Σελίδα 1 από 1

Le Monde: «Όχι, ο Στρος-Καν δεν είναι ο σωτήρας της Ελλάδας»

Δημοσιεύτηκε: Τετ 18 Μάιος 2011, 21:41
από Arxontas
«Όχι, ο κ.Strauss-Kahn δεν είναι ο σωτήρας της Ελλάδας» τονίζει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris-Ouest-Nanterre-la Défense και συγγραφέας του βιβλίου «Αθηναϊκό θαύμα στον 20ο αιώνα» Guy Burgel, σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Παράλληλα, άρθρο στο μπλοκ του περιοδικού The Economist υποστηρίζει ότι ο τρόπος που θα εξελιχθεί η ελληνική κρίση εξαρτάται από την κρίση του ΔΝΤ ως μέρους της τρόικας.

Ο κ. Burgel επισημαίνει ότι οι συγκυρίες της επικαιρότητας, δηλαδή οι κατηγορίες σε βάρος του Στρος-Καν, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, θέτουν ζήτημα συνοχής της διεθνούς χρηματοπιστωτικής πολιτικής και των συνεπειών της στο μέλλον των κρατών.

Υπό το πνεύμα αυτό, η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ περιγραφικό παράδειγμα. Ο πρωθυπουργός της χώρας ακολουθεί ένα δύσκολο δρόμο, που του έχει επιβληθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Υπάρχει όμως κάτι το παράδοξο σε αυτόν πολιτικό άνδρα της αριστεράς, ο οποίος έχει επιδοθεί στο να επιδιορθώσει τα πολιτικά σφάλματα, που για δεκαετίες επαναλαμβάνονταν, με μέσα που θα χρησιμοποιούσαν οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις: μείωση μισθών, αύξηση του ορίου συντάξιμης ηλικίας, πάγωμα των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ, επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και κυρίως διακοπή προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα μακρύ κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων που σε άλλες εποχές θα προκαλούσαν σημαντικές διαδηλώσεις και την οργή των συνδικάτων. Σήμερα όμως φαίνεται ότι οι πολίτες έχουν ατονήσει έναντι της κρίσης, και μάλλον έχουν πειστεί από τη δήλωση του πρωθυπουργού τους, ότι είναι η χώρα που πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και όχι το χρέος.

Το στρατηγικό σφάλμα του ΔΝΤ και των στελεχών του σε αυτή την περίπτωση, έγκειται στο ότι δεν κατανόησαν ότι δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η χώρα, αλλά να υποστηριχθεί, ότι δεν πρέπει να σταματήσει την κοινωνική εξέλιξη, αλλά να της δώσουμε νέο προσανατολισμό.

Το ΔΝΤ και ο γενικός διευθυντής του επαναλάμβαναν την άποψη ότι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος συνιστά την κύρια προτεραιότητα για τους Έλληνες.

Όμως, αυτή η μείωση αντί να βοηθά τις μελλοντικές γενιές να αποφύγουν την υπερχρέωση, μάλλον βουλιάζει το μέλλον τους, εάν πρόκειται για τη μείωση των δαπανών υπέρ της εκπαίδευσης, της υγείας και των ευκαιριών που ανοίγονται στην πραγματική οικονομία.

The Economist: Καμία διάσωση για τον Στρος-Καν. Για την Ελλάδα;

«Αν κριθεί ότι η αδυναμία να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους της οφείλεται σε αποτυχία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τους όρους του μνημονίου, τότε θα ζητηθούν από τη χώρα αυστηρότεροι όροι. Αν κριθεί ότι ευθύνεται η συνεχιζόμενη κρίση τότε θα συζητηθούν επιεικέστεροι όροι».

«Το ΔΝΤ μπορεί να πυροδοτήσει ή όχι την ελληνική χρεοκοπία», εκτιμά το περιοδικό και σημειώνει πως «ο Στρος-Καν δεν θα το έκανε, μένει να δούμε τι θα κάνει ο αντικαταστάτης του».