Η είδηση από δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που φέρουν τον ΟΔΔΗΧ να έχει επαναγοράσει στο 2011 ελληνικά ομόλογα ύψους 2,3-2,5 δις ευρώ κυριάρχησε την Πέμπτη, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στους Έλληνες και τους διεθνείς επενδυτές με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης να φουντώνουν και πάλι. Αν η είδηση ήταν αληθινή τότε μία σειρά ερωτημάτων προέκυπταν από αυτήν, όπως το γιατί η Ελλάδα αγόρασε στη δεδομένη χρονική στιγμή ομόλογα, σε τί τιμή τα πήρε, τί διάρκειας είναι και το κυριότερο από ποιον τα αγόρασε.
Κάποιοι αναλυτές διέδιδαν τη φήμη πως αν κάτι τέτοιο ισχύει τότε αποτελεί επιπλέον επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση έχει μπει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ενώ κάποιοι άλλοι δεν έβλεπαν τίποτε αρνητικό αλλά και τίποτε ουσιαστικό στην αγορά ενός τόσο μικρού ποσοστού του ελληνικού χρέους από την Ελλάδα.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε στο xrimanews.gr και διασταυρώθηκε από traders στην αγορά ομολόγων και επικεφαλής μεγάλης επενδυτικής εταιρίας στη Γερμανία αλλά και από την πηγή απ' όπου προήλθε. Είναι γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 2,5 δις ευρώ. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως οι αγορές αυτές, με βάση τα στοιχεία, δε φαίνεται να έλαβαν χώρα στην αρχή του έτους αλλά μετά τα μέσα του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, με βάση ανάλυση του παραπάνω ιστότοπου ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται να έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 1 δις ευρώ μεταξύ 18 και 25 Μαρτίου και επιπλέον 1 δις μεταξύ 8 και 15 Απριλίου.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως τα ομόλογα αυτά φαίνεται να έχουν αγοραστεί μέσω της δευτερογενούς αγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εν λόγω ανάλυση αναφέρει πως το ελληνικό δημόσιο διαθέτει ρευστότητα περίπου 16,5 δις ευρώ και από εκεί αντλήθηκαν τα χρήματα για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση αλλά για συντονισμένη προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να επαναγοράσει ένα τμήμα του ελληνικού χρέους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Την Πέμπτη, πάντως, υπήρξε μικρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικά ομόλογα, το οποίο είναι πιθανό να οφείλεται σε αντισταθμιστικές κινήσεις. Παρόλα αυτά τα επιτόκια υποχώρησαν σημαντικά σε ημερήσια βάση με το spread του 10ετούς να κλείνει κατά 3,49% χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης ημέρας, στις 1244 μονάδες βάσης. Η θετική αυτή εξέλιξη δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο να αντιδράσει ανοδικά, με το ΓΔ να περιορίζεται σε οριακά κέρδη της τάξης του 0,08%. Ωστόσο, ο Δείκτης Τραπεζών επηρεάστηκε θετικά και μπόρεσε να καταγράψει άνοδο της τάξης του 0,68% παρά το γεγονός πως η ΕΤΕ έκλεισε με απώλειες.
Στις διεθνείς αγορές η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν η νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έφερε το ευρωπαϊκό νόμισμα κοντά στο στόχο αλλά και τη μακροπρόθεσμη αντίσταση του 1,50.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τρεις στις εκατό γυναίκες πάσχουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους από βουλιμία!
Αγόρασε ο ΟΔΔΗΧ ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ;
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Αγόρασε ο ΟΔΔΗΧ ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ;
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!