τη διοίκηση του δήμου να κάνει πράξη τις βασικές της προτεραιότητες.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καπόν έκανε λόγο για πραγματικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που θα «αγγίζει» τα 160 εκατ. ευρώ και θα είναι μειωμένος κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Με λίγα λόγια, ο φετινός προϋπολογισμός δε θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, με το δεδομένο ότι θα ενισχυθεί με επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του 2010 ανήλθε στα 320 εκατ. ευρώ, με τα 247 να τελούνται και να αφήνονται χρέη 10 εκατ. ευρώ.